Αναβλήθηκε τελικά η συζήτηση του θέματος της απομάκρυνσης ή μη του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ από τη Βέροια, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από τα σενάρια είτε μεταφοράς του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη, είτε και κατάργησής του, που ήρθαν στο φως, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου κάλεσε εκτάκτως, το μεσημέρι της Τρίτης, Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να τοποθετηθεί το Σώμα επί τούτου και να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή,  ώστε να παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου και να ασκηθούν πιέσεις για την παραμονή του Τμήματος στη Βέροια.

Στη σύγκλητο παραβρέθηκαν η Δήμαρχος συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο του Σώματος Βασίλη Γιαννουλάκη, ως εκπροσώπου της Μείζονος Μειοψηφίας και τον Πρόεδρο Νίκο Μαυροκεφαλίδη. Η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Γιάννης Αγγέλογλου δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί.

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Όπως δήλωσε η Δήμαρχος Βέροιας στα «Ε», σύμφωνα με δικές της πληροφορίες από κύκλους συγκλητικών, το θέμα θα πάει για εκ νέου συζήτηση στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής. «…Αποφάσισαν την αναβολή της συζήτησης, κατόπιν πιέσεων που ασκήσαμε, ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις τους. Το βασικό επιχείρημα που έθεσαν για την απομάκρυνση του Τμήματος από τη Βέροια είναι ότι δεν μπορούν να καλύψουν μισθοδοσίες των διδασκόντων. Από την άλλη κάποιοι δεν ξέρανε καν το θέμα πλην της ενημέρωσης του Πρύτανη κ. Μυλόπουλου και υπήρχε διάχυτη η απορία του γιατί να απομακρυνθεί το Τμήμα…», είπε η κ. Ουσουλτζόγλου και συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές πως αν όντως η ακαδημαϊκή κοινότητα επιμείνει σε πιθανή απόφασή της για μεταφορά του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Βέροιας θα διεκδικήσει το αυτονόητο της επιστροφής των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί σήμερα το Τμήμα, όπως και τα ποσά που επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια στην υποστήριξη της λειτουργίας του. «…Απείλησα, επειδή η συμφωνία ήταν σαφής και οι εγκαταστάσεις δόθηκαν για το συγκεκριμένο Τμήμα και για άλλα – και όχι …ή για άλλα – ότι  αν αλλάξει κάτι θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που επενδύσαμε και αυτό κατέστη σαφές…», τόνισε. Να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το έγγραφο που είχε η σύγκλητος στα χέρια της ήταν  διαφορετικό ως προς τις διατυπώσεις από αυτό που απέστειλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος κ. Καυκαλάς στο Δήμο. «…Το έγγραφο που είχαν οι συγκλητικοί  ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Κοσμητεία αποφάσισε να μεταφερθεί το Τμήμα στη Θεσσαλονίκη…», αποκάλυψε η Δήμαρχος, ενώ σημείωσε ότι ειπώθηκε πως οι φοιτητές εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη μεταφορά του Τμήματος, ωστόσο οι εκπρόσωποί τους στη συνεδρίαση δεν εξέφρασαν κάποια άποψη επί τούτου. «Μέχρι στιγμής οι φοιτητές στη Βέροια δεν εκδήλωσαν καμιάς μορφής διαμαρτυρία, κάνοντας έστω και μια κινητοποίηση…», ήταν τα λόγια της.

Τέλος η κ. Ουσουλτζόγλου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καλέσει σήμερα σε σύσκεψη τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Γιαννουλάκη, την Περιφερειακή Σύμβουλο Γεωργία Μπατσαρά ως εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, καθώς και τον επικεφαλής της παράταξης των Ενεργών Πολιτών Γιάννη Αγγέλογλου, προκειμένου να χαραχθεί μια από κοινού στρατηγική πάνω στις ενέργειες που θα ακολουθηθούν, ανάλογα και με τις εξελίξεις από πλευράς Κοσμητείας.

 

Κωστής Χαλάτσης