Έγκριση δαπάνης 5000 ευρώ για τη διευκόλυνση των προεκλογικών τους αναγκών

 Την παραχώρηση 90 θέσεων πολιτικής διαφήμισης, 65 κινητών και 25 σταθερών, εντός του Δήμου Βέροιας για τις ανάγκες των κομμάτων, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, αποφάσισε χθες το μεσημέρι κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας σε έκτακτη, ειδική συνεδρίαση για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο επί της εκλογικής διαδικασίας, ο Δήμος αναλαμβάνει την προβολή των κομμάτων με την κατασκευή και τοποθέτηση ειδικών πλαισίων (ταμπλώ) σε διάφορους χώρους, την έκδοση του προγράμματος ψηφοφορίας, καθώς  και το στήσιμο των παραβάν και των καλπών στα σχολικά συγκροτήματα, όπου θα διενεργηθούν οι εκλογές της 6ης Μαΐου.

 

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Όπως ανέφερε τόσο ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μαυροκεφαλίδης, όσο και η ίδια η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, μετά από πρόσκληση που προηγήθηκε των επικεφαλής των Νομαρχιακών Επιτροπών Ημαθίας των πολιτικών κομμάτων, σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με την κ. Ουσουλτζόγλου, προκειμένου να κατανεμηθούν οι κοινόχρηστοι δημοτικοί χώροι και να καθορισθεί ο τρόπος χρήσης τους από τα πολιτικά κόμματα για την προεκλογική προβολή τους και καθώς η νομοθεσία πιέζει επί της διαδικασίας δίνοντας προθεσμία μόλις τρεις μέρες από την προκήρυξη των εκλογών, εφόσον προέκυψε ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων και υπεγράφη το σχετικό πρακτικό, το θέμα έπρεπε να περάσει με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος από ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα περαιτέρω.

 

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση, από το Δήμο Βέροιας παραχωρούνται στα κόμματα οι κινητές και σταθερές θέσεις πολιτικής διαφήμισης ως εξής:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΠΑ.ΣΟ.Κ. 3 6 9
Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 6 9
Κ. Κ. Ε. 3 6 9
ΛΑ.Ο.Σ. 3 6 9
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 3 6 9
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2 7 9
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2 7 9
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2 7 9
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2 7 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 2 7 9
ΣΥΝΟΛΑ 25 65 90

 

 

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Μέσα στο σύνολο των παρεχόμενων διευκολύνσεων στα κόμματα από πλευράς Δήμου, εμπεριέχεται και η εξασφάλιση συγκεκριμένων θέσεων πάρκινγκ.
Έτσι κάθε ένα από τα κόμματα θα δικαιούται τέσσερις θέσεις δωρεάν στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων στην περιοχή των εκλογικών τους κέντρων. Όπως αναφέρεται στο σχετικό εισηγητικό, η θέση θα δηλώνεται με την τοποθέτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου, ενώ οι πινακίδες θα κατασκευασθούν με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και θα θεωρηθούν από την Δημοτική Αστυνομία.
Παράλληλα, οι συγκεκριμένες θέσεις θα διαφυλάσσονται με ευθύνη των ίδιων των κομμάτων. Ακόμη, σε περίπτωση που το εκλογικό κέντρο κάποιου κόμματος βρίσκεται εντός των πεζοδρόμων, ο Δήμος θα διαθέσει τις αντίστοιχες κάρτες ελεύθερης εισόδου στον συγκεκριμένο πεζόδρομο.

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τέλος, στο πλαίσιο διεκπεραίωσης της διαδικασίας και προκειμένου να εγκριθεί και να ψηφιστεί η σχετική δαπάνη, το σχετικό εισηγητικό που έφερε η Αντιδημαρχία Οικονομικών ενσωματώθηκε στο θέμα της παραχώρησης θέσεων και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από κοινού με το πρώτο.
Πιο συγκεκριμένα το Σώμα αποφάσισε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου μεταφέροντας στο σκέλος των εξόδων, από αποθεματικό, ποσό των 5.000 ευρώ και δημιουργώντας νέα πίστωση με κωδικό: «Δαπάνες προετοιμασίας βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012».
Η συζήτηση επί του θέματος της έγκρισης της δαπάνης προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Κάκαρη ο οποίος αρνήθηκε να ψηφίσει τόσο την παραχώρηση θέσεων, όσο και την έγκριση της αντίστοιχης δαπάνης, υποστηρίζοντας ότι δε θα έπρεπε το ποσό των 5000 ευρώ να δοθεί από το Δήμο για τις ανάγκες των κομμάτων που όπως είπε: «…έχουν πάρει ήδη τόσα πολλά και ευθύνονται με τις πολιτικές τους για την κατάσταση που ζούμε…».
Η Δήμαρχος απάντησε ότι ο Δήμος ενόψει των εκλογών οφείλει να διασφαλίσει μια ευταξία και ως εκ τούτου θα παρέχει – όπως πάντα – στα κόμματα τα κατάλληλα μέσα για αυτό το σκοπό. «…Αν κάποιο κόμμα παραβεί τα συμφωνημένα ας αξιολογηθεί καλώς ή κακώς από τους πολίτες. Ο Δήμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια όφειλε και οφείλει να παρέχει τα συγκεκριμένα δημοτικά ταμπλώ. Αν κάποιο κόμμα θέλει περισσότερα να κάνει, από εκεί και πέρα, είναι δικό του θέμα…», κατέληξε η κ. Ουσουλτζόγλου.

 

Κωστής Χαλάτσης