Με γεμάτη την αίθουσα και με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Ν. Ημαθίας -Δίκτυο Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Οικολογικής Δημοκρατίας- σε συνεργασία με το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με θέμα «Σύγχρονη Επιστήμη και νέο Πολιτισμικό Ρεύμα».

Τον καθηγητή καλωσόρισε και προλόγισε η Πρόεδρος του Δικτύου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Οικολογικής Δημοκρατίας» όμιλος για την UNESKO στο Νομό Ημαθίας και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θούλη Σιδηροπούλου, η οποία μιλώντας τόνισε μεταξύ άλλων « συνιστά ξεχωριστή τιμή, για το «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» όμιλο για την UNESCO στο Νομό Ημαθίας, η αποδοχή της πρόσκλησή μας από τον Καθηγητή Αστροφυσικής και εκλεκτό φίλο Μάνο Δανέζη.

Έχω, μάλιστα, την τιμή, να εκπροσωπώ ένα σωματείο, που οι σκοποί και στόχοι του στηρίζονται στον ελληνικό πολιτισμό. Κι είναι η ελληνική πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση, που αποτελεί θεμέλιο λίθο για τις αρχές και αξίες από τις οποίες εμπνέεται η ΟΥΝΕΣΚΟ, όσον αφορά τους σκοπούς της και το έργο της.

Οι αρχές της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως διατυπώνονται στην Ιδρυτική της Πράξη, στηρίζονται σε μία θεμελιώδη ιδέα:« Ότι για την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών, των λαών και των ανθρώπων δεν αρκεί η οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία.

Γιατί οι αιτίες των συγκρούσεων δεν είναι μόνο οικονομικές ή πολιτικές αλλά έχουν αναφορές στο πνευματικό και πολιτισμικό περιβάλλον, που τις γέννησε ή τις εξέθρεψε.

Γι’ αυτό απαιτείται η πνευματική επαφή μεταξύ των κοινωνιών και των πολιτών και ο επαναπροσδιορισμός της ηθικής διάστασης της πολιτικής. Γιατί η ηθική αποτελεί τη βεβαιότητα της ουσίας της πολιτικής.

Όσο οι συγκρούσεις ξεκινούν στις σκέψεις των ανθρώπων, είναι στις σκέψεις των ανθρώπων, που η άμυνα του πολιτισμού οικοδομείται και ανασυγκροτείται». Η προσπάθεια της OYΝΕΣΚΟ επομένως είναι αλληλένδετη με την επιστήμη».

Σε άλλο σημείο επισήμανε πως «Όπως όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε, ο  δυτικός πολιτισμός διέρχεται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κοινωνικής κρίσης, η οποία συν τω χρόνω αποσαρθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές.

Η οικονομική  κατάρρευση που βιώνουμε δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής  κατάρρευσης  αξιών και ιδεών.

Αυτό που καταρρέει είναι ολόκληρο το «Δυτικό Πολιτισμικό Ρεύμα», όπως αυτό διαμορφώθηκε, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά δεδομένα, της μεγάλης επιστημονικής επανάστασης του 16ου  -17ου  αιώνα.

Για να κατανοήσουμε τα αίτια αυτής της κατάρρευσης οφείλουμε να δούμε πως δημιουργείται ένα Πολιτισμικό Ρεύμα.»

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Δανέζης αναφέρθηκε στην αιτία που ο άνθρωπος δημιουργεί πολιτισμό. «Ο πολιτισμός πηγάζει από την εκάστοτε ανάγκη του ανθρώπου να καλύψει τους φόβους του» είπε. Αναλύοντας περισσότερο όρισε τρεις βασικούς πυλώνες αυτής της ανάγκης κάλυψης του φόβου «1. Φόβοι για την φυσική ανθρώπινη επιβίωση ( έφτιαξε την οργανωμένη κοινωνική ζωή) 2. Φόβος βίαιας δράσης φυσικού περιβάλλοντος (σεισμοί, πλημμύρες κλπ) 3.Μεταφυσικός φόβος (φόβος του θανάτου του πόνου κλπ). Οι τρεις πυλώνες (φόβοι) και τα συστήματα που δημιουργούνται φτιάχνουν ένα πολιτισμικό ρεύμα που εμπεριέχει τους τρεις φόβους. Για να λειτουργήσουν οι πυλώνες έχουν διοικητικές δομές και δημιουργούν το σύστημα της κοσμικής εξουσία. Για να επιζήσει αυτό χρειάζεται ισόρροπη εξέλιξη. Ένας πολιτισμός στηρίζεται στην έννοια της κατασίγασης των φόβων. Η κρίση που βιώνουμε εδράζεται στις πλαστές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον υλισμό κατασκευάζοντας έτσι νέους φόβους. Άρα καταρρέει ο πολιτισμός γιατί δεν μπορεί να τους κατασιγάσει και πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση των πυλώνων.» Στο σημείο αυτό όπως τόνισε ο κ. Δανέζης υπεισέρχεται η επιστήμη η οποία επιδρά στην αλλαγή του πολιτιστικού ρεύματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας  Βαρβάρα Σταυροπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Κούτρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξάνδρειας Τάσος Τασσιόπουλος εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες.