Το Διοικητικό Συμβουλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού και τον Αρμόδιο Υπουργό ΥΠΕΚΑ, υπό την προεδρία του οποίου θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή την Παρασκευή, να συζητηθούν αναλυτικά σε ειδική διαδικασία όλες οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους Δήμους πάνω στο Σχέδιο Νόμου του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Επίσης αξιώνει να γίνουν αποδεκτά τα επεξεργασμένα από την ΠΕΔΚΜ αιτήματα για αλλαγές και τροποποιήσεις του Σχεδίου Νόμου τόσο από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού όσο και από το αρμόδιο Υπουργείο και να συμπεριληφθούν στο Νομοθέτημα.

Η ΠΕΔΚΜ ζητά όλοι οι σχεδιασμοί που υλοποιούνται στην περιοχή μας (Ρυθμιστικό Σχέδιο, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων και Χωροταξικός Σχεδιασμός) να λειτουργούν με συμβατότητα, συμπληρωματικά και ενιαία και όχι με επικαλύψεις και αλληλοαναιρέσεις.

Επίσης, ζητά να διατηρηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού ως αποκεντρωμένη δομή και να ενισχυθεί η υπόσταση και οι αρμοδιότητές του.

Τη σημερινή συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης με την ενημέρωση του ΔΣ για τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με το νέο Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αθανασίου, τον Γενικό Γραμματέα και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου. «Είναι θετικό ότι ο νέος υπουργός μας διαβεβαίωσε πως δεν έχουν βάση δημοσιεύματα για περιορισμό του προσωπικού και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης είναι θετικό ότι ο νέος υπουργός δήλωσε σύμμαχος της Αυτοδιοίκησης για την προώθηση των Θεσμικών, Λειτουργικών και οικονομικών διεκδικήσεων της, ενώ του επισημάναμε ότι οι Δήμοι έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες με περικοπές 60% στους πόρους και κατά 70% στο πολιτικό προσωπικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε και προώθησε στο Υπουργείο Οικονομίας την Κ.Υ.Α. για την πρώτη δόση της ΣΑΤΑ, ύψους299 εκ.ευρώ.

 

Για τον «Αλέξανδρο»

Το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε όλες τις ενδεικνυόμενες νομικές και άλλες ενέργειες σχετικά με την εταιρία «Αλέξανδρος» που είχαν συστήσει έξι πρώην ΤΕΔΚ της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά της ΠΕΔΚΜ. «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η ΠΕΔΚΜ να μην χρεωθεί ούτε ένα ευρώ για χρέη ή άλλα ποσά που κάποιοι διεκδικούν από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία αλλά και για να αποδειχθεί ότι η ΠΕΔΚΜ δεν πρέπει να θεωρείται ως υπεύθυνη για ζητήματα που αφορούν τον «Αλέξανδρο», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Το ΔΣ αποφάσισε ακόμη να καλέσει το τελευταίο ΔΣ της εταιρίας «Αλέξανδρος» για ενημέρωση, να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων της ώστε να καταρτισθεί απολογισμός και να αναθέσει σε Ορκωτούς Λογιστές τον έλεγχο της δραστηριότητάς της.

 

Για τη μεταφορά μαθητών

Επίσης, το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ, μετά την ενημέρωση που του έκανε ο Αντιπρόεδρός του και Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, εκφράζει την ανησυχία του γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, μέχρι σήμερα ούτε οι μισοί Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τα προγράμματα μεταφοράς μαθητών, κάτι που θα οδηγήσει σε τελική επιλογή αναδόχου μεταφορέα μόλις στο 20% του συνόλου των δρομολογίων.

Η ΠΕΔΚΜ καλεί όλους τους Δημάρχους να εξετάσουν επισταμένως το θέμα γιατί εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση το κοινωνικό πρόβλημα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι τεράστιο.

Το ΔΣ έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου με την οποία ζητείται:

–         Κατάργηση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του τιμήματος του δρομολογίου.

–          Αύξηση στην τιμή του μη έμφορτου φορτίου.

–          Καθορισμός του ελάχιστου κόστους διαδρομής στα 25 ευρώ.

–          Πρόβλεψη του συνοδού στο κόστος.

–          Μείωση στις ελάχιστες αποστάσεις για τις οποίες εγκρίνεται μεταφορά μαθητών (στα 2,5 χλμ από τα 4 που προβλέπονται σήμερα για τους μαθητές Λυκείου, στο 1,5 για τους μαθητές Γυμνασίου και στο 1 για αυτούς του Δημοτικού).

«Εάν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματά μας τότε υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μεταφορείς για το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων. Πάλι όμως θα έχουμε σημαντικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Για το Κ.Υ. Ευόσμου

Τέλος, το ΔΣ με ομόφωνο ψήφισμά του ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, καθώς προκύπτει ζήτημα με τη λήξη, εντός του Αυγούστου των αποσπάσεων του προσωπικού του. Η ΠΕΔΚΜ εκτιμά ότι επειδή το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εξοπλισμό.