Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ένταξη σε νέα προγράμματα και αξιοποίηση των υφιστάμενων
– Παρέμβαση στην πολιτεία για καταβολή της χρηματικής υποχρέωσής της
– Δημιουργία με τη συμμετοχή των 11 πόλεων ηλεκτρονικού εμπορίου

Την απόφαση να συνεχίσει το έργο της εντάσσοντας νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες στο ενεργητικό της, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, αποφάσισε μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «CitiesNet AE» (Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε) στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Βέροιας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βέροιας και συμμετείχαν Δήμαρχοι , Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών των πόλεων Βέροιας, Βόλου , Γρεβενών, Ιωαννιτών, Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισσαίων και Τρικκαίων.
Στο καλωσόρισμά της η Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, είπε μεταξύ άλλων: «Εκλεκτοί συνάδελφοι, καλώς ήλθατε στη «έδρα του κοινού των Μακεδόνων», η οποία για σήμερα γίνεται και «έδρα του κοινού των ψηφιακών πόλεων». Η πρωτοπορία και η συμβολή αυτής της πόλης στα κοινά επαναλαμβάνεται σταθερά από τότε και για 2.400 χρόνια έως σήμερα. Η πόλη αυτή έμαθε να συμμετέχει και να εξελίσσεται, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή μας στις Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. ως ιδρυτικός εταίρος από το 2008.»

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΣ
Η Δήμαρχος χωρίς περιστροφές μπήκε στο ζήτημα, που εξ όσων ειπώθηκαν μετά, αφορά τη μη χρηαμτοδοτική συμμετοχή του κράτους στο ποσοστό που όφειλε, καθώς τα προγράμματα που αξιοποιούν οι «έξυπνες πόλεις» προέρχονται από την Ε.Ε. Πρότεινε μάλιστα να γίνει παρέμβαση στην πολιτεία τάχιστα με τη διεκδίκηση άμεσης εκμετάλλευσης των δικτύων που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Συγκεκριμένα η κ. Ουσουλτζόγλου είπε: «Η πορεία της εταιρείας αυτής δεν φάνηκε ανάλογη των προσδοκιών μας, με ευθύνη του κράτους. Μια σειρά από εμπόδια δεν μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη μια τέτοιας πρωτοβουλίας. Για παράδειγμα, τις οπτικές ίνες που έχουμε εγκαταστήσει εδώ και χρόνια στις πόλεις μας δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των Δήμων μας. Μια τεράστια τεχνολογική υποδομή η οποία μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα πολίτες, επιχειρήσεις, Υπηρεσίες, φορείς κ.λ.π. δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε και βέβαια χωρίς τη δική μας ευθύνη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνουμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Προτείνω λοιπόν να παρέμβουμε άμεσα στην κεντρική εξουσία και οι 11 πόλεις, (εγώ θα βρίσκομαι τη Δευτέρα και πάλι στην Αθήνα). Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε την άμεση εκμετάλλευση των δικτύων μας, απολαμβάνοντας τα ουσιαστικά αλλά και τα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία τους.
Η παρέμβασή μας θα ήταν σκόπιμο να γίνει και προς τη Γραμματεία του ΕΣΠΑ ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κατεύθυνση ανοίγματος νέων προγραμμάτων. Υπάρχουν θέματα που απασχολούν έντονα την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά είναι και το θέμα των μεταναστών. Είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας Κεντρικής Πύλης Καταγραφής των μεταναστών στη βάση ενός σχεδίου «Κοινωνικού GIS» με πλήρη στοιχεία . Η αποτελεσματική καταγραφή τους αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών. Και εμείς οφείλουμε να την αφουγκραστούμε.»
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με τα λεγόμενα της Δημάρχου, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Ράπτης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος και υπήρξε ο κύριος εισηγητής των υπόλοιπων θεμάτων που απασχόλησαν τους συσκεπτόμενους που αφορούσαν νέες δραστηριοποιήσεις της εταιρείας με σκοπό την ένταξή της σε νέα προγράμματα.
«Η προσπάθεια που ξεκίνησαν οι 11 πόλεις με τη σύσταση της εταιρείας μετεξελίχθηκε στο αυτονόητο «η ισχύς εν τη ενώσει» . Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να λειτουργήσουμε σε μεγαλύτερο και ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. Η Ευρώπη δίνει, ωθεί και επιλέγει τέτοια σχήματα και τα προγράμματα εξελίσσονται» τόνισε μεταξύ άλλων , ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και ο ίδιος στη συμπεριφορά του κράτους που επειδή δεν έχει καταβάλλει τη συμμετοχή του δεν μπορούν, ενώ όλα είναι έτοιμα, να λειτουργήσουν προγράμματα που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
«Χθες βράδυ (σ.σ το βράδυ της Πέμπτης) «έκλεισε» πρόγραμμα που μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε» υπογράμμισε ο κ. Ράπτης. «Μετά από πολλές προσπάθειες , και καθώς προσπαθούσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση και το είχαμε πετύχει, γίνεται η αλλαγή της και το θέμα ξεκινά και πάλι από την αρχή. Είναι απαραίτητο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι θα προωθήσουν τέτοιου είδους προγράμματα για να μην υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες επιπρόσθετα»

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και πάρθηκαν θετικές αποφάσεις ήταν η έγκριση κειμένου για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα αφορά τη συντήρηση των οπτικών ινών που έχουν εγκαταστήσει οι Δήμοι, καθώς δεν επιτρέπεται να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση οι ανάδοχοι που κατασκεύασαν το έργο ή οι ίδιοι οι Δήμοι.
Παρουσιάστηκε ακόμα το «market place». Πρόκειται για τη δημιουργία μηχανής αναζήτησης προϊόντων και τιμών στο διαδίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν καταστηματάρχες των 11 πόλεων και θα μπορούν να προωθούν τα τοπικά προϊόντα τους και όχι μόνο, θα δηλώνουν τις όποιες προσφορές τους κλπ.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ράπτης και ο υπεύθυνος που επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη πρόταση, για να μπορέσει σήμερα ο καταστηματάρχης να κάνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα ποσό μέχρι 7.000 ευρώ. Με τη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης θα δίνει ενδεικτικά το ποσό των 500 ευρώ με τα οποία θα στήνεται η προβολή του ηλεκτρονικά, θα ταξινομούνται και θα φωτογραφίζονται τα προϊόντα τους κλπ και μια ετήσια συμμετοχή ύψους 300 ευρώ για το χώρο όπου θα φιλοξενούνται τα προϊόντα που θα πωλούνται (εμπορική αποθήκη).
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός και αποστολή της εταιρείας των ψηφιακών πόλεων είναι: Η ενημέρωση και η τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη του κάθε Δήμου-Μετόχου, των όμορων Δήμων και εταιρειών της περιοχής. Η διανομή και παροχή τεχνογνωσίας.Η παραγωγή, ενημέρωση και παροχή πληροφοριών. Η εκπαίδευση. Η συνεργασία με την Δημόσια Διοίκηση και με εταιρείες για προώθηση προγραμμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως και αξιοποίηση και υλοποίηση διεθνών, κοινοτικών & Εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η δια-μεσολάβηση με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς και άλλα πρόσωπα για τις τοπικές επιχειρήσεις επί τεχνολογικών και ψηφιακών θεμάτων για τον Δήμο και τις εταιρείες του κάθε Δήμου και Νομού. Η δυναμική στήριξη κάθε τοπικής επιχείρησης (δημόσια και ιδιωτική) για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικότητας αυτής.