Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας σε συνεδρίασή του ( Παρασκευή 30/3/2012 ) αποφάσισε ομόφωνα να συγχαρεί και δημόσια τη Μαρία Μπέλα , ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας, για τη δωρεά της προς το Νοσοκομείου Βέροιας.
Συγκεκριμένα, η Μαρία Μπέλα –Σάκκα ανέλαβε να εξοπλίσει πλήρως δωρεάν, στη μνήμη της κόρης της Αγαθής Σάκκα που τόσο απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή, μια αίθουσα Στεφανιογράφου που τόσο έλειπε από το Νοσοκομείου Βέροιας, στο ισόγειο του Νοσοκομείου , δίπλα από το Ακτινολογικό. Η Αίθουσα θα περιλαμβάνει τρεις χώρους: γραφείο ειδικού γιατρού, γραφείο μηχανημάτων και γραφείο χειριστών μηχανημάτων.
Η Αίθουσα θα ονομάζεται « ΑΓΑΘΗ ΣΑΚΚΑ » και θα υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με την επιγραφή: «Δωρεά Μαρίας Μπέλα-Σάκκα σε μνήμη της κόρης της Αγαθής Σάκκα, αρχιτεκτόνισσας».
Ήδη οι εργασίες ξεκίνησαν με σχέδια και επίβλεψη των μηχανικών, φίλων της οικογένειας, Νεστορόπουλου Γιάννη και Βεχτσαλή Σωτήρη δωρεάν σε μνήμη της Αγαθής Σάκκα, και βρίσκονται στο στάδιο επιλογής στεφανιογράφου. Ο εξοπλισμός της αίθουσας θα ανταποκρίνεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας . Ειδικά διαμορφωμένος διάδρομος θα οδηγεί σε αυτούς τους χώρους.
Η δωρήτρια Μαρία Μπέλα-Σάκκα, σε συνεργασία με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Παπαδημητρίου, ανέλαβε όλα τα έξοδα, που υπολογίζεται, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, να ξεπεράσουν τα 150.000 Ευρώ. Τα εγκαίνια της αίθουσας Στεφανιογράφου έγιναν πρόσφατα από τον υφυπουργό Υγείας κ. Μπόλαρη σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του Χειρουργείου και της αίθουσας τοκετού. Η αίθουσα, όταν θα ολοκληρωθεί , θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βέροια και την Ημαθία, αλλά και την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Η Μαρία Μπέλα-Σάκκα, παιδί της πολυμελούς οικογένειας του Γιάννη και της Χρύσας Μπέλα (τα αδέλφια της Στέριος, Τάκης, Στέλλα, και Γιώργος), Βλάχων από την Κουμαριά, δούλεψε πολλά χρόνια στον ΟΤΕ και τώρα είναι συνταξιούχος. Είχε την ατυχία να χάσει νωρίς τον άντρα της Παντελή Σάκκα, μηχανικό – μεταλλειολόγο, διευθυντή ορυχείων Πτολεμαΐδας (Καρυδιάς). Η μοίρα όμως τη χτύπησε ανελέητα και έχασε ( 27/7/2011 ) και τη μονάκριβη νεαρή κόρη της Αγαθή Σάκκα, η οποία δούλευε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σπουδές και master στην Αγγλία , διδακτορικό (Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων και εξωτερικού χώρου) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, με πολλές δημοσιεύσεις σε πολλά επιστημονικά περιοδικά του κόσμου.
Οι δωρεές της Μαρίας Μπέλα-Σάκκα δεν περιορίζονται μόνο προς το Νοσοκομείο. Σχεδιάζει να αναπλάσει την πλατεία Κουμαριάς, να χρηματοδοτήσει , σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό Ν. Καλογήρου, υποτροφία με θέμα σχετικό με την επιστημονική ενασχόληση της Αγαθής, καθώς και να συνδράμει οικονομικά το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας στην αγορά οικίας που θα συμπληρώσει τις υποδομές του.
Η Μαρία Μπέλα/Σάκκα , με τις δωρεές της, συνεχίζει την παράδοση των Βλάχων ευεργετών της πόλης, της Ελλάδας, και γενικότερα των Βαλκανίων και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.
Συμπάσχουμε, κ. Μπέλα Μαρία, για το κακό που σας βρήκε να χάσετε τη μονάκριβη κόρη σας Αγαθή, μα αξίζετε συγχαρητήρια και κάθε έπαινο, γιατί κάνατε υπερήφανους όλους τους Βλάχους με τις δωρεές σας! Συνεχίσατε την παράδοση που κατέστησε το όνομα Βλάχος συνώνυμο του ευεργέτη. Το πνεύμα προσφοράς και ευεργεσίας δεν είναι βέβαια στο αίμα των Βλάχων, σίγουρα όμως είναι στην ψυχή τους. Η προσφορά σας μόνο ως περίσσευμα αγάπης για τον τόπο και για τον πάσχοντα άνθρωπο μπορεί να ερμηνευθεί.
Από το Σύλλογο