Στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως και σε άλλες περιοχές των νομών Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, καταγράφεται τους θερινούς μήνες μια σημαντική όχληση των κατοίκων από τα κουνούπια.

Το πρόβλημα αυτό, με βάση και την εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών από την εμφάνιση κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, αποτελεί πλέον ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και από άποψη δημόσιας υγείας.

Τον Αύγουστο του 2010 διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία επανεμφανίσθηκαν και κατά το 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν, εκδόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία, οι κατάλληλες άδειες και εγκύκλιοι για την καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών, τόσο από εδάφους, όσο και από αέρος, καθώς και οι σχετικές άδειες χρήσης των κατάλληλων βιοκτόνων σκευασμάτων.

Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια προγράμματα καταπολέμησης, τα οποία, πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού (Αύγουστος 2010), βασίζονταν αποκλειστικά στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, είτε μέσω επίγειων παρεμβάσεων σε αστικούς, περιαστικούς καθώς και σε φυσικά συστήματα της περιοχής μας, είτε, μέσω της διενέργειας αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας, σε ορυζώνες.

Οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε., θα υλοποιήσουν και φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Η δαπάνη του προγράμματος θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τριών δήμων της Ημαθίας.

Ωστόσο, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των ίδιων των δημοτών, που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του. Για το σκοπό αυτό  υπενθυμίζουμε στους δημότες ορισμένα απλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν:

Τέλος, ο δήμος καλεί τους δημότες, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζουν μεγαλύτερες πιθανές εστίες κουνουπιών, να ενημερώνουν το ταχύτερο την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας ή τους κατά τόπους Αντιδημάρχους, στα τηλέφωνα:

•    Για τη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας: τηλ. 23333-50102, 23333-50106 και 23333-50147.

•    Για τη Δημοτική Ενότητα Πλατέος: τηλ. 23333-50302.

•    Για τη Δημοτική Ενότητα Μελίκης: τηλ. 23313-52200.

•    Για τη Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών: τηλ. 23313-51800.

 

 

http://www.perifereianews.com