Την απόσυρση του θέματος της συζήτησης για την έκφραση θετικής ή αρνητικής γνώμης περί της κατασκευής της ΜΕΑ – ΧΥΤΥ στη «Θέση 12» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρότι είχε προηγηθεί εδώ και αρκετό καιρό, έντονος «θόρυβος» για την ένταξη του συγκεκριμένου θέματος σε τακτική συνεδρίαση του Σώματος, και επί τούτου προσήλθε στη Βέροια από την Αθήνα ο Ιωάννης Μπούκης, στέλεχος της αναδόχου «Ηλέκτωρ»,  προκείμενου να ενημερώσει από πλευράς της εταιρίας αλλά και να απαντήσει σε ενδεχόμενες ερωτήσεις, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

 

«ΑΣΤΟΧΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ»

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της απόσυρσης κατατέθηκε τόσο από τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρο Τσαβδαρίδη, όσο και από τον επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Γιάννη Αγγέλογλου, κατά την έναρξη της συζήτησης, λόγω του ότι όπως και οι δύο υποστήριξαν, ενώ έχει προηγηθεί σχεδόν μια δεκαετία εξελίξεων και λήψης αποφάσεων εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, με την σύμβαση κατασκευής της Μονάδας να έχει υπογραφεί προ διετίας από την προηγούμενη Διοίκηση του ΕΣΔΑ Ημαθίας, μια «κατόπιν εορτής» συζήτηση και έκφραση γνώμης για το «ναι» ή «όχι» στη «Θέση 12» θα ήταν άστοχη και άσκοπη.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

 

Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ

Όπως τόνισε στην σύντομη εισήγησή της η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, καλό θα ήταν να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, γιατί – όπως είπε – το ζήτημα έχει νομικές εκκρεμότητες και προεκτάσεις. Ωστόσο επεσήμανε ότι τέτοια θέματα πρέπει να εξαντλούνται σε άλλες αίθουσες, συμπληρώνοντας ότι είναι πρωτίστως θέμα του ΕΣΔΑ στον οποίο έχει το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπους. Για τη «Θέση 12» είπε πως δεν είναι ιδανική για την κατασκευή της Μονάδας και με μια αυτοκριτική διάθεση επεσήμανε ότι ήταν λάθος της, όπως και άλλων αιρετών, να σταθούν πολιτικά απέναντι στο ζήτημα, ελλείψει τεχνογνωσίας, ενώ εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η κατασκευή σαφώς μιας τέτοιας Μονάδας στα όρια του Δήμου αλλά και η πιο συμφέρουσα τιμή επιβάρυνσης του δημότη ανά τόνο, κάτι που δε φαίνεται να προκύπτει μέσα από το συγκεκριμένο έργο.
«…Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση και δεν την υπέγραψα εγώ. Οφείλουμε όμως να δούμε κι αν τελικά δε γίνει η ΜΕΑ – ΧΥΤΥ και παραμείνουμε στην Κοζάνη, αν αυτό μας συμφέρει, γιατί πρόκειται για μια επιβάρυνση που αφορά τα παιδιά μας…», κατέληξε η Δήμαρχος.

 

Κ. ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ

Αν είχαν συζητηθεί όλα αυτά στην ώρα τους, είπε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, απευθυνόμενος στο Σώμα αλλά και στη Δήμαρχο, σήμερα δεν θα υπήρχαν τόσα προβλήματα και υπογράμμισε ότι η σύμβαση που υπεγράφη πριν δύο χρόνια δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος αφού ξεκαθάρισε ότι εισηγείται το θέμα έκφρασης γνώμης ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και όχι ως Πρόεδρος του ΕΣΔΑ (ρωτήθηκε επ’ αυτού από την αντιπολίτευση) ανακοίνωσε την αρνητική του θέση ως προς την έγκριση της «Θέσης 12» για λόγους, όπως είπε, περιβαλλοντικούς πρωτίστως αλλά και υγείας, θεωρώντας τη θέση ακατάλληλη και μίλησε ειδικότερα για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας. Όσον αφορά το κοστολογικό μέρος της λειτουργίας της Μονάδας, σημείωσε ότι προϋποτίθεται η προδιαλογή των οργανικών απορριμμάτων από τα νοικοκυριά του Δήμου – ένα ζήτημα που εξετάζει και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ωστόσο όπως είπε, το κόστος του συγκεκριμένου κομματιού δεν αναγράφεται με σαφήνεια στη σύμβαση, ενώ το κόστος που υπολογίζεται τελικά ότι θα επιβαρύνει το δημότη αυτή τη στιγμή, ανέρχεται ήδη στα 87 ευρώ συν ΦΠΑ. «…Πού θα φτάσει λοιπόν το τελικό κόστος…;», διερωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι σήμερα πληρώνουμε 38 ευρώ τον τόνο για τα απορρίμματα μετά δυσκολίας.
Στα προβλήματα που εντόπισε ο ίδιος προσέθεσε το ότι ο χρόνος ζωής της Μονάδας θα εξαντληθεί στη 15 ετία, κάτι που θα βάλει το Δήμο σε περιπέτεια εκ νέου εξεύρεσης λύσης, καθώς και το ότι, αν σε περίπτωση λυθεί η σύμβαση ακόμη και με υπαιτιότητα του αναδόχου, ο τελευταίος θα δικαιούται αμοιβές επί εργασιών, εφόσον γίνουν.  «…Προτείνω το σώμα να εκφραστεί αρνητικά, με την ψήφο του, για τη Θέση 12, να κατατεθούν εκ νέου προτάσεις και να επανέλθουμε σε επόμενη συνεδρίαση…», ήταν τα λόγια του.

 

Λ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι αδικαιολόγητα έρχεται το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «…Νομίζω ότι είναι άστοχη η επιλογή να γίνει κουβέντα για τέτοιο θέμα σήμερα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Γιατί κουβεντιάζουμε για τη Θέση 12 που επιλέχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και έτρεξαν απίστευτα πράγματα και ξαφνικά έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Πως γίνεται, κ. Βοργιαζίδη, να έχετε στο πρόσωπό σας και την ιδιότητα του Αντιδημάρχου και του Προέδρου του ΕΣΔΑ,  άλλα να μας μιλάτε μόνο με την πρώτη ιδιότητα;

Ποια η σκοπιμότητα αυτής της κουβέντας και σε τι θα ωφελήσει να πούμε σήμερα ναι η όχι στη Θέση 12, αφού δεν έχουμε ουσιαστική αρμοδιότητα να κάνουμε τίποτα…», διερωτήθηκε ο κ. Τσαβδαρίδης.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ

«…Δεν ωφελεί σε τίποτα να συζητηθεί αυτό το θέμα. Πρέπει μάλιστα να αποσυρθεί πάραυτα γιατί θα βλάψει κιόλας και θα δώσει διάφορα ερείσματα. Σε 15 μέρες συζητείται το θέμα στο Συμβούλιο Επικρατείας και εσείς πάτε να το συζητήσετε τώρα, ενώ δεν το συζητήσατε επί σειρά ετών;  Για ποιο λόγο, τι έχετε να κερδίσετε; Είναι θέμα του ΕΣΔΑ και προτείνω να αποσυρθεί…», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών.

 

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«…Υποστηρίζω την άποψη ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα, γιατί ο ΕΣΔΑ ενδεχομένως να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση, οπότε θα πρέπει να έχει ένα ηθικό έρεισμα και από την άλλη για να ενημερωθεί ο κόσμος για το ποια είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος…», είπε σχετικά ο κ. Χατζηαθανασίου

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

«…Θεωρώ ότι το θέμα πρέπει να αποσυρθεί, γιατί δεν μπορεί να κριθεί εδώ.

Αυτός που υπέγραψε τη σύμβαση είναι ο ΕΣΔΑ και θα έπρεπε από εκεί να ξεκινήσει και να τελειώσει η ιστορία…».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«…Το θέμα πρέπει να αποσυρθεί. Το δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο παντελώς να κουβεντιάσει για μια σύμβαση, για την οποία ούτε ενημερώθηκε το ίδιο ποτέ, ούτε και την ψήφισε…», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Την απόφαση να στηρίξει τον απεργιακό αγώνα των Νοσοκομειακών Ιατρών της ΕΝΙΚΕΜ έλαβε κατά πλειοψηφία το Σώμα με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος συμπαράστασης κατόπιν σχετικής αίτησης τους.
Οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας λόγω μη πληρωμής των τακτικών εφημεριών τους του Φεβρουαρίου, καθώς και των έκτακτων εφημεριών αρκετών μηνών. Ο Γιάννης Αγγέλογλου παρατήρησε ότι οι γιατροί προάγουν διεκδικήσεις που αναφέρονται στον ατομικό τους φόρτο αποκλειστικά και ζήτησε να ενσωματώσουν στις διεκδικήσεις τους και να προτάξουν τις συνολικές ανάγκες της υγείας, κάτι που επεσήμανε και ο Γιώργος Μελιόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο Ηλίας Τσιαμήτρος,  Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, ζήτησε να μην αντιμετωπιστεί απλώς και μόνο ως ένα ψήφισμα, γιατί το θέμα είναι σοβαρότερο και ρώτησε το Χρήστο Κούτρα κατά πόσο κινδυνεύουν οι πολίτες από το ενδεχόμενο μη εξυπηρέτησης επείγοντος περιστατικού, λόγω της επίσχεσης.

Ο κ.Κούτρας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. «…Καλύπτουμε σε κάθε περίπτωση τις ανάγκες του Νοσοκομείου έστω και με μειωμένο προσωπικό, έστω και με περικοπές των γιατρών της τάξης του 44%. Απλώς προσπαθούμε να ασκήσουμε πιέσεις για πρόσληψη προσωπικού και την καταβολή των δεδουλευμένων μας..», είπε χαρακτηριστικά.  Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου υπογράμμισε ότι οι γιατροί δεν μπορούν να έχουν δεύτερη επαγγελματική ενασχόληση, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους, λόγω συνθηκών της δουλειάς τους και η αίτηση έκφρασης συμπαράστασης στον αγώνα τους, μέσα από αυτό το ψήφισμα, πιστοποιεί τη μεγάλη ανάγκη τους.

 

ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Ένα από τα σημαντικότερα έκτακτα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση υπήρξε και η απόφαση έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης σε εργαζόμενους της ΕΑΣ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Απρίλιο για την μη καταβολή δεδεουλευμένων τους. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε να αναλάβει τη σύνταξη του ψηφίσματος τριμελής ομάδα Συμβούλων που είναι οι ίδιοι Συνεταιριστές και εν προκειμένω ο Θωμάς Αγγελίνας, ο Αντώνης Καγκελίδης και ο Ηλίας Τσιαμήτρος, για λογαριασμό του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα επιδοθεί στην Διοίκηση της ΕΑΣ από τη Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων και ακολούθως θα ανακοινωθεί και στον τύπο. Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα.

 

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Η συζήτηση περί των αποτελεσμάτων, από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, που αφορά στις πέντε υποψηφιότητες Δημοτικών Συμβούλων και εν προκειμένω της Ιωάννας Σοφρόνωφ που εξελέγη, αλλά και των κ.κ. Τσαβδαρίδη, Τσαπαρόπουλου, Αγγέλογλου και Βεσυρόπουλου, απασχόλησε σημαντικά το πρώτο ημίωρο της προ-ημερησίας συζήτησης της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μαυροκεφαλίδης  επεσήμανε ότι η κεντρική πολιτική σκηνή πρέπει να μπολιάζεται με άξια και ικανά στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ευχήθηκε στην κ. Σοφρόνωφ να έχει μια γόνιμη θητεία, υπηρετώντας το κοινοβούλιο αλλά και τον τόπο, του οποίου τα προβλήματα – όπως είπε – γνωρίζει καλά.

Στον κ. Ταβδαρίδη ευχήθηκε καλή συνέχεια στον αγώνα του  που έκανε μαζί με τους υπόλοιπους Συμβούλους, παρατηρώντας ότι ο εκλογικός νόμος με τις στρεβλώσεις του τον αδίκησε, στερώντας του την έδρα. «…Ευχόμαστε ό,τι ακολουθεί να είναι με κάθε επιτυχία και να μην έχει τη γεύση της αδικίας…», είπε επί λέξει.

Η κ. Ουσουλτζόγλου συνεχάρη την Ιωάννα Σοφρόνωφ για την εκλογή της  και ευχήθηκε στους υπολοίπους με τα εξής: «…Ελπίζω ότι και οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα καταφέρουν να έχουν θέση στο Κοινοβούλιο και για το καλό του Δήμου και για να δικαιωθεί ο αγώνας που έδωσαν…».

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ

Για αυθαιρεσία που διέπει τα πολιτικά πράγματα της πόλης έκανε λόγο ο Γιάννης Αγγέλογλου αναφερόμενος στο θέμα των λαχανόκηπων του Δήμου, των δικαιούχων και της νομιμότητας των διαδικασιών. «…Γιατί το θέμα δεν πέρασε από καμιά Επιτροπή του Δήμου, από το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το πως και το γιατί…», ρώτησε σχετικά. Η Δήμαρχος απάντησε ότι εξαγγέλθηκε το θέμα των λαχανόκηπων από την προηγούμενη θητεία, από το 2009 και ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά. «…Δοκιμαστικά ζητήθηκαν στοιχεία για συμμετοχή, και δε θα δοθεί γη στους τσιφλικάδες αλλά πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο…», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «…Για τη σκοπιμότητα του έργου υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ενώ όσον αφορά τη χρήση γης, είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτεμάχιο. Ωστόσο αν θέλετε να μπει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες τις παραμέτρους, θα μπορούσε σε επόμενη συνεδρίαση…», κατέληξε η Δήμαρχος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Η Κατερίνα Κωστογλίδου ζήτησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ Δημήτρη Δάσκαλο για το θέμα του προβλήματος της υδροδότησης που προέκυψε στη Βεργίνα με το κλείσιμο της γεώτρησης, όπου εντοπίστηκε πρόσφατα υπερβολική ποσότητα χρωμίου. Ρώτησε συγκεκριμένα σε ποια φάση βρίσκεται και πως υδροδοτείται η περιοχή, καθώς μετά από πληροφόρηση που η ίδια είχε, στο χωριό υπάρχει έλλειψη νερού με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο κ. Δάσκαλος είπε ότι στις 20 Μαρτίου, με απόφαση δική του, διακόπηκε η λειτουργία της γεώτρησης, έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι για την άντληση νερού από συγκεκριμένο βάθος και διαπιστώθηκε ότι το χρώμιο βρίσκεται πολύ βαθιά, στα190 μέτραπερίπου. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, επεσήμανε ότι υποβλήθηκε Μελέτη στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και περιμένει η Υπηρεσία για την έκβαση της. «…Δεν ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις άρα περιμένουμε την υπογραφή Ψωμιάδη. Έγινε μια υπέρβαση  στη μελέτη, για να κατασκευαστεί ο αγωγός από τα σώματα μέχρι τη Βεργίνα, μήκους 11χλμ. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε με τη δημοπράτηση του έργου…», κατέληξε ο κ. Δάσκαλος.

 

 

 

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Λ. ΒΑΛΑΒΑΝΗ 

Η υπόθεση του εκπλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας του πρώην Δημάρχου Αποστόλου Παύλου Λευτέρη Βαλαβάνη από το Δήμο Βέροιας, κατόπιν καταλογισμού που του έγινε για μη έκδοση παραστατικών σε εξωλογιστικά έξοδα, κατά τη θητεία του, ήρθε ως θέμα στην προ-ημερησίας συζήτηση.
Ο κ. Βαλαβάνης έστειλε σχετική επιστολή προς το Σώμα, ζητώντας να συζητηθεί το προσωπικό του ζήτημα, κατά το οποίο, όπως υποστήριξε στην τοποθέτησή του, αδικείται πρωτίστως ηθικά, με την διάχυση εντυπώσεων περί υπεξαίρεσης χρημάτων, κάτι το οποίο ποτέ δεν έπραξε, και αφετέρου υπόκειται σε ενέργεια, κατά την οποία ο Δήμος φαίνεται να πειθαρχεί σε κατοχικό νόμο (εποχή Τσολάκογλου) περί πλειστηριασμών. «…Δεν απαιτώ οίκτο, από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου αλλά αποκατάσταση της αλήθειας…», είπε ο κ. Βαλαβάνης. Έθεσε επίσης ηθικό θέμα αφήνοντας αιχμές κατά του Αποστόλου Νεστορόπουλου για τις ενέργειες παραπομπής του στη δικαιοσύνη, μιλώντας για εμπάθεια.
Ο κ. Νεστορόπουλος, σε απάντηση του, είπε ότι αν ο κ. Βαλαβάνης παρουσίαζε τα καταλογισθέντα ποσά δε θα υπήρχε κανένα θέμα σήμερα.

Τέλος η Δήμαρχος Βέροιας είπε, απευθυνόμενη στον κ. Βαλαβάνη, ότι υπάρχουν καταλογισμοί σε όλους τους Δήμους από παλιά, όπως και για το Δήμο Βέροιας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «…Όταν διενεργείται ο καταλογισμός, δυστυχώς ο λόγος δεν ανήκει στους αιρετούς αλλά τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να πράξουν το καθήκον τους. Ωστόσο οι αιρετοί μπορούν να υπερασπιστούν οποιονδήποτε  συνάδελφο τους  πολιτικά και είμαι διατεθειμένη να το κάνω αυτό οπότε και εφόσον με χρειαστείτε…», είπε η κ. Ουσουλτζόγλου.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μαυροκεφαλίδης, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε σχέση με το θέμα του εκπλειστηριασμού, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η εκδίκαση της υπόθεσης.

 

Κωστής Χαλάτσης