Αύξηση της τάξης του 15% παρουσιάζει η φετινή κίνηση στα συσσίτια της Ι. Μητρόπολης που δραστηριοποιούνται στη Βέροια και τη Νάουσα, ενώ οι δικαιούχοι αποδέκτες στήριξης από την Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Βέροιας ξεπερνούν, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τους 470, συμπεριλαμβανομένων και αρχηγών οικογενειών, μονογονεϊκών κλπ.

Η οικονομική δυσπραγία που πλήττει με ραγδαίους σχεδόν ρυθμούς πλέον και την τοπική μας κοινωνία, με την ανεργία να «καλπάζει» και τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μειώνονται ή να μην καταβάλλονται εγκαίρως, δημιουργεί κενά στις πάγιες καλύψεις ατομικών και οικογενειακών αναγκών συμπολιτών μας που προσφεύγουν, από την αρχή του νέου έτους, πολύ περισσότερο στην Εκκλησία για τα ως προς το ζην σε καθημερινό επίπεδο αλλά και στις αντίστοιχες δομές πρόνοιας του Δήμου για τις εποχικές βοήθειες που παρέχονται υπό τη μορφή δεμάτων, ρουχισμού και οικοσκευών.
Να σημειωθεί ότι σε σχέση με πέρσι, από τη μια αυξάνονται οι ανάγκες, άρα και ο αριθμός των δικαιούχων που προσφεύγουν στις κοινωνικές δομές, ωστόσο μειώνονται από πλευράς της Μητρόπολης κυρίως, τα έσοδα σε χρήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης ή πληρωμής λογαριασμών – ενοίκια, ΔΕΗ με χαράτσια, ΟΤΕ, κλπ, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων εκτάκτου ανάγκης – ενώ η στήριξη εξαντλείται σε επίπεδο σίτισης και κάλυψης φαρμάκων. Παράλληλα στις παροχές σίτισης εντάσσονται και οι ανάγκες κρατουμένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, όπως και 52 μαθητές ΡΟΜΑ σε δημοτικά σχολεία της Βέροιας.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καταγράφοντας την παρούσα κατάσταση από τους έξι πρώτους μήνες του 2012, μιλήσαμε με τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Μπίρδα – Υπεύθυνο του Γενικού Φιλόπτωχου και από την Κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου την Κοινωνική Λειτουργό Άρτεμη Λευκοπούλου, ώστε να μας δώσουν μια επικαιροποιημένη σχετικά εικόνα.

 

Π. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΜΠΙΡΔΑΣ

«…Από την αρχή του χρόνου είχαμε μια αύξηση γύρω στο 15%. Από κει και πέρα υπάρχουν διακυμάνσεις χωρίς όμως αξιοσημείωτες μεταβολές. Όσον αφορά την κάλυψη άλλων αναγκών σε λογαριασμούς κυρίως, όπως ΔΕΗ, χαράτσια κλπ, δεν υπάρχει δυστυχώς οικονομική άνεση, όπως παλιότερα, καθώς τα έσοδα του φιλόπτωχου μειώνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι όποιες προσφορές του κόσμου εξαντλούνται πλέον σε είδος. Για αυτό έχουμε εστιάσει περισσότερο στις ανάγκες της διατροφής και παράλληλα καλύπτουμε πολλές δαπάνες σε φάρμακα, φέρνοντας μας τη συνταγή του γιατρού, είτε με εξ ολοκλήρου κάλυψη είτε με συμμετοχή. Μας ήρθε για παράδειγμα χθες ένας λογαριασμός 850 ευρώ που προφανώς ήταν μηνών αλλά ήταν αδύνατο να πληρωθεί. Εάν πληρώσουμε τέτοιους λογαριασμούς, μέσα σε μια εβδομάδα θα τελειώσουν τα χρήματα σίτισης ενός έτους. Τα συσσίτια που διατηρεί η Ιερά Μητρόπολη είναι κατά βάση δύο.

Στο οίκημα το αύλειου χώρου του Αγίου Αντωνίου και αφορά την περιοχή της Βέροιας και στο Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας στη Νάουσα που αφορά την εκεί περιοχή. Από εκεί και πέρα όμως, στη Βέροια, εκτός από το φαγητό το οποίο μοιράζεται στον τόπο του συσσιτίου, κάθε μέρα στις 12.00, για αυτούς οι οποίοι είναι δικαιούχοι, ένα μέρος του το πηγαίνουμε στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου δίνεται το καθημερινό φαγητό σε όλους τους κρατούμενους. Και υπάρχουν κρατούμενοι όχι μόνο για μια μέρα αλλά που μπορεί να είναι και για ένα η δύο μήνες και αυτό συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια. Το κράτος έδινε γύρω στα 3 ευρώ για σιτηρέσιο ημερησίως τα οποία δεν φτάνουν ούτε για σάντουιτς. Έκτοτε αποφασίσαμε και δίνουμε μαγειρεμένο φαγητό το οποίο παραλαμβάνουν οι κρατούμενοι, ο καθένας ξεχωριστά, με σαλάτα, ψωμί, τυρί, φρούτο, γλυκό ή ό,τι άλλο περιλαμβάνει. Η Αστυνομία ειδοποιεί κάθε μέρα για τις ακριβείς μερίδες.
Υπάρχει και μια άλλη πρόνοια του συσσιτίου που αφορά στα παιδιά των ΡΟΜΑ, που σταδιακά εντάσσονται στα Δημοτικά Σχολεία της Βέροιας. Επειδή βλέπαμε ότι υπήρχε κάποια δυσκολία στα σχολεία, με το να βλέπουν άλλα παιδιά να πηγαίνουν στο κυλικείο και να ψωνίζουν, ενώ αυτά προφανώς δεν μπορούσαν, φροντίσαμε και συνεννοηθήκαμε με τους δασκάλους, κάθε πρωί να παραλαμβάνουν σάντουιτς και χυμούς και στο πρώτο διάλειμμα να τα μοιράζουν οι ίδιοι στα παιδιά που ανέρχονται στα 52 τον αριθμό. Η παράδοση γίνεται από εργαζόμενους της υπηρεσίας «βοήθεια στο σπίτι»…».

 

ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

«…Η κίνηση για στήριξη των απόρων είναι αρκετά μεγάλη το τελευταίο εξάμηνο και ειδικότερα για τις παροχές των δεμάτων που δίνουμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Το σημαντικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες γενναίες χορηγίες και γενικότερα, ευτυχώς, ο κόσμος ανταποκρίνεται και σε συνεργασία με το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», στα πλαίσια του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Βέροιας έχουμε και ευρύτερη στήριξη από κάθε γωνιά του Δήμου. Το Πάσχα ειδικότερα είχαμε αρκετά ρούχα και οικοσκευές, όπως ενισχυμένα υπήρξαν και τα διατροφικά δέματα σε σχέση με πέρσι, ωστόσο αυξήθηκαν αρκετά και οι δικαιούχοι και πλησιάζουμε περίπου που τους 470 – 500, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και περιλαμβάνουν οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ…».

 

Κωστής Χαλάτσης