Ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα νέα έργα που εντάχθηκαν στο Π.Ε.Π ‘Μακεδονίας – Θράκης’ . Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δ. Ψωμιάδης, υπέγραψε την επιλογή διαφόρων έργων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013», με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ένα από τα εντασσόμενα στο παραπάνω πλαίσιο χρηματοδότησης έργα, είναι και η πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΥΑ Βέροιας με τίτλο «Εξωτερικός αγωγός ύδρευσης οικισμού Βεργίνας Δ. Βέροιας». Η πρόταση, προϋπολογισμού 1.207.552,50 €, διέθετε ωριμότητα πληρώντας τα κριτήρια σκοπιμότητας, και για το λόγο αυτό αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Δημήτριος Δάσκαλος, μετά την παραπάνω ανακοίνωση, δήλωσε « Η ΔΕΥΑΒ πιστή στη δέσμευσή της έναντι των κατοίκων της Βεργίνας, συνέταξε στον μικρότερο δυνατό χρόνο και υπέβαλε στις 12/4/12 προς χρηματοδότηση ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Βεργίνα, ένα έργο που αντιμετωπίζει ριζικά και άμεσα την υδροδότηση του οικισμού με επαρκές και υγιεινό πόσιμο νερό.
Έχουμε τη χαρά να ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη του παραπάνω έργου στις χρηματοδοτήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013. Η ένταξη του παραπάνω έργου είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο ένα σημαντικότατο ζητήματα ύδρευσης στο Δήμο μας. Ένα έργο πνοής εντασσόμενο στο συνολικό μας σχεδιασμό για αναβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας του νερού. Στόχος μας είναι οι κάτοικοι στην πόλη και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες να καταναλώνουν καθαρό και υγιεινό νερό χωρίς να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας.
Η ένταξή του έργου, οφείλεται αφ’ ενός στη μέριμνα της ΔΕΥΑΒ για την εκπόνηση και ωρίμανση των απαιτούμενων μελετών, που απαίτησαν μια επίπονη διαδικασία, αφ’ ετέρου στην αμέριστη συνδρομή των υπηρεσιών, ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση του έργου.
Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί μέρα με τη μέρα δικαιώνονται οι αγώνες μας και θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το ΔΣ της επιχείρησης, τους εργαζόμενους και συνεργάτες μας για τον ζήλο την υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, και συστηματικότητα που όπως πάντα επιδεικνύουν, και τους υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας Κ.Μ. για την άριστη συνεργασία μας.».
Το έργο αφορά την κατασκευή εξωτερικού αγωγού, μήκους 10.200 m για την ύδρευση της Βεργίνας και την κατασκευή όλων των έργων που συμπεριλαμβάνονται στο μήκος του προς κατασκευή αγωγού (φρεάτια δικλείδων, συνδέσεις με υφιστάμενο δίκτυο, φρεάτιο αεραγωγού, βαλβίδες κλπ). Συγκεκριμένα θα κατασκευασθεί αγωγός από την δεξαμενή του οικισμού Ασωμάτων και μέσω των δημοτικών οδών θα καταλήγει στην δεξαμενή της Βεργίνας μεταφέροντας στη Βεργίνα νερό από τις πηγές υδροδότησης της Βέροιας.