Το τελευταίο διάστημα, σε ιστοσελίδες της περιοχής μας, έγιναν αναφορές και με εικόνες για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σημεία της πόλης μας, σχετικά με τα σκουπίδια. Θα λέμε και θα ξαναλέμε τα ίδια πράγματα μέχρι να καταλάβουμε πόσες είναι οι ευθύνες όλων μας απέναντι στην πόλη που ζούμε. Οι δημοσιογράφοι πράττουν πολύ καλά και τα δημοσιοποιούν όλα αυτά. Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη για να επισημαίνονται αδυναμίες της υπηρεσίας καθαριότητας και οι συμπεριφορές μέρους των συμπολιτών μας.
Είναι γνωστό πλέον ότι τα σκουπίδια μας φορτώνονται και μεταφέρονται στην Κοζάνη. Αυτό το πληρώνουμε από την τσέπη μας όλοι. Δεν έχουμε όπως παλιότερα τη χωματερή που πηγαίναμε και αδειάζαμε ότι είχαμε ανεξέλεγκτα. Τα πιθανά πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν πάλι εμείς όλοι θα τα πληρώσουμε και αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Όλες οι αδυναμίες των προηγούμενων χρόνων πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα άμεσα. Η υπηρεσία καθαριότητας με το αποδεκατισμένο προσωπικό δεν επαρκεί ενώ ταυτόχρονα δεν είναι δυνατή η πρόσληψη κι άλλων ατόμων. Αναφέρω παρακάτω κάποια πράγματα που ελέγχει η υπηρεσία.
Για την παλιά χωματερή του Μακροχωρίου διατέθηκαν πολλά χρήματα, εργατοώρες και μηχανήματα προκειμένου να καθαρίσει. Όμως έκλεψαν την πόρτα φύλαξης, μεγάλο μέρος της περίφραξης ενώ ορισμένοι πολίτες άρχισαν να την ξαναγεμίζουν σκουπίδια τόσο μέσα όσο κι έξω. Να μπει φύλακας; Κι αν μπει ποιος θα τον πληρώνει; Σχεδόν όλες οι παλιές χωματερές που αποκαταστάθηκαν με δικά μας έξοδα ξαναγεμίζουν. Να βάλουμε κι εκεί φύλακες; Τριπόταμος, Αλιάκμονας και δεκάδες άλλα απομακρυσμένα σημεία γίνονται μικρές χωματερές. Να βάλουμε κι εκεί φύλακες; Στα εγκαταλελειμμένα ξύλινα γραφεία πριν το σταθμό η κατάσταση ήταν τριτοκοσμική από άστεγους αλλοδαπούς. Η υπηρεσία επενέβη αμέσως. Τελικά πίσω από κάθε πολίτη θα μπει κι ένας φύλακας; Με πρωτοβουλία και ευθύνη δική μου, έγιναν πολλές συλλήψεις και αυτόφωρες διαδικασίες. Άμεση ήταν πάντα η συνδρομή της Αστυνομίας. Μάλλον όμως δεν είναι αρκετά όσα γίνονται. Κλασική και πολύ ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση στη στοά του «ΜΑΣΟΥΤΗ» επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο δημοσιογράφος έπραξε πάλι άριστα και ανέδειξε το πρόβλημα. Τι μπορούμε να δούμε στις εικόνες αυτές (http://www.youtube.com/watch?v=uNj-Ch3crpI&feature=player_embedded); 1) Οι πλαστικοί κάδοι που υπάρχουν εκεί είναι σκορπισμένοι και άδειοι. Μόνοι τους άδειασαν και σκόρπισαν; Τα σκουπίδια μόνα τους πήγαν εκεί; Εκτός κι εάν ο καθένας ατιμώρητα μπορεί να βρωμίζει όπως και όταν θέλει με την υπηρεσία να είναι υποχρεωμένη να τρέχει από πίσω του. 2) Πλαστικά και αδίπλωτα χαρτόνια παντού. Μόνα τους πήγαν εκεί; Μάλιστα όταν επενέβη η υπηρεσία κάποιος επαγγελματίας που έχει κατάστημα εκεί είπε «σιγά μην καθίσω και διπλώσω τα χαρτόνια». 3)Την επομένη το πρωί, χωρίς την επέμβαση της υπηρεσίας, βρέθηκαν εκεί μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι. Ποιος παίρνει και φέρνει κατά το δοκούν τους κάδους; Κανείς δεν είδε κανέναν;
Δεν γίνεται κάθε μια ώρα να μαζεύονται τα σκουπίδια επειδή μερικοί λειτουργούν όπως τους βολεύει. Δεν γίνεται να μαζεύουν τα σκορπισμένα σκουπίδια έξω από τους κάδους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Δεν γίνεται πίσω από κάθε επαγγελματία ή απλό πολίτη να βρίσκεται και ένας χωροφύλακας. Η νομοθεσία πλέον είναι αυστηρότατη. Είναι άδικο για τη Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους να απολογούνται κάθε φορά για την πλήρη αδιαφορία και ίσως εσκεμμένη αχαρακτήριστη συμπεριφορά λίγων. Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές που άλλαξε το πρόγραμμα της αποκομιδής μπορούμε να ξαναδούμε τη συμπεριφορά μας και την εικόνα της πόλης μας. Η υπηρεσία, θα κάνει ότι πρέπει και όπου χρειαστεί θα είναι αυστηρή.
Ακόμη μια φορά κάνουμε έκκληση σε όλους. Μη βγάζετε τα σκουπίδια όποτε θέλετε και όπου θέλετε. Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διπλώνετε τα χαρτοκιβώτια. Με τρία αδίπλωτα κιβώτια γεμίζει ένας μεγάλος κάδος. Μην αφήνετε ογκώδη απορρίμματα έξω από τους κάδους όποτε σας βολεύει. Μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στην υπηρεσία και εμείς θα έρθουμε να τα πάρουμε. Μην επιτρέπετε στο διπλανό σας να κάνει ότι θέλει. Η συμμετοχή του καθημερινού ανώνυμου πολίτη είναι η μοναδική λύση.
Η αδιαφορία, μας κοστίζει όλους πάρα πολύ και δουλειά δεν γίνεται.
Με την ευκαιρία αυτή εύχομαι καλές γιορτές σε όλους και να μας φωτίσει ο Θεός να κάνουμε το αύριο καλύτερο. Από όλους μας εξαρτάται.