Απάντηση σε όσα δήλωσε σε τοπικές εφημερίδες ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θεόδωρος Θεοδωρίδης δίνει ο Σύλλογος Εξωτερικών Συνεργείων του Δήμου Βέροιας και αφορά «την αποποίηση των ευθυνών του και τη μετάθεσή τους στους εργαζόμενους της καθαριότητας. Παράλληλα αναφέρουν τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν για να καλυτερεύσει η κατάσταση ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα πρέπει να γίνεται «πρόσληψη προσωπικού εποχιακού με οκτάμηνες συμβάσεις όπως εγκρίνει και η αρμόδια Επίτροπος που ελέγχονται από τον ΑΣΕΠ και όχι δίμηνες με υποκειμενικά κριτήρια που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες» Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε δημόσια στον κ. Αντιδήμαρχο Θ. Θεοδωρίδη μετά την τακτική του της παραπληροφόρησης στις τοπικές εφημερίδες, της αποποίησης των ευθυνών του για τη μετάθεσή τους στους εργαζόμενους της καθαριότητας για να δικαιολογήσει την άκαρπη συνάντηση που είχε με αυτούς.
Επανειλημμένα οι υπάλληλοι των εξωτερικών συνεργείων εξέφρασαν λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της καθαριότητας αλλά ο ίδιος συστηματικά αδιαφορεί και προσπαθεί με την πάροδο του χρόνου και την διόγκωση του προβλήματος πιθανόν να προβάλλει ως μόνη λύση την ανάθεση των υπηρεσιών της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της καθαριότητας θα οδηγήσει σε βελτίωση της εικόνας της πόλης και σε μείωση των ανταποδοτικών τελών. Έτσι λοιπόν ο Αντιδήμαρχος κ. Θ. Θεοδωρίδης αδιαφορεί για τα προβλήματα των υπαλλήλων του προβάλλοντάς τα ως «δήθεν συνδικαλιστικά». Στοχεύει στην απαξίωση της υπηρεσίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργαζόμενους.
Στον διευρυμένο «Καλλικρατικό Δήμο» σήμερα εργάζονται σκληρά ελάχιστα άτομα μέσα σε αντίξοες καιρικές και εργασιακές συνθήκες. Οι δημότες βέβαια δικαιολογημένα παραπονούνται εφόσον πληρώνουν τα ανταποδοτικά τους τέλη όμως τα χρήματά τους ποτέ δεν φθάνουν στους εργαζόμενους μέσα από τις παροχές που υποχρεούται ο Δήμος, όπως είδη ρουχισμού και προστασίας, ούτε βέβαια για την πρόσληψη εποχιακών υπαλλήλων.
Η αδυναμία του κ. Αντιδημάρχου εδώ και ενάμιση χρόνο για την πρόσληψη τεχνικού ασφαλείας και ιατρού υπηρεσίας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Απαξιώνει επίσης τον μηχανολογικό εξοπλισμό στον οποίο έχει επενδύσει ο Δήμος με χρήματα των δημοτών αδιαφορώντας για τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων που απαρτίζουν το στόλο που προΐσταται.
Ωραίες οι παραινέσεις προς τους δημότες να εφαρμόζουν τους κανονισμούς της καθαριότητας όπως π.χ. να μην αφήνουν κάποιοι συστηματικά τα απορρίμματά τους εκτός κάδων, να μην «βγάζουν» τα σκουπίδια τους τις ημέρες των αργιών, να μην γεμίζουν τους κάδους ή γύρω από αυτούς με χόρτα, κλαδιά και μπάζα, οι καταστηματάρχες να διπλώνουν τα χαρτοκιβώτια μέσα στους οικολογικούς κάδους κ.λ.π. αλλά θα πρέπει σ’ αυτό να παίξει ενεργό ρόλο και η Δημοτική Αστυνομία με επιπλήξεις και ενδεχομένως πρόστιμα στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες προς συμμόρφωσή τους. Η αναδίπλωση του κ. Αντιδημάρχου σ’ αυτές του τις εξαγγελίες είναι οπωσδήποτε άδικη για τους υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους πολίτες που σέβονται το περιβάλλον και τον κόπο των εργατών της καθαριότητας. Η τήρηση αυτών των κανονισμών όμως έχει σαφές πολιτικό κόστος. Εμείς ωστόσο, προσωπικό λιγοστό και κουρασμένο επανειλημμένα εκφράσαμε συγκεκριμένες λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας όπως:
α) Συμπλήρωση κάδων σε πολλά σημεία που δεν επαρκούν οι υπάρχοντες ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια γύρω από αυτούς.
β) Πρόσληψη προσωπικού εποχιακού με οκτάμηνες συμβάσεις όπως εγκρίνει και η αρμόδια Επίτροπος που ελέγχονται από τον ΑΣΕΠ και όχι δίμηνες με υποκειμενικά κριτήρια που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες (ήδη τρέχει το πρόγραμμα πρόσληψης προσωπικού για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία στους δήμους όλης της χώρας για το οποίο δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τον κ. Αντιδήμαρχο ώστε να αυξηθεί το προσωπικό στην καθαριότητα γιατί η πρόσληψη γίνεται μέσα από Πίνακα Ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.).
γ) Η επαναφορά όλων των ατόμων της καθαριότητας στα καθήκοντα για τα οποία επιλέχθηκαν και σήμερα βρίσκονται σε άλλα πόστα ενώ εξακολουθούν να «φαίνονται» στη δύναμη της καθαριότητας καθώς και η απασχόληση όλων των εργαζομένων ισότιμα ως προς τις ημέρες και ώρες χωρίς εξόφθαλμες δικαιολογίες.
δ) Συγκέντρωση κάδων σε κεντρικά σημεία ώστε να γλιτώνει η υπηρεσία χρόνο και να γίνεται οικονομία σε πετρέλαιο και τη φθορά των οχημάτων. Αλλά και να αποφεύγεται η διάνυση δεκάδων μέτρων με όπισθεν σε δύσκολα στενά προς αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.
ε) Αγορά πρες κοντέινερ για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 500.000€ περίπου που επιβαρύνεται σήμερα ο δημότης ή αλλιώς να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα προς την καλύτερη εξυπηρέτησή του, απομακρύνοντας έτσι και τον ιδιώτη που ήδη σήμερα χρησιμοποιείται.
Ομόφωνα το Δ.Σ. του Σωματείου Εξωτερικών Συνεργείων εκπροσωπώντας όλους τους εργαζόμενους μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του Αντιδημάρχου με τους εργαζόμενους επέλεξε το δρόμο που πρώτος χάραξε για να του προτείνει τις λύσεις που ζητάει και να γνωρίζουν οι δημότες ποιες από αυτές θα έχει το σθένος να υλοποιήσει για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας περιφρονώντας επιτέλους το πολιτικό κόστος.»