Εκτός δικτύου η γεώτρηση στην οποία εντοπίστηκαν υψηλά ποσοστά χρωμίου

Καμιά ανησυχία δεν πρέπει να διακατέχει πλέον τους κατοίκους της Βεργίνας μετά από τη διαπίστωση υψηλών ποσοστών χρωμίου στο νερό της περιοχής, από σχετικούς ελέγχους που διενήργησε η ΔΕΥΑΒ κατά την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό διαβεβαίωσαν στα «Ε» τόσο ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Δημήτρης Δάσκαλος, όσο και η ίδια η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου η οποία μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης προκάλεσε λαϊκή συνέλευση στο πρώην Δημαρχείο της Βεργίνας για την ενημέρωση των κατοίκων και τη λήψη πρακτικών καθημερινών μέτρων.
Στη συνέλευση, που συμμετείχαν εκτός από τον κ. Δάσκαλο και τη Δήμαρχο, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής, ο Χημικός και στέλεχος της Επιχείρησης Γιάννης Παντερμαράκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Βεργίνας Μανόλης Εμμανουηλίδης, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας, με τη διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης γεώτρησης που εντοπίστηκε το χρώμιο αλλά και για τους τρόπους εξοικονόμησης νερού από τους ίδιους, ώστε να μην υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην υδροδότησή τους, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ «Ε»

Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ
«…Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΒ διενεργούνται συνεχώς. Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» τόσο η Βεργίνα, όσο και οι υπόλοιπες περιοχές έχουν την ευτυχία να ελέγχεται το νερό τους με τους πιο σύγχρονους τρόπους, ώστε να είναι οι πολίτες σίγουροι ότι καταναλώνουν νερό καλής ποιότητας.
Έτσι μόλις αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε μία γεώτρηση εκ των τεσσάρων της Βεργίνας, καλέσαμε τον κόσμο σε λαϊκή συνέλευση για την άμεση ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, ώστε να συναποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Διαπιστωμένα, το νερό που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή και χρησιμοποιήθηκε και το χειμώνα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το καλοκαίρι όμως, που αυξάνεται η χρήση νερού από τη συγκεκριμένη γεώτρηση, ίσως υπάρξει πρόβλημα και γι αυτό έπρεπε να συναποφασίσουμε με τους κατοίκους, αν θα παραμείνει κλειστεί η συγκεκριμένη πομόνα που την έχουμε ήδη θέσει εκτός λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και οι κάτοικοι από την πλευρά τους, να κάνουν πολύ προσεκτική διαχείριση του νερού…».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
«…Μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στη μεγάλη γεώτρηση της Βεργίνας, ποσότητα χρωμίου στο νερό 78,9 mg ανά κυβικό, πέραν του ορίου που είναι 50mg. Εμείς ως ΔΕΥΑΒ, όπως πάντα, είχαμε άμεση υποχρέωση να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία και έτσι αποφασίσαμε, με σχετική εντολή μου, η συγκεκριμένη γεώτρηση να μείνει εκτός λειτουργίας και εκτός δικτύου. Το νερό που διοχετεύεται στον οικισμό αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 65κυβικά ανά ώρα, δηλαδή 1500 κυβικά την ημέρα και μέχρι τα τέλη Απριλίου θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του οικισμού. Παράλληλα γίνονται ενέργειες για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της υδροδότησης με άλλο τρόπο…».

Κωστής Χαλάτσης