Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες το μεσημέρι οι συντελεστές του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους, Ελπίδα Παναγιωτίδου και Νίκος Καλαράς, πλαισιωμένοι από τον Πρόεδρο και το Διευθυντή της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, Γιώργο Μιχαηλίδη και Γιάννη Καμπούρη αντίστοιχα, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων του Προγράμματος.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘Βασικές αρχές στον κινηματογράφο & δημιουργίας ψηφιακής ταινίας μικρού μήκους για νέους 13-18 ετών αλλά και ενήλικες περιλαμβάνει 12 μαθήματα, όπου παρέχονται οι απαραίτητες γνώσεις στους μαθητές για την κατανόηση των βασικών αρχών της κινηματογραφικής αφήγησης καθώς και τη δημιουργία – επεξεργασία ταινιών μικρού μήκους.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα, τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, τιτλοφορούνται ως εξής: Σύντομη Εισαγωγή στην Ιστορία του Κινηματογράφου, Κινηματογραφικά Είδη & Δημιουργοί, Βασικοί Κανόνες Γραφής Σεναρίου, Ομαδική Άσκηση Σκηνοθεσίας & Εισαγωγή στη Χρήση Ψηφιακής Κάμερας, Συνέχεια Μαθήματος Κάμερας & Casting , Οργάνωση Παραγωγής & Διακριτοί Ρόλοι, Εισαγωγή στο Μοντάζ ( Θεωρία & Πράξη ), Ολοκλήρωση μαθημάτων  Μοντάζ, Προεργασία Ταινιών, Προγραμματισμός υρισμάτων, Πραγματοποίηση γυρισμάτων, Ολοκλήρωση Ταινιών.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Στη εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ σημείωσε μεταξύ άλλων:
«…Πέρα από το πολιτιστικό προφίλ της ΚΕΠΑ, στόχος μας είναι με ό,τι κάνουμε, να δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους της δικιάς μας περιοχής αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, σε μια διαφορετική διέξοδο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα σχολείο, δίνοντας το στίγμα σε κάθε έναν από τους τομείς του πολιτισμού – εν προκειμένω ένας από αυτούς είναι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήσαμε και έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο – και τις βασικές αρχές του. Στυλοβάτες σε αυτή την προσπάθεια υπήρξαν ο κ. Καλαράς και η κ. Παναγιωτίδου, σε μια πρωτοβουλία που μας βρήκε σύμφωνους στο να καλέσουμε ανθρώπους, κυρίως νέους σε ηλικία, να παρακολουθήσουν αυτά τα σεμινάριά της δημιουργίας ψηφιακής ταινίας μικρού μήκους και να μάθουν τις βασικές αρχές Κινηματογράφου και στην πορεία να δημιουργήσουν τη δικιά τους ταινία…».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

Ακολούθως ο Διευθυντής της Επιχείρησης τόνισε: «…Η αποδοχή των κύκλων μαθημάτων για τον Κινηματογράφο είχε και για εμάς μια απρόσμενη υποδοχή και επιτυχία. Ενώ προγραμματίζαμε δύο τμήματα, τελικά λειτούργησαν τρία, ενώ σε όλη τη διάρκεια τους είχαμε και άλλες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Όλα αυτά δημιουργούν την «υποχρέωση» σε εμάς όχι μόνο να συνεχίσουμε αλλά και να διευρύνουμε την προσπάθειά μας αυτή…».

 

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΡΙΑ

«…Για εμάς που το σινεμά είναι τρόπος ζωής, μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε με ανθρώπους και να μεταφέρουμε ως ένα βαθμό αυτά που έχουμε μάθει κάνοντας ταινίες. Ξεκίνησε πρωταρχικά σαν ιδέα να ασχοληθούμε με παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου, ακριβώς για το λόγο ότι κατά καιρούς έχει ειπωθεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κινηματογραφική παιδεία. Είδαμε όμως τα παιδιά που συμμετέχουν και αισθανθήκαμε ότι αντιλαμβάνονται το σινεμά πολύ καλύτερα από τους μεγάλους. Στην πορεία δημιουργήθηκαν άλλα δύο τμήματα στα οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Ξεκινήσαμε το Φεβρουάριο και – έχοντας σχετικά ελάχιστο χρόνο μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς – προσπαθήσαμε να εντάξουμε, μέσα σε 12 εβδομάδες, μαθήματα για το κομμάτι της θεωρίας του κινηματογράφου και κάποια πρακτικά εργαστήρια τα οποία αποτελούνταν από το χειρισμό της κάμερας, μια σκηνοθετική προσέγγιση από ψηφιακό μοντάζ, κάτι που πλέον είναι πολύ εφικτό για τον καθένα να το κάνει ακόμη και στο σπίτι του …», είπε μεταξύ άλλων η κ. Παναγιωτίδου.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΡΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ

«…Προχωράμε στις δικές μας ταινίες και αυτό είναι και το βασικότερο, ότι δηλαδή πέρα από τη θεωρία, μαθαίνουμε και κάποιες αρχές γύρω από τη σκηνοθεσία, το σενάριο. Πλέον αυτό δοκιμάζεται και στην πράξη, όποτε θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές μας που μας εμπιστεύτηκαν μετέχοντας στα μαθήματα καθώς και για το ότι τα αντιμετώπισαν με φοβερή συνέπεια. Ο καθένας έγραψε την ιστορία του, προσπάθησαν να φτιάξουν σενάρια και πλέον έχουμε επιλέξει τρία, με τα οποία θα προχωρήσουμε στο γύρισμα και στο μοντάζ…», κατέληξε ο κ. Καλαράς.

 

Κωστής Χαλάτσης