Ως εκπρόσωποι του Δ.Σ της Κεντρικής ‘Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης και η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας, συμμετείχαν στην επιτροπή Πολιτιστικών Θεμάτων της Βουλής και εισηγήθηκαν ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια.
Η κ. Ουσουλτζόγλου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στα προβλήματα των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και την «ανασφάλεια» που βιώνει πια ένας εξαιρετικά πετυχημένος θεσμός, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητά τους.
« Απ’ τη δεκαετία του ‘80», τόνισε η Δήμαρχος, «τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, παίδευσαν θεατρικά και όχι μόνο, γενιές και γενιές Ελλήνων, παρουσιάζοντας ποιοτικές παραγωγές σε κάθε γωνιά της χώρας ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες. Δώσανε δουλειά και χώρο έκφρασης, σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που είναι δύσκολη η επιβίωσή τους, σε ηθοποιούς, συγγραφείς, τεχνικούς, ενίσχυσαν την τοπική αγορά. Το Υπουργείο πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις κι όχι να παρατείνει για λίγους μήνες τη ζωή τους. Προτείνω ή να μετατραπούν σε Α.Ε, όπως είναι ήδη της Κρήτης, ή να διατηρηθούν στις έδρες τους, έχοντας όμως μια ουσιαστικά περιφερειακή εμβέλεια και συμβολή οικονομική όλων των Δήμων της Περιφέρειας στο ΔΗΠΕΘΕ τους, όπου θα δικαιούνται να εργάζονται και ηθοποιοί από τον κάθε Δήμο της συγκεκριμένης Περιφέρειας και βέβαια να δίδονται ισάριθμες παραστάσεις σε όλες τις περιοχές».
Μιλώντας γενικότερα για τα πολιτιστικά μας πράγματα, η κ. Ουσουλτζόγλου σημείωσε πως ο Πολιτισμός είναι όρος και τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, από τη συμπεριφορά μας και τη σχέση μας με τους ανθρώπους, μέχρι τη συμπεριφορά μας και τη σχέση μας με το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο και πολλά άλλα.
Θύμισε, πως η Πολιτιστική κίνηση γνώρισε δόξα και σημαντική τόνωση την εποχή που ιδρύθηκε και λειτούργησε το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων που δυστυχώς για την Ελλάδα και την Ελληνική Περιφέρεια, το κατήργησε σε μια νύχτα η «εθνική κατάρα» των ριζικών αλλαγών που ακολουθούν τις κυβερνητικές και τις τοπικές αλλαγές.
Τόνισε τέλος, πως το ζητούμενο είναι η ουσιαστική αποκέντρωση και η ανάγκη να εμπιστευθεί η κεντρική εξουσία την δυναμική των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας.