Αποτελεί κοινή αίσθηση ότι η πορεία της χώρας μας βρίσκεται στο σημαντικότερο σταυροδρόμι της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν πιο επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα, να προσπεράσουμε παρωχημένες πολιτικές πρακτικές και νοοτροπίες και να προχωρήσουμε μπροστά στη βάση μιας εθνικής συμφωνίας.
Αντίθετα με τις πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού, που επίμονα θέτουν προς τους Έλληνες πολίτες διχαστικά διλήμματα όπως «Ευρώ ή Δραχμή» και «Μνημόνιο ή Μονομερή Καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης», το ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένες θέσεις και χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, προτάσσει το δρόμο της εθνικής συνευθύνης ως τη μοναδική επιλογή για τη σταδιακή απαλλαγή από τη δανειακή σύμβαση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σταθερά προσανατολισμένος στην κατεύθυνση αυτή, ήδη από τις 20 Μαρτίου είχε προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους μας συγκεκριμένες αλλαγές στο χαρακτήρα του Μνημονίου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη. Αλλαγές όμως που δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές από το συντηρητικό άξονα Μέρκελ – Σαρκοζί.
Σήμερα, με το νέο συχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται με την εκλογή του Γάλλου Σοσιαλιστή Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία που απέδειξαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν Ελληνικό αλλά πρωτίστως Ευρωπαϊκό, οι θέσεις του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο ευνοϊκότερο περιβάλλον που οικοδομείται, ανοίγεται ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα, ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, κρατώντας όλα τα θετικά και αλλάζοντας όλα τα αρνητικά που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, δέσμευση η οποία θεμελιώνεται στην παράταση του χρόνου προσαρμογής, προϋπόθεση που ήδη έχει γίνει αποδεκτή από μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών κρατών.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ προτείνει 6 βασικά σημεία αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης, ως ελάχιστο κοινό παρονομαστή εθνικής συμφωνίας για τη σταδιακή απαλλαγή από το Μνημόνιο και την οικονομική ανάταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα σημεία αναθεώρησης προβλέπουν:
1. Όχι περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις.
2. Προστασία της συλλογικής αυτονομίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα µε τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δώσαμε αγώνα να πείσουμε την τρόικα ότι στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

3. Δραστική αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Να πέσει χρήμα στην αγορά µε στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων µε κεφάλαιο κίνησης, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και άρα την ανακοπή της ανεργίας. Τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ που προέρχονται από τη νέα δανειακή σύµβαση θα πέσουν στην αγορά.
4. Άμεση απελευθέρωση δηµόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδοµές µε συνολικό προϋπολογισµό που υπερβαίνει τα 55 δισ. ευρώ και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Επενδύσεις που έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αδυναµίας του ελληνικού και του διεθνούς τραπεζικού συστήµατος να χρηματοδοτήσει τις σχετικές συµβάσεις. Με την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, την ενθάρρυνση του ευρωπαϊκού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπορεί να κινηθεί ο μοχλός αυτός για τις τοπικές οικονομίες, για τα εργοτάξια, για τους υπεργολάβους. Αυτό σημαίνει 100.000 νέες θέσεις εργασίας την περίοδο κατασκευής των έργων.
5. Να γίνει πράξη το αναπτυξιακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, µε την άµεση κινητοποίηση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων, καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με την επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στον κ. Μπαρόζο, με ειδικό έγγραφό στον κ. Ρεν, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο Ολάντ, στον κ. Σούλτς, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέμε τι συγκεκριμένο πρέπει να γίνει, για να κινηθεί αυτός ο μηχανισμός με κονδύλια που υπάρχουν.
6. Αύξηση των κονδυλίων για την απασχόληση, με αιχμή την ανεργία των νέων. Να στηριχθούν µε κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταµείου όλα τα προγράµµατα για την αντιµετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράµµατα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηµατικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας. 120.000 θέσεις εργασίας δίνει η αυτεπιστασία και 45.000 θέσεις εργασίας δίνει η κοινωφελής εργασία, σε συνδυασμό με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, εύκολες υποσχέσεις και ανεδαφικές εξαγγελίες, το ΠΑΣΟΚ προτείνει 6 κεντρικά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά σημεία αναθεώρησης του Μνημονίου για να επιστρέψει η χώρα το ταχύτερο δυνατό σε τροχιά ανάπτυξης.
ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ