Την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση ΚΕΔΕ. Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έκπληξη παρακολουθούν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε μελέτη που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία προτείνονται νέες περικοπές στα έσοδα των Δήμων για την διετία 2013- 2014.

Σε σχέση με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα , ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας εμφανίζει πολύ λιγότερα και μικρότερα αρνητικά σημεία. Το τεράστιο έργο που προσφέρει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον κοινωνικό περιβαλλοντικό  αναπτυξιακό και προνοιακό τομέα δεν ακυρώνεται   και δεν αμαυρώνεται. Εξακολουθούν να προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι οι κάθε είδους πόροι είναι μειωμένοι  κατά 53% σε σχέση με αυτούς που απορρόφησαν το 2009, δηλαδή λιγότεροι κατά περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως . Η Αυτοδιοίκηση  σήμερα εισπράττει μόλις το 2,6 % του κρατικού προϋπολογισμού ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρωπαϊκής   Ένωσης ! Τα χρέη από δάνεια όλων των Ελληνικών Δήμων αντιστοιχούν μόλις 0,9% του ΑΕΠ , ποσοστό που είναι χαμηλότερο της Ευρωζώνης , χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας . Σήμερα όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν χρέη που αντιστοιχούν μόνο στο 20% του χρέους που έχει ο ΟΣΕ!Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται έναν ανελέητο  πόλεμο από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες. Οι θεσμικοί παράγοντες έχουν  το δικαίωμα της άσκησης κριτικής αλλά μετά από καλόπιστο έλεγχο. Είναι παράνομη και αυθαίρετη η παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα  :

  • Το  συμβολικό  αποκλεισμό  της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης την Μεγάλη Τρίτη από Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της Κεντρικής Μακεδονίας όπου και γνωστοποιήθηκαν στον Γενικό Γραμματέα όλα τα προβλήματα της Τ.Α.
  • την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιείται  αύριο (Τρίτη) στην Αθήνα καθώς
  • την διερεύνηση όλων των  πιθανοτήτων  προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις παρανομίες που πραγματοποιούνται  σε βάρος της Τ.Α. στα θεσμικά και οικονομικά θέματα.

Η Δήμαρχος Βέροιας  μετέβη  στην Αθήνα για να συμμετέχει στις  κινητοποιήσεις και στην πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε δε ότι:

               «Κατατέθηκαν από συναδέλφους προτάσεις για κλείσιμο των Δήμων. Πιστεύω ότι  αν θέλουμε  να ταλαιπωρήσουμε κάποιον,  να ταλαιπωρήσουμε αυτούς που αποφασίζουν για μας, και  να το κάνουμε με τις μαζικές παραιτήσεις μας παρά να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Ο Δήμος Βέροιας εισπράττει πλέον 350.000 € λιγότερα ως μηνιαία τακτική κατανομή  από  όσα ελάμβανε για  κάλυψη  του κόστους μισθοδοσίας. Πρέπει να μας απαντήσουν τι σημαίνει αυτό. Να απολύσουμε κόσμο; Να μεριμνήσει ο Δήμος μόνο   για συσσίτια και τίποτε άλλο;

             Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα αυτοδιοικητικό  σε συνεργασία με τις αυτοδιοικήσεις και των άλλων πληττόμενων από την κρίση χωρών Ισπανίας, Ιταλίας Ιρλανδίας, Πορτογαλίας κλπ. Εάν δεν δημιουργηθεί ένα τεράστιο δυναμικό ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό κίνημα θα  καταντήσουμε γραφικοί  με αναποτελεσματικές καταλήψεις και πορείες ενώ οι πόροι μας θα μειώνονται παρανόμως .

Με την επιστροφή από την Αθήνα και εφόσον δεν ευαρεστηθούν να μας ακούσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα γίνει νέα ενημέρωση.»