Τι δήλωσαν στα «Ε» θεσμικοί παράγοντες της περιοχής

Μεγάλος ντόρος γίνεται στην Ημαθία και ιδίως στις τάξεις των αγροτο-παραγωγών, μετά τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ – έρευνα της εφημερίδας «Έθνος» που κάνει λόγο για «πάρτι» με αγροτικές αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για ανύπαρκτες ζημιές, υπό την επίφαση της ακαρπίας και της μειωμένης παραγωγής.
Το θέμα ήρθε πρόσφατα και στη βουλή από τον ίδιο τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, ο οποίος έκανε λόγο για πορίσματα ζημιών στον αγροτικό τομέα με την υποβοήθηση και βουλευτικών γραφείων κι ότι περίπου 1.500 άτομα – εκ των οποίων πολλοί και από την Ημαθία – έπαιρναν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ από 150.000 ευρώ μέχρι 750.000 εντός τριών ετών (οι αποκαλύψεις αφορούν κυρίως το διάστημα 2007 – 2009), ενώ το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε για το θέμα, έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ «Ε»
Για το θέμα μιλήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, τους Προέδρους της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Τάσο Χαλκίδη, και της Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκο Αγγελόπουλο, καθώς και με τους βουλευτές Ημαθίας Μιχάλη Χαλκίδη της ΝΔ, Τάσο Σιδηρόπουλο και Θανάση Γικόνογλου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόσο ο πρώην Προϊστάμενος του Τοπικού Καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια Νίκος Γεωργάκης, όσο και ο νυν, Μιχάλης Κουνδουράς αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
«…Αν έχει όντως γίνει κάτι ως προς αυτό, σαφώς και είναι μεμπτό. Στη δική μου την αντίληψη ωστόσο δεν έπεσε κάτι τέτοιο, ούτε έχω σχετικά στοιχεία στα χέρια μου.
Οι δικές μας υπηρεσίες δεν εμπλέκονται καθόλου σε αυτό το χώρο. Η απόλυτη ευθύνη ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ. Αν η δικαιοσύνη έχει στοιχεία στα χέρια της θα αποδώσει το ανάλογο τίμημα στους υπεύθυνους…».

ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ
«…Πληροφορήθηκα την είδηση που κυκλοφόρησε αλλά έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για τεράστια ποσά αποζημιώσεων, που δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαν να πάρουν απλοί παραγωγοί. Από εκεί και πέρα ποιοι ακριβώς τα πήραν και πως, δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά ως Αυθόρμητη Κίνηση το καταγγέλλουμε απερίφραστα.
Δεν μπορούν να αδικούνται έτσι οι παραγωγοί του μεροκάματου που όντως έχουν να τα βάλουν καθημερινά με ζημιές από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες της γης και δεν παίρνουν από τον ΕΛΓΑ και άλλους φορείς τα λεφτά που δικαιούνται…».

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
«…Αυτά τα σκάνδαλα συμβαίνουν εδώ και χρόνια με την κάλυψη μεγαλύτερων παραγόντων από εμάς. Για παράδειγμα ενώ κάποιοι έχουν παραγωγή 100% αποζημιώνονται σα να μην είχαν παραγωγή 100%, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ρευστό και από την παραγωγή και από τον ΕΛΓΑ. Έχουν φτάσει και παλιότερα στα αυτιά μου ότι και βουλευτές έχουν μεσολαβήσει ώστε να πάρουν κάποιοι αγρότες μεγαλύτερες αποζημιώσεις από αυτές που δικαιούνται. Η Ένωση Νέων Αγροτών καταγγέλλει ανοιχτά κάθε τέτοια αδικία. Ζητάμε υποτίθεται να πάμε μπροστά και όχι χίλια χρόνια πίσω. Από κάτι τέτοια μπήκε και ο ΕΛΓΑ μέσα κάτι εκατομμύρια…».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ
«…Κάτι άκουσα, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες βάσει συγκεκριμένων στοιχείων.
Αν έγινε οτιδήποτε, είναι καθαρά θέμα υπηρεσιών, γεωπόνων και όχι πολιτικών.
Εκτιμητές δεν είναι οι βουλευτές αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ.
Οι παρεμβάσεις οι δικές μας στον ΕΛΓΑ, όπως και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – και πάντοτε δημοσίως και όχι εν κρυπτώ – δεν γίνονται για να δοθούν αποζημιώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά επ’ ωφελεία του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας, εφόσον υπάρξουν ζημιές…».

ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
«…Η συγκεκριμένη ιστορία εντάσσεται σε μια συνολικότερη, όπου υπάρχει προκλητική διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς δημόσιοι λειτουργοί ή ίσως και πολιτικά πρόσωπα, μιας και αναφέρθηκε σχετικά στη βουλή και ο υφυπουργός, εμπλέκονται σε μια υπόθεση που αφενός οδηγεί σε μεγαλύτερα χρέη του ΕΛΓΑ και αφετέρου προκαλεί μεγάλες αδικίες, γιατί την ώρα που αγρότες έχουν πραγματικές ανάγκες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, δεν επαρκούν τα χρήματα που πρέπει να δοθούν στους πραγματικούς δικαιούχους που έχουν πληγεί από θεομηνίες κλπ…».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ
«…Ο φάκελος της υπόθεσης έχει κλείσει και είναι στον Εισαγγελέα. Έχουν κληθεί για απολογία οι κατηγορούμενοι και σε λίγο τα στοιχεία θα έρθουν και επίσημα στο φως. Το «πάρτι» ήταν μεγάλο. Γύρω στα 70 άτομα ήταν αυτοί που καρπώθηκαν αποζημιώσεις στην Ημαθία και τα ποσά από 100 – 400.000 ευρώ.
Θα πρέπει κάποιοι … «γαλάζιοι» παράγοντες της περιοχής να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να έχει φύγει ένα μεγάλο χρηματικό κονδύλι σε αποζημιώσεις προς συγκεκριμένους παραγωγούς της Ημαθίας. Και το λέω αυτό επειδή η υπόθεση έλαβε χώρα επί Κυβέρνησης της ΝΔ. Να πάρουν λοιπόν θέση οι παράγοντες που ήταν εκείνη την εποχή στα πράγματα.

Κωστής Χαλάτσης