Το ορατό ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ από τη Βέροια, κατόπιν αιτήματος των Πανεπιστημιακών, ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενης από τους επικεφαλής των παρατάξεων πλην της αρχηγού της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωάννας Σοφρόνωφ, συμμετέχοντος και του Προέδρου Νίκου Μαυροκεφαλίδη, ώστε να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την παραμονή του Τμήματος στη Βέροια, με την έγγραφη επίδοση της θέσης του Σώματος επί του θέματος. Την παράταξη του κ. Τσαβδαρίδη θα εκπροσωπήσει κατά πάσα πιθανότητα ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Βασίλης Γιαννουλάκης, καθώς ο αρχηγός της Μείζονος Μειοψηφίας ενδεχομένως θα απουσιάζει, όπως απουσίαζε και από τη χθεσινή συνεδρίαση.
Να σημειωθεί πως, κατά τα όσα εισηγήθηκε για το θέμα η Δημοτική Αρχή, αν τελικώς η ακαδημαϊκή κοινότητα επιμείνει σε πιθανή απόφασή της για μεταφορά του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Βέροιας θα διεκδικήσει το αυτονόητο της επιστροφής των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί σήμερα το Τμήμα, όπως και τα ποσά που επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια στην υποστήριξη της λειτουργίας του.

ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥΣ
Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε η κ. Ουσουλτζόγλου στην εισήγησή της, το θέμα προέκυψε και άρχισε να αποκτά πρακτικές διαστάσεις – συζήτηση για την παραμονή ή μη του Τμήματος έγινε πολλές φορές στο παρελθόν – μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος κ. Καυκαλά, από όπου , όπως είπε, υπάρχει βάσιμη πληροφορία ότι η Συνέλευση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής αποφάσισε στις 18 Μαΐου να εισηγηθεί στην σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, με μόνο κριτήριο το οικονομικό όφελος, προφανώς των διδασκόντων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησης. «…Υπάρχουν πλέον και αποδείξεις ότι οι διδάσκοντες και όχι οι φοιτητές, ούτε η ηγεσία, ούτε το υπουργείο
θέλουν κατά πλειοψηφία να φύγει το Τμήμα από τη Βέροια. Ανθρώπινο είναι να τους προβληματίζει ότι μειώθηκε ο μισθός τους και δεν μπορούν να πληρώνουν βενζίνη για τις μετακινήσεις τους, όμως ο Δήμος Βέροιας και σε αυτό τους έχει προσφέρει λύση. Την αποδέχτηκαν θεωρητικά αλλά στην πράξη ποτέ δεν δέχτηκαν να εφαρμοστεί. Ο αγώνας για αυτό το θέμα είναι μπροστά και πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, να πάρουμε ομόφωνες αποφάσεις. Μακάρι να έχουμε και κάποιους βουλευτές μας από αυτήν την αίθουσα, μετά τις εκλογές για να μας βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση…», είπε η Δήμαρχος μεταξύ άλλων, ενώ μετέφερε και την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας δια της εκπροσώπου του Κ. Καραπαναγιωτίδη, Περιφερειακής Συμβούλου Γεωργίας Μπατσαρά, η οποία, καθώς χρειάστηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, κατέθεσε την απόλυτη σύμπλευση με το Δήμο σε όποιες αποφάσεις λάβει, είτε ως προς την άσκηση πιέσεων, είτε ως προς τις διεκδικήσεις γης και χρημάτων από την κεντρική διοίκηση. Το θέμα έθεσε, όπως τόνισε η Δήμαρχος και στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, της οποίας είναι μέλλος, το οποίο σε συνεδρίασή του εξέδωσε ομόφωνη απόφαση υποστήριξης της παραμονής του Τμήματος στη Βέροια, όπως και του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΥΚΑΛΑ
Στη συνέχεια η κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στο γενικόλογο, όπως το χαρακτήρισε έγγραφο που της απέστειλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος κ. Καυκαλάς, το οποίο και ανέγνωσε στο Σώμα, όπου όπως είπε ωστόσο, δε φαίνεται η ξεκάθαρη πρόθεση απομάκρυνσης του Τμήματος, ενώ οι αναφορές του εξαντλούνται επί οικονομικών και όχι ακαδημαϊκών ζητημάτων: «…Όπως ασφαλώς γνωρίζετε το ΑΠΘ αντιμετωπίζει κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα στο πλαίσιο των οποίων επανεξετάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων του με πνεύμα εξοικονόμησης, απόδοσης και βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ στη Βέροια με συνεκτίμηση των αναγκών και προτεραιοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας ώστε να υπάρξουν αμοιβαία θετικά αποτελέσματα…», αναφέρει επί λέξει ο κ. Καυκαλάς.
«…Δεν είναι ιδιαίτερα καθαρό στο πως λέγονται τα πράγματα. Είναι λίγο από …την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, ενώ πουθενά δεν αναφέρονται οι αποφάσεις της Κοσμητείας για την απομάκρυνση του Τμήματος από τη Βέροια…», σχολίασε ακολούθως η κ. Ουσουλτζόγλου.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει – και ήδη έχει μπει σε αυτή την τροχιά – τις εγκαταστάσεις στέγασης του Τμήματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τα χρήματα που έχουν επενδυθεί για την στήριξη των αναγκών του ιδρύματος κατά την παρελθούσα επταετία. Μετά από ενημέρωση που ζήτησε η κ. Σοφρόνωφ η κ. Ουσουλτζόγλου απάντησε ότι τα ποσά που συνεισέφερε ο Δήμος είναι επί προγραμματικής σύμβασης του 2004 – 1,327 εκ. ευρώ, του 2005 – 450.000 ευρώ, του 2010 – 90.000 ευρώ, ήτοι κατά το άθροισμά τους περί τα 1,9 εκ. ευρώ αλλά, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν και επιπλέον έξοδα για τις ανάγκες συντήρησης των χωρών (αποψιλώσεις αγριόχορτων, βαψίματα κλπ).
Για το θέμα της διεκδίκησης της έκτασης των εγκαταστάσεων ανέφερε ότι ζήτησε από το Υπουργείο, συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο και άρα το έγγραφο αίτημα της χρειάζεται επικαιροποίηση, καθώς αναμένεται σχηματισμός νέας κυβέρνησης,
την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο. «…Επειδή υπήρχαν διαρκώς σκαμπανεβάσματα για το αν φεύγει το Τμήμα η όχι, θεώρησα καλό ότι έπρεπε να κατατεθεί ένα έγγραφο στο υπουργείο τονίζοντας ότι ξοδεύει διαρκώς ο Δήμος για αυτό…», είπε.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ: «Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ»
«…Η πρυτανεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της…», υπογράμμισε, παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας που παραβρέθηκε αυτοβούλως στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο κ. Τόλκας επεσήμανε ότι είναι σημαντικές οι ενέργειες που γίνονται και θα γίνουν εκ μέρους του Δήμου, ώστε να τονιστεί η ανάγκη και η σημασία της λειτουργίας του Τμήματος και όσον αφορά ειδικότερα τις μεταβιβάσεις των χρήσεων γης θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν ισοδύναμα οι εγκαταστάσεις έχοντας κάποιον εναλλακτικό τρόπο. «…Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, μετά τις επόμενες εκλογές, όσον αφορά τις προσπάθειες για το συγκεκριμένο θέμα, τις πιέσεις που θα ασκήσουμε προς το ΑΠΘ, γιατί εκεί βρίσκεται η βούληση, εκεί και η απόφαση για το τι θα γίνει…», είπε μεταξύ άλλων.

ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ο Γιάννης Αγγέλογλου από τους Ενεργούς Πολίτες αμφισβήτησε ανοιχτά τις προθέσεις της Δημάρχου αναφορικά με το ζήλο που επιδεικνύει για την παραμονή του Τμήματος στη Βέροια, φροντίζοντας, όπως είπε, για την υστεροφημία της, δεδομένου ότι το Τμήμα δεν ενσωματώθηκε ποτέ από την τοπική κοινωνία.
Ο Παύλος Παυλίδης ανέφερε πως θα ήταν άδικο να φύγει το Τμήμα, καθώς υπήρξε μαζικό αίτημα της κοινωνίας να υπάρχει στη Βέροια, και πως αν φύγει, θα αισθανθεί ότι του «κλέβουν» κάτι από τον τόπο του, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στη Βέροια ως ακαδημαϊκή επένδυση. Ο Γιώργος Κάκαρης εστίασε στο να εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά της παραμονής του Τμήματος στη Βέροια για τα πραγματικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας, χωρίς άλλες επιμονές απέναντι σε αυτούς που αποφάσισαν να φύγουν, ενώ όπως είπε, η όλη υπόθεση είχε ημερομηνία λήξεως, κάτι που διαφαινόταν, από παλιά. Ο Βασίλης Γιαννουλάκης επεσήμανε ότι είχε κάνει αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόβλημα και προ διετίας, ωστόσο η τότε αντιμετώπιση υπήρξε χαλαρή. «…Και σήμερα όμως είναι χαλαρή. Έπρεπε να είχατε απευθύνει προσκλητήριο σε τουλάχιστον 40 τοπικούς φορείς, να επισυνάψουν στη σημερινή μας απόφαση υπομνήματα διαμαρτυρίας, ώστε η παρουσία μας στη σύγκλητο να είναι πιο δυναμική. Δεν το κάνατε όμως…», είπε ο Αντιπρόεδρος του Σώματος. Ο Αργύρης Γκαμπέσης σημείωσε ότι στις ενέργειες του Δήμου δε συναινούν ούτε οι φοιτητές του Τμήματος που δεν μπορούν να έχουν μια ζωντανή φοιτητική ζωή σε μια πεθαμένη πόλη, όπως τη χαρακτήρισε και πρότεινε να στραφεί ο Δήμος σε αναζήτηση άλλων τομέων ενδυνάμωσης της τοπικής ανάπτυξης.
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης υπογράμμισε μονολεκτικά ότι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ως έχει, αποτελεί μονόδρομο για το θέμα, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης πρότεινε να ενταθεί η προσπάθεια απόσπασης των κτιριακών εγκαταστάσεων από το Δήμο, ώστε να αξιοποιηθούν σε άλλες αναπτυξιακές βάσεις.

Κωστής Χαλάτσης