Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς για θέματα που απασχολούν την ΠΚΜ πραγματοποίησε στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη, 17 και 18 Ιουλίου αντίστοιχα, κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Ευθυμιάδη, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Δ. Λευκόπουλο, το Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Απ. Γιάντση και το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης Π. Γεωργόπουλο, παρουσία του Π. Ψωμιάδη.
Η αντιπροσωπεία των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΚΜ είχε την Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, την υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη, υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο υπουργείο Υγείας, το κλιμάκιο της ΠΚΜ έθεσε στον κ. Σαλμά και στην κ. Σκοπούλη το ζήτημα της έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών. «Περικοπές στη δημόσια υγεία δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε», σημείωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΚΜ Δ. Λευκόπουλος ο οποίος ανέλυσε στον υπουργό τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», που είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των ψεκασμών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. «Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και ζητήσαμε την επέκταση του προγράμματος και τα ανάλογα κονδύλια για ένα τουλάχιστον μήνα ακόμη, ώστε να προλάβουμε τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ζητήσαμε ακόμη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την επίσπευση των διαδικασιών και τη συνδρομή τους ώστε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών να εκτελείται όλο το χρόνο, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες».
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΠΚΜ έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, όπου και τέθηκε το μείζον ζήτημα που προέκυψε με τις υπογραφές των εργολαβικών συμβάσεων.
Τα μέλη του κλιμακίου πρότειναν την έκδοση σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου ή νομοθετικής ρύθμισης βασιζόμενης σε απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε η πληρωμή των έργων να προχωρήσει κανονικά. Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει άμεσα το θέμα, σε συνεργασία και με τους άλλους αρμόδιους υπουργούς. Τα μέλη του κλιμακίου έθεσαν ακόμη, στο πλαίσιο και των συνολικών διεκδικήσεων της ΕΝ.Π.Ε., το θέμα της δυνατότητας μεταφοράς έργων που είναι σε εξέλιξη από το πρόγραμμα των ΚΑΠ στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο της εγκριθείσας ετήσιας πίστωσης και με δεδομένο ότι οι πόροι των ΚΑΠ είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
Ζητήθηκε ακόμη από τον υπουργό, για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ένα ποσοστό από τα τέλη που εισπράττονται υπέρ Δημοσίου (τέλη αεροδρομίων, λιμανιών κτλ.) να πηγαίνει στα ταμεία των αιρετών Περιφερειών. Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε από την πλευρά του για την οριστική επίλυση του θέματος της έγκρισης ενταλμάτων που εκκρεμούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια με την ΥΔΕ (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου), τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον έλεγχο των υποθέσεων της.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το κλιμάκιο της ΠΚΜ συναντήθηκε με τον υπουργό Αθ. Τσαυτάρη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Ευθυμιάδης σε αυτή την πρώτη συνάντηση ενημέρωσε τον υπουργό για την κατασκευή του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Κ. Μακεδονία, έργο ύψιστης σημασίας για την Περιφέρεια, με τον κ. Τσαυτάρη να γνωρίζει το ζήτημα και να διάκειται θετικά.
Ακόμη, ζητήθηκε από τον υπουργό η παρέμβαση του για την πραγματοποίηση τριών μεγάλων αρδευτικών έργων (Αρτσάν Αματόβου Κιλκίς, Φυλλίδας Σερρών και Κουφαλίων Θεσσαλονίκης) ενώ ο κ. Ευθυμιάδης έθεσε το θέμα του αγροκτήματος του Αγίου Πέτρου Κιλκίς, ζητώντας την οριστική διανομή της γης και την επίλυση του ιδιοκτησιακού. Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε να περιέλθει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ιχθυογεννητικός σταθμός Πέλλας που σήμερα υπολειτουργεί.

Σήμερα Τετάρτη, οι επισκέψεις του κλιμακίου της ΠΚΜ συνεχίστηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, στον υπουργό Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδια, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σ. Καλογιάννη και στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, οι εκπρόσωποι της ΠΚΜ συναντήθηκαν με τον κ. Τζαβάρα και του κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Κ. Μακεδονίας. Του έθεσαν επίσης το ζήτημα του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης που αναγκάστηκε να ακυρώσει μέρος των δράσεων του, όπως τη 2η συνάντηση συλλόγων και φορέων λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και αυτό της Μονής Λαζαριστών, τονίζοντας την ανάγκη τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τη Μονή ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της.
Προτεραιότητα δόθηκε και στο ζήτημα της ανάγκης επαναλειτουργίας του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, που μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να λειτουργήσει και ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Ο κ. Τζαβάρας υποσχέθηκε από την πλευρά του πως το υπουργείο θα αναλάβει τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της.
Στη συνάντηση τους στη συνέχεια με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδια, τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΚΜ έθεσαν το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας. Ζήτησαν από τον κ. υπουργό την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών διευθύνσεων με την επίσπευση της τοποθέτησης νέων αστυνομικών, με δεδομένο πως μόνο στην Μ. Ε. Θεσσαλονίκης οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 1.200, ενώ τονίστηκε ακόμη το μείζον ζήτημα της ελλιπούς υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και της στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών.
Επισκεπτόμενο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το κλιμάκιο της ΠΚΜ έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την παραχώρηση πρώην στρατοπέδων στους δήμους, ώστε να αξιοποιηθούν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το θέμα των εργολαβικών συμβάσεων τέθηκε από την αντιπροσωπεία της ΠΚΜ και στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σ. Καλογιάννη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε πως το ζήτημα είναι στο νομικό σύμβουλο του υπουργείου προς εξέταση.
Στον κ. Καλογιάννη τέθηκε το θέμα της έγκρισης της οριογραμμής των ρεμάτων, μιας ασάφειας του «Καλλικράτη» που πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί ενώ ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου που συστεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας μαζί με τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργαστηρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Ακόμη, ζητήθηκε η μεταφορά της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργαστηρίου της Αποκεντρωμένης στην αιρετή Περιφέρεια, όπου είναι και η φυσική της θέση.
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, στον οποίο το κλιμάκιο της ΠΚΜ κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση των γραφειοκρατικών και χωρίς ουσία διαδικασιών που αφορούν τον ελεγκτή νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.
Από τον υπουργό ζητήθηκε ακόμη τροπολογία των αποφάσεων του ΣΑΣΘ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών του Αγιονερίου Κιλκίς από τον ΟΑΣΘ, ενώ και στον κ. Χατζηδάκη έγινε ενημέρωση για το θέμα των εργολαβικών συμβάσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ. Ζητήθηκε ακόμη από τον κ. Χατζηδάκη η ρύθμιση του θέματος της μεταφοράς έργων που είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από τους ΚΑΠ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το κλιμάκιο της ΠΚΜ ζήτησε να αναλάβει η αιρετή Περιφέρεια την υλοποίηση του προγράμματος επιχορήγησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, που εποπτεύεται από το ΠΕΠ, με τη δυνατότητα συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες. Τονίστηκε ακόμη πως η ΠΚΜ είναι θετική στην εφαρμογή της ΕΟΖ ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε τόσο στην ανάγκη ενίσχυσης της Τεχνόπολις, όσο και στη Ζώνη Καινοτομίας, που, όπως αναφέρθηκε, δεν μπορεί να παραμένει ανενεργή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διήμερων συναντήσεων ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: Πρώτο βήμα θετικό. Οι ανοιχτές πόρτες των υπουργείων, η άμεση ανταπόκριση υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, δείχνουν πως κάτι έχει αλλάξει. Θέλω να πιστεύω πως η εποχή των κλειστών τηλεφώνων, της εσωστρέφειας και της αλαζονείας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι υπουργοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Περιφέρειας. Δεσμεύτηκαν μάλιστα πως θα επισκεφθούν άμεσα και τις επτά Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, για να δουν από κοντά τα προβλήματα. Αυτό που είναι το μείζον, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι η ουσιαστική στήριξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, μετά από τρία χρόνια αδιαφορίας και υποβάθμισης. Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του «Καλλικράτη» που κατάντησε «Προκρούστης», για την τοπική ανάπτυξη, για να επιστρέψει η ελπίδα, για να συμβάλει η αιρετή περιφέρεια με τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια για την έξοδο από τον εφιάλτη. Η Κεντρική Μακεδονία δεν επαιτεί, απαιτεί σεβασμό. Είμαι παρών στις εξελίξεις, περιμένω από την κυβέρνηση να πιάσει αμέσως δουλειά, να αποδείξει πως οι πολίτες στην Κεντρική Μακεδονία και σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά, που πίστωση χρόνου δεν υπάρχει για κανέναν. Εάν οι υποσχέσεις που εισπράξαμε μείνουν στα λόγια, εγώ δεν πρόκειται να κάτσω ήσυχος, θα αντιδράσω. Πάνω απ’ όλα, το συμφέρον των πολιτών, το συμφέρον του τόπου μας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Γραφείο Τύπου