Το φαινόμενο αύξησης των κρουσμάτων εγκληματικότητας απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις επαρχιακές κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, μέσα σε αυτές και την Ημαθία, καθώς έπαψε να αποτελεί αποκλειστικότητα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ήδη το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το αστυνομικό δελτίο, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί τα κρούσματα εγκληματικότητας δρόμου, κάτι που ασφαλώς οφείλεται στην οργανωμένη και συστηματική δράση και παρουσία των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ), ωστόσο αυξήθηκαν κατά κόρον οι διαρρήξεις σε καταστήματα, με πρώτα στη λίστα τα κοσμηματοπωλεία, αλλά και σε σπίτια. Μεταξύ κάποιων χαρακτηριστικών περιστατικών του τελευταίου εξαμήνου συγκαταλέγονται τρεις περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων φαρμακείων στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας, αυτόφωρες συλλήψεις αλλοδαπών και ημεδαπών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή, εξιχνιάσεις του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, απόπειρες διάρρηξης σε κεντρικά διαμερίσματα της Βέροιας, διάρρηξη σε κεντρικό διαμέρισμα στη Νάουσα, διαρρήξεις κεντρικών κοσμηματοπωλείων κλπ.

Να θυμίσουμε ότι τόσο η Αστυνομία, όσο και ο Δήμος Βέροιας, ξεκίνησαν συνεργασία από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά εκ των πραγμάτων καταλυτική θεωρείται και η συνεργασία των πολιτών, άμεσα ενδιαφερομένων και μη, ώστε να υπερισχύσει η πρόληψη έναντι της καταστολής.

 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΘΥΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΛΟΦΟ, ΣΤΑ «Ε»

Αίσθηση προκαλεί η ωμότητα και η αγριότητα με την οποία ξυλοκοπήθηκαν δύο ηλικιωμένοι σύζυγοι, συνταξιούχοι στον Τρίλοφο Ημαθίας το βράδυ της Τετάρτης από δύο αγνώστους κουκουλοφόρους που εισέβαλαν στο σπίτι των θυμάτων προκειμένου να κλέψουν τη σύνταξη που μόλις είχαν πληρωθεί.

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο αλλά και τη μαρτυρία του ίδιου του 80χρονου Πέτρου Παζάρα, του ενός από τα θύματα, ο ίδιος και η σύζυγός του μετά τις 11.00 μ.μ. είχαν κοιμηθεί, όταν εισέβαλλαν οι κουκουλοφόροι στο σπίτι, από το παράθυρο με λοστούς και ξυλοκόπησαν άγρια τόσο τον κ. Παζάρα, όσο και τη σύζυγό του στην οποία προκάλεσαν σημαντικές σωματικές βλάβες. Ακολούθως οι δράστες, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν χρήματα διέφυγαν, ο κ. Παζάρας διεκομίσθη στο Νοσοκομείο της Βέροιας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ η σύζυγός του σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Για το περιστατικό ο κ. Παζάρας είπε: «…Κοιμόμασταν και μπήκαν δύο κουκουλοφόροι από το παράθυρο. Ήθελαν να πάρουν τη σύνταξη μας. Μας χτύπησαν, μας ξαναχτύπησαν εμένα στο στήθος και στο στομάχι με χέρια, πόδια και σίδερα και τη γυναίκα μου στο κεφάλι και της έσπασαν το χέρι. Έκαναν και το σπίτι άνω – κάτω…».

Δ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Την αγανάκτησή του για το περιστατικό εξέφρασε σε σχετικές δηλώσεις του Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Δημήτριος Παπαχρήστου, τονίζοντας ότι η εγκληματικότητα στα χωριά έχει αυξηθεί κατά κόρον, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2012, και ειδικότερα για το θέμα των διαρρήξεων, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των πολιτών με την Αστυνομία για τον περιορισμό του φαινομένου, στο μέτρο του δυνατού.

Για το θέμα της εγκληματικότητας γενικότερα στην περιοχή μας δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Στα χωριά είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα σε σχέση με τον αστικό ιστό. Για παράδειγμα υπάρχει με την παρουσία της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σημαντική μείωση της εγκληματικότητας γενικότερα εντός του αστικού ιστού της Νάουσας εν αντιθέσει με τα χωριά που ανήκουν στην περιοχή, όπου παρατηρείται αύξηση. Και είναι γεγονός ότι όντως η δράση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι αποτελεσματική, δεδομένου ότι διαθέτουμε μόνο 36 άνδρες στο νομό. Αν είχαμε στην Ημαθία όλη την οργανική δύναμη παρούσα, που είναι κανονικά 452 άτομα, θα ήταν σαφώς πολύ καλύτερα τα πράγματα αλλά δυστυχώς έχουμε έλλειμμα, λόγω του ότι κάποιοι υπηρετούν άλλού για διάφορους λόγους(σχολές, σε άλλους νομούς κλπ), ωστόσο ως προς αυτό δεν περνάει κάτι από το χέρι μας, είναι καθαρά αρμοδιότητα του Αρχηγείου.
Παρόλα αυτά η εγκληματικότητα του δρόμου ειδικότερα, όπως αρπαγές τσαντών κλπ, στη Βέροια και τη Νάουσα είναι ανύπαρκτη. Όσον αφορά τις διαρρήξεις ειδικότερα, το πρόβλημα εστιάζει σε δύο παράγοντες. Στην ανωνυμία των δραστών και στην αδιαφορία του κόσμου. Ο κόσμος θα μπορούσε να βοηθήσει με μια απλή ενημέρωση αλλά προσπερνάει το πρόβλημα αδιάφορος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ενημερώνουν. Όταν π.χ. βλέπουν κάποιον να κινείται στην περιοχή τους… ύποπτα, που δε συνάδει με το χώρο, κάποιον παντελώς άγνωστο, σε περίεργες ώρες, να κινείται… περίεργα, ή κάποιο αυτοκίνητο να περνάει και να ξαναπερνάει από ένα σημείο, καλό θα είναι να ειδοποιούν άμεσα αλλά συνήθως προσπερνούν. Αφενός βέβαια ο κόσμος είναι φορτωμένος με πολλά προβλήματα και αφετέρου δεν υπάρχει παιδεία και αγωγή για να καλλιεργηθεί η σωστή στάση των πολιτών. Η συνεργασία του κόσμου – το έχω επισημάνει πολλές φορές – σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη…».

 

Κωστής Χαλάτσης