Πρώτη απόφαση κατά της Τουρκίας: Επεστράφη από το τουρκικό δημόσιο η Σχολή Γαλατά

Την επιστροφή του κτηρίου της Σχολής Γαλατά, το οποίο είχε καταχωρηθεί υπό το όνομα του τουρκικού δημοσίου, στους νόμιμους ιδιοκτήτες του (Εφορεία της Κοινότητας των Ναών και της Σχολής Γαλατά), αποφάσισε την Τρίτη το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, βάσει του νέου νόμου, ο οποίος δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να αποτελέσει, τρόπον τινά, προηγούμενο και για τις μετέπειτα αποφάσεις του Συμβουλίου, όπως αναφέρεται στη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων ( www.rumvader.org ).

«Η απόφαση μας γεμίζει με πολύ μεγάλη χαρά», δήλωσε η πρόεδρος της εφοροεπιτροπής της Σχολής Γαλατά, Μαίρη Κομοροσάνο, η οποία ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα η εφοροεπιτροπή θα αιτηθεί και για τα υπόλοιπα ακίνητα του βακουφίου. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ντεμίρ, μέλος της εφοροεπιτροπής, σημείωσε πως η απόφαση της επιστροφής του Γαλατά δικαιώνει το βακούφι και αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του.

Αμφότεροι ευχαρίστησαν για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων των μειονοτικών και ξένων βακουφίων, καθώς και τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων.