Οι πασχαλινές εορτές τέλειωσαν και το παχύ αρνί χωνεύτηκε. Η καθημερινότητα μας πιέζει και πρέπει να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

Είναι θετικό που και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Βέροιας, λένε δημόσια τις απόψεις τους. Από ένα δημόσιο διάλογο κανείς δεν έχασε. Απεναντίας, ο πολίτης πλέον μπορεί να δει και να εκτιμήσει μόνος του. Να ενημερωθεί και επιτέλους να συμμετέχει. Μετά από ενάμιση χρόνο είναι η πρώτη γραπτή θέση του σωματείου των εργαζομένων στην καθαριότητα, έστω και με αυτό το ύφος. Αυτή η απάντηση στην καταγγελτική επιστολή των εργαζομένων δεν είναι καταγγελτική. Είναι συμπλήρωμα στην αλήθεια που πρέπει να γνωρίζει ο Δημότης και που σε πολλά σημεία παραποιήθηκε. Αδιάφορο για ποιους λόγους.

Πάμε σειρά  λοιπόν στην επιστολή – καταγγελία του σωματείου.

Σε ποιά περίπτωση ο αντιδήμαρχος Θεοδωρίδης, παραπληροφόρησε, αποποιήθηκε των ευθυνών του, τις μετέθεσε όλες στους εργαζομένους; Με ποιόν τρόπο προσπάθησε να δικαιολογήσει την άκαρπη, όπως χαρακτηρίζεται, συνάντηση; Συναντήσεις, επεδίωξε ο αντιδήμαρχος και στο παρελθόν. Εκείνες ήταν καρποφόρες; Ε λοιπόν καμία συνάντηση δεν είναι άκαρπη. Και θα γίνουν κι άλλες. Αλίμονο αν σε μια συνάντηση μπορούν να λυθούν χρόνια και πολύ σοβαρά προβλήματα. Και είναι σοβαρά γιατί και η νομοθεσία έγινε απλησίαστη με τη νοοτροπία μας και γιατί ήρθαν τα πάνω κάτω από μέρους της Κεντρικής Εξουσίας. Δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν πριν. Δεν μαζεύουμε τα σκουπίδια πλέον και τα πετάμε στον Αλιάκμονα. Τώρα προστέθηκε οικονομικό κόστος δυσβάσταχτο στο Δημότη. Ποτέ μέχρι σήμερα το σωματείο δεν κατέθεσε κάποια γραπτή πρόταση ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα. Ούτε και στην περίπτωση όπου ο αντιδήμαρχος επέδωσε υπηρεσιακά σε έναν προς έναν τους εργαζόμενους ανάλογη επιστολή. Πως μπορεί ο αντιδήμαρχος να θέλει την ιδιωτικοποίηση όταν Δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση; Ήταν αναγκαίο αυτό το ψέμα; Είναι απολύτως βέβαιο ότι με την νοοτροπία των προηγούμενων χρόνων θα ιδιωτικοποιηθεί και αυτό το Δημόσιο έργο. Οι συμπεριφορές όμως κάποιων εργαζομένων με δικαιώματα μόνον αλλά χωρίς υποχρεώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση. Επειδή αυτό δεν είναι στις προθέσεις του αντιδημάρχου, θα αλλάξουν τα πράγματα άσχετα αν κάποιοι ξεβολευτούν. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε με τα σκουπίδια μας. Το αν αδιαφορεί ο Θεοδωρίδης θα το δούμε παρακάτω.

Πράγματι ελάχιστα άτομα εργάζονται σκληρά σήμερα, τα φιλότιμα. Κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι μακριά από το Δημόσιο. Έχουν απόλυτο δίκιο οι Δημότες να παραπονιούνται όταν εμείς δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Οι παροχές προστασίας των εργαζομένων ιδιαίτερα στην καθαριότητα είναι βεβαίως αναγκαίες και όχι μόνον υποχρεωτικές. Όμως δεν τα αγοράζει ο αντιδήμαρχος τα είδη προστασίας. Άλλες υπηρεσίες του Δήμου είναι από το νόμο εντεταλμένες. Επίσης, προσλήψεις δεν κάνει ο αντιδήμαρχος. Όταν είναι εφικτό θα γίνουν. Και θα γίνουν όχι για να τρέχουν στη δουλειά οι … νέοι συμβασιούχοι και να την αράζουν οι … παλιοί μόνιμοι. Άλλοι και μάλιστα από την Κεντρική Εξουσία το αποφασίζουν. Και αυτό ο αντιδήμαρχος θα το χρεωθεί; Όσον αφορά τους εργαζόμενους που υπηρετούν σε άλλη υπηρεσία περιμένουμε την υπόδειξη του σωματείου για το ποιοι είναι και να αποκατασταθεί η τάξη. Όταν μιλάμε για παροχές εννοούμε και το καθημερινό γάλα που υποχρεούνται οι εργαζόμενοι να το πίνουν εκεί στην υπηρεσία και όχι να το παίρνουν σπίτι τους, όπως κάνουν οι περισσότεροι. Το κράτος προσφέρει το γάλα στους εργαζόμενους της καθαριότητας για να το πίνουν την ώρα της δουλειάς τους προκειμένου να προστατευθούν από τις επιβλαβείς ουσίες που υπάρχουν στα σκουπίδια.

Σε ότι αφορά τον τεχνικό ασφαλείας και την αδυναμία του αντιδημάρχου τα πράγματα είναι πέρα για πέρα ψευδή. Πότε υπήρχε στο παρελθόν τεχνικός ασφαλείας; Όλα τώρα φάνηκαν; Ο τεχνικός ασφαλείας ορίζεται σύμφωνα με το νόμο από την υπηρεσία του Δήμου (προΐσταται ο γενικός γραμματέας). Ακολουθείται η σειρά που ο νόμος επιβάλλει, να γίνει δηλαδή επιλογή από τους ίδιους εργαζομένους όλου του Ενιαίου Δήμου και οι οποίοι έχουν τα κατάλληλα για τη θέση αυτή τυπικά προσόντα. Δυστυχώς όμως εδώ και ενάμιση χρόνο κανένας εργαζόμενος που είχε τα κατάλληλα προσόντα δεν δέχθηκε να αναλάβει τη θέση αυτή για λόγους τους οποίους  αιτιολόγησε γραπτά στο γενικό γραμματέα. Το πρόβλημα αυτό όμως λύθηκε και ανακοινώθηκε κατά την ημέρα συνάντησης με τους εργαζόμενους ανακοινώνοντάς τους από το γενικό γραμματέα καθώς επίσης και από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητος. Πως θα αγοράζονταν είδη προστασίας όταν δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας να υπογράψει; Ανάλογη δαπάνη κόπηκε από την επίτροπο για το λόγο αυτό. Όλα αυτά ήταν γνωστά στο σωματείο. Γιατί τα χρεώνουν στον αντιδήμαρχο; Η εντελώς καινούρια κατάσταση του ιατρού υπηρεσίας θα αντιμετωπιστεί από την υπηρεσία του Δήμου. Είναι ένας καινούριος θεσμός που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους καθαριότητας αλλά όλους τους εργαζόμενους. Σε προηγούμενες συναντήσεις βλέποντας τις αδυναμίες ο αντιδήμαρχος προσφέρθηκε να οδηγήσει ο ίδιος για προληπτικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο τους εργαζόμενους. Αυτό όχι από καλοσύνη αλλά από καθήκον. Γιατί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι σκουπιδιάρηδες αλλά άνθρωποι που εργάζονται σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Σε ότι αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό, αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητες του αντιδημάρχου, μπορεί να απαντήσει το σωματείο, όταν ανέλαβε ο Θεοδωρίδης πόσα απορριμματοφόρα διέθετε ο Δήμος και πόσα ήταν σε κίνηση; Πόσα δούλευαν και σε πόσες βάρδιες; Σήμερα πόσα κινούνται; Πόσα μηχανήματα ήταν σε ακινησία από αστείες βλάβες και πόσα είναι σήμερα σε κίνηση; Το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων δεν οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον τις αρμοδιότητες του προϊστάμενου αντιδημάρχου τους;

Οι παραινέσεις στους Δημότες έγιναν και θα ξαναγίνουν. Μέχρι να μη βλέπει ο αντιδήμαρχος εργαζομένους να σκύβουν και με τα χέρια να μαζεύουν σκουπίδια που αχαρακτήριστοι Δημότες πέταξαν έξω από τους κάδους, σκόρπια ή σε σακούλες. Μέχρι να αλλάξει η αισθητική μας σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης μας. Σε σχέση με τη Δημοτική Αστυνομία, μπορεί να δημοσιοποιήσει το σωματείο πόσες φορές έχει επέμβει στο παρελθόν και πόσες τώρα με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου. Ήταν ανάγκη και αυτό το ψέμα; Εκτός αυτού ξέρουν ότι τουλάχιστον πέντε φορές έγινε αυτόφωρο σε κάποιους που βρωμίζουν την πόλη και μπροστά ήταν ο αντιδήμαρχος. Ήδη έφτασαν στα Δικαστήρια κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις. Πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αντιδήμαρχος καθαριότητος ζήτησε από τη Δημοτική Αστυνομία να εφαρμόσει το κανονισμό καθαριότητος και η διοίκηση του σωματείου καλό είναι να μπει στο κόπο να ρωτήσει. Το πολιτικό κόστος είναι ξένη έννοια στον αντιδήμαρχο. Το ξέρουν και αυτό στο σωματείο. Η πρόθεση του αντιδημάρχου είναι να εφαρμοστεί απαραίτητα και προς όλες τις κατευθύνσεις και χωρίς παρεμβάσεις ο υπάρχων κανονισμός καθαριότητας η βελτίωση του οποίου ετοιμάζεται από την αρμόδια επιτροπή η οποία συνεδριάζει εδώ και 3 μήνες περίπου.

Για πρώτη φορά τώρα υπάρχουν και προτάσεις. Η συμπλήρωση και σύμπτυξη κάδων έγινε ήδη σε μεγάλο βαθμό εδώ και πολύ καιρό και με πολλούς κάδους. Θα ξαναγίνει και αυτό εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και όχι από τις διαθέσεις του οποιουδήποτε.

Σε ότι αφορά τους κάδους, την εύρυθμη λειτουργία, τις φθορές την οικονομία και το σωματείο των εργαζομένων όταν ανέλαβε ο Θεοδωρίδης είδε κάποιες εικόνες. Πολλές. Μερικές παρατίθενται και μια απάντηση θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους φίλους μας και συνεργάτες της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων.

 

Φωτογραφία 1: Είναι η εικόνα στο παλιό εργοτάξιο της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ». Αυτό είναι εικόνα, οικονομία, εύρυθμη λειτουργία και ενδιαφέρον; Από αυτούς τους κάδους και άλλους «χαλασμένους», ο αντιδήμαρχος και με φιλότιμους εργαζόμενους, διόρθωσε πάνω από τετρακόσιους μέχρι σήμερα και συνεχίζει. Αυτό είναι οικονομία ή όχι; Και το ήξερε το σωματείο και αυτό. Έκανε κάτι;

 

Φωτογραφία 2, 3: Είναι η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στους χώρους του αμαξοστασίου. Το σωματείο δεν είδε τίποτε ποτέ; Έκανε καμία παρέμβαση να διορθώσει τη κατάσταση; Ο αντιδήμαρχος κάτι έκανε όμως.

 

Φωτογραφία 4: Είναι στον κόμβο της Εγνατίας. Εργαζόμενοι του σωματείου δημιούργησαν αυτήν την χωματερή μέσα στην πόλη. Έγινε ποτέ κάτι; Ο αντιδήμαρχος έκανε.

 

Είναι τυχαίο μήπως και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργίας του Δήμου ο αντιδήμαρχος εφάρμοσε την επιβράβευση υπαλλήλων που επέδειξαν αξιοζήλευτη υπερπροσπάθεια για το καλό του κοινωνικού συνόλου; Ή δεν είναι καινοτομία στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου να επιβραβεύονται επιτέλους οι αξιότεροι; Ας μην πούμε κι άλλα.

 

Φαντάζομαι ότι το σωματείο ή η εκλεγμένη διοίκησή του, καλύτερα, άκουσε περί  πρες κοντέινερς από τον αντιδήμαρχο. Γιατί αυτός ήταν που έθεσε το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Ο ίδιος και με επισκέψεις στους ΟΔΔΥ με δικές του δαπάνες εξασφάλισε δύο καινούριους τράκτορες από τον ΟΔΔΥ Πατρών εντελώς δωρεάν, για να χρησιμοποιηθούν στην μεταφορά των απορριμμάτων. Οι τράκτορες είναι εδώ και η προσπάθεια συνεχίζεται για τα κοντέινερς. Και αυτά τα ήξεραν στο σωματείο. Και τα 500.000 ΕΥΡΩ από πού προκύπτουν; Η άγνοια των δεδομένων δεν βοηθάει κανέναν. Πρόκειται για πολύ μικρότερο ποσό. Όσα χρήματα και να διατεθούν δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο η εξυπηρέτηση του Δημότη, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία όχι μόνον των εργαζομένων αλλά και του ίδιου του Δημότη. Απλά θα πετιούνται λεφτά και θα έρθει ο ιδιώτης για να πει ότι κάνει το ίδιο με πολύ λιγότερα. Και θα πάρει και την καθαριότητα. Εάν αυτό είναι στο μυαλό κάποιων, δεν είναι στου αντιδημάρχου. Αυτό το ήξερε το σωματείο. Ο Συνδικαλισμός των προνομίων μόνο και όχι και υποχρεώσεων, είναι μεγάλο πρόβλημα, μαζί με πολλά άλλα που συσσωρεύτηκαν τις εποχές των παχέων αγελάδων. Δεν έχει καμία σημασία αν η αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε θα είναι Δημόσια, ιδιωτική, έντονη ή ήπια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Εκεί εστιάζει η προσπάθεια του αντιδημάρχου, που σήμερα είναι και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν θα είναι και αύριο. Όμως κάποιοι θα ξεβολευτούν. Είναι τα απαραίτητα σπασμένα αυγά της ομελέτας. Η δουλειά θα γίνει μόνο για ένα λόγο. Είναι η μοναδική μας επιλογή. Οι φιλότιμοι θα βοηθήσουν και οι αδιάφοροι θα υποχρεωθούν.

Είναι δύσκολη η κατάσταση και θα υπάρξουν κόντρες. Ε και τι έγινε;

 

Θεοδωρίδης Θεόδωρος

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη