Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε την Κυριακή 4/12/2011 η μετονομασία της οδού Κόδρου σε οδός <<ΒΛΑΧΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ >> ΆΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ 1878, παρουσία της Δημάρχου Βέροιας κας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου.

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση έδωσε, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βέροιας,  σε όλα τα μέλη αλλά και τους φίλους του Συλλόγου με την απόφασή του να υλοποιήσει το πάγιο αίτημα των Βλάχων της Βέροιας να αναδειχθεί και να τιμηθεί  το γεγονός της θυσίας των επτά Βλάχων γυναικών από το Σέλι. Οι επτά αυτές γυναίκες θυσιάστηκαν το 1878 στην τοποθεσία «Άγιοι Πάντες», πέφτοντας από το βράχο του Γαλακτού, για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους. Η αυταπάρνηση των γυναικών ανακαλεί στη μνήμη μας την ηρωική θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου και της Αραπίτσας. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι, ενώ τα γεγονότα του Ζαλόγγου και της Αραπίτσας είναι και γνωστά σε όλους μας, το γεγονός της θυσίας των Βλάχων γυναικών παραμένει άγνωστο στους περισσότερους παρόλο το γεγονός ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα τα ονόματα των γυναικών που θυσιάστηκαν. Ως  ύστατο φόρο τιμής  μνημονεύουμε ονομαστικά και μία μία  αυτές τις επτά γυναίκες που επέλεξαν να βρουν  τραγικό θάνατο παρά να ατιμασθούν  ή να σφαγιασθούν από τους αλλόθρησκους Τούρκους.

Μαρία Μητραντώνη  (Μητροτόνη),  Κυράτσα Μπιντιβάνου, Ελένη Τσούλιου,  Βαγγελία Σάντου, Σουλτάνα Μαρίτσα, Μαρία Σούλιου, και Κατερίνα Νιώπα.

Πράγματι σήμερα έχει στα χέρια του ο κ. Ετεοκλής Ι. Γρηγοριάδης, ιστορικός ερευνητής από την Αθήνα, ένα γραπτό ντοκουμέντο που θεμελιώνει το ιστορικό γεγονός και δίνει ακριβώς το μέγεθος της θυσίας εκείνης. Ο κ. Ετεοκλής Γρηγοριάδης είναι κάτοχος αντιγράφου της εφημερίδας “ΩΡΑ” των Αθηνών του 1878 πού έδινε την πληροφορία στους ελεύθερους Έλληνες της εποχής εκείνης και σ’ όλο τον κόσμο για τη θυσία που έγινε στις 15 Μαρτίου 1878 κοντά στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Τσίρης και τόνισε την ουσιαστική συνεισφορά και πρωτοβουλία της παλιάς κοινότητας Παλατιτσίων, η οποία, πολύ πιο πριν από τον Σύλλογο μας (και γι’  αυτό το λόγο αξίζουν τα συγχαρητήριά μας), ανέδειξε το γεγονός και έστησε μνημείο κοντά στο χώρο της θυσίας των γυναικών. Στην συνέχεια η κα δήμαρχος χαιρετίζοντας την εκδήλωση αυτή ανακοίνωσε και την απεμπλοκή του προβλήματος της κατασκευής της <<γέφυρας Κούσιου>>. Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου μας κος Γεώργιος Πράπας παρουσίασε, με λεπτομερή αναφορά, τις ενέργειες του συλλόγου για την πορεία της μετονομασίας και την ευτυχή κατάληξή της καθώς και το εμπεριστατωμένο ιστορικό υλικό. Ιδιαίτερη  συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία και ο χαιρετισμός μιας απογόνου των πεσσόντων γυναικών, η κυρία κα Κατίνα Νιώπα Παπάζογλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Βέροιας κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η υπεύθυνος οικονομικών του δήμου κα Βέτα Αρχοντάκη Γεωργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας κος Τσαμήτρος Ηλίας, τέως πρόεδροι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, ο πρόεδρος των Ποντίων Παλατιτσίων κος Κωνσταντίνος Στυλίδης καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά κερασμάτων που είχαν την καλοσύνη να προσφέρουν φίλοι του συλλόγου στους παρευρισκόμενους.