Η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νικόλαος  Μαυροκεφαλίδης,  την Πέμπτη 31.5.2012, επισκέφτηκαν τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  Βασίλειο Κουλαϊδή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το ζήτημα της πιθανής μεταφοράς του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. από την  Βέροια στην  Θεσσαλονίκη και κατατέθηκε υπόμνημα που έχει ως εξής:

 

«Με την απόφαση αρ. 304/2003 του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας εγκρίθηκε η  υποβολή αιτήματος του Δήμου προς την υπηρεσία αξιοποίησης – Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων του Υ.Π.Ε.Θ.Α.  για παραχώρηση προς  τον Δήμο Βέροιας  της έκτασης  και των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου  «Αγία Βαρβάρα» προκειμένου να λειτουργήσουν  τμήματα του Α.Π. Θεσσαλονίκης .

Το αίτημα έγινε δεκτό  και παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο στρατόπεδο υπό τον όρο της λειτουργία  του συγκεκριμένου τμήματος του ΑΠΘ [ απόφαση  4145/20.7.2005 του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων ].

Στην ίδια απόφαση υπήρχε και ο όρος  ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης «…εάν υπήρχε αλλαγή του σκοπού  της παραχωρηθείσας έκτασης …»

Με βάση προγραμματικές συμβάσεις ο Δήμος Βέροιας  δαπάνησε  περί τα 2.000.000 € για την προετοιμασία του χώρου  προκειμένου να υποδεχτεί το τμήμα που αποφάσισε  το Α.Π. Θεσσαλονίκης   (μηχανικών χωροταξίας και ανάπτυξης ).

ΕΠΕΙΔΗ σήμερα  διαμορφώνεται η σκέψη  στην σύγκλητο του ΑΠΘ να μεταφερθεί  το τμήμα στην Θεσσαλονίκη , χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση της πρότασης .

ΕΠΕΙΔΗ ήδη με έγγραφο έχει ζητηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας , να ανακαλέσει την απόφαση του εάν  το ΑΠΘ υλοποιήσει την  σκέψη για μεταφορά του συγκεκριμένου τμήματος , όπως η απόφαση του προκατόχου του ορίζει .

ΕΠΕΙΔΗ ήδη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Βέροιας , επισκέφθηκαν τη Σύγκλητο  και εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους για το ενδεχόμενο  της  μεταφοράς, ενόψει  όλων των πιο πάνω. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να μην προβείτε σε ενδεχόμενη έκδοση απόφασης της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου»

Η Δήμαρχος Βέροιας, εξέθεσε επίσης την αναγκαιότητα εδραίωσης ακαδημαϊκών τμημάτων στην περιοχή μας και μετέφερε την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος του Α.Π.Θ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου διαβεβαίωσε τη Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή στο καθεστώς λειτουργίας του Τμήματος Χωροταξίας, τουλάχιστον κατά τη θητεία της παρούσας υπηρεσιακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως δεν είναι απλή υπόθεση η μετακίνηση τμημάτων, άρα βραχυπρόθεσμα δεν υφίστανται τέτοια ζητήματα.