Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης ETWINNING (www.etwinning.net) το 5 Λύκειο Βέροιας απέσπασε το 1Ο  ευρωπαϊκό βραβείο Marie Skłodowska-Curie –κατηγορία Φυσικές επιστήμες για την ηλεκτρονική συνεργασία που υλοποίησε το σχολικό έτος 2010-2011 με σχολεία από τη Γαλλία και Σλοβενία με Τίτλο “ SOHO – Sunspots Online Helios Observatory-http://new-twinspace.etwinning.net/web/p32737
Αντικείμενο της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής ερευνητικής εργασίας ήταν η μελέτη και η μέτρηση του μεγέθους των ηλιακών κηλίδων. Να μετρήσουν την περίοδο περιστροφής του Ήλιου στον ισημερινό και σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη του Ήλιου(διαφορική περιστροφή). Επίσης Πρωταρχικής σημασίας στόχος υπήρξε η εξάσκηση των συμμετεχόντων μαθητών στην αγγλική γλώσσα.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές, Μιλτιαδης Λεοντακης και Ελένη Κωστοπούλου παραβρέθηκαν στο ετήσιο συνέδριο ETWINNING, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 29-31 Μαρτίου, Όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησης και τον τρόπο εργασίας τους. Η παρουσίαση αυτή έγινε από κοινού με τους συνεργάτες τους, Τatjana Gulic από το Osnova Sola Preska, Medvode,Σλοβενία και Jean Noel Pedeteur από το College Tiraqueau, Fontanay, Γαλλία.
Ακόμη στα πλαίσια του συνέδριου είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια και εισηγήσεις για την τάξη του μέλλοντος η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις των ιθυνόντων είναι άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένη. Χωρίς όμως την ευσυνειδησία και το πάθος του εκπαιδευτικού δεν θα ανταποκρίνεται στον προορισμό της.
Σε ειδική τελετή οι εκπαιδευτικοί του 5ου Λυκείου παρέλαβαν, ως βραβείο, τιμητικές πλακέτες και μια επίσημη πρόσκληση από την Πολωνική υπηρεσία υποστηριξης του ETWINNING , για «να ακολουθήσουν τα βήματα της Marie Skłodowska-Curie »
Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών στην Πολωνία θα λάβει χώρα τον επόμενο Ιούνιο.