Πριν ένα μήνα περίπου είχαμε παραλάβει μια γερακίνα ( Buteo buteo) με σπασμένη την φτερούγα από την περιοχή του Κλειδίου . Το πουλί το στείλαμε στην “ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ” ,  νεοσύστατο σύλλογο της Θεσαλλονίκης  που αποτελείται από μέλη του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Αίγινας.

Μετά την περίθαλψη το άγριο πουλί μας επιστρέφει και το αφήσαμε ελεύθερο στη αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κλειδίου την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 .

Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας  κ. Κουρουζίδης Θεοχάρης σε συνεργασία  με τη  «ΔΡΑΣΗ  για την άγρια ζωή»,  την «ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» – Βέροιας και το Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Κλειδίου. Στη συνέχεια το μέλος της Ομάδας Παρέμβασης κ. Μομπαϊτζής Αντώνης  ενημέρωσε   μαθητές και εκπαιδευτικούς   του σχολείου  σχετικά με το έργο των Κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ενώ ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων παρουσίασε  τα  κοινά αλλά και τα απειλούμενα   πουλιά  της ευρύτερης περιοχής  και αναφέρθηκε  στη σημασία της προστασίας τους. Τέλος η  εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα κ. Λία Παπαδράγκα, αναφέρθηκε στο έργο του Φορέα Διαχείρισης και κάλεσε το Σχολείο να λάβει μέρος στους εθελοντικούς καθαρισμούς που θα επαναληφθούν και φέτος  τον μήνα Απρίλιο   στην περιοχή του Δέλτα του Αλιάκμονα.

Λίγα λόγια για την βιολογία της Γερακίνας.

Η Κοινή γερακίνα ( Buteo buteo) συναντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Έχει  μήκος 46-58 cmκαι άνοιγμα φτερούγων  περίπου 113-128 cm. Το είδος αυτό ζει περίπου 25 χρόνια. Έχει κοντό και φαρδύ κεφάλι, στρογγυλεμένους και καμπουρωτούς ώμους και σκούρο καφέ σώμα με ανοιχτόχρωμο λευκό “U” κατά μήκος του λαιμού. Έχει επίσης μια ανοιχτόχρωμη ραβδωτή ουρά. Κατά την πτήση ξεχωρίζει από τα ανοιχτόχρωμα και ραβδωτά στο κάτω μέρος τους φτερά με σκούρες άκρες .

Στην περιοχή μας το συναντάμαι σχεδόν σε όλα  τα είδη βιοτόπων, δασώδεις εκτάσεις, βαλτότοπους, ορεινές περιοχές, λόφους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.. Εύκολα το παρατηρούμε στις κορυφές των δέντρων ένθεν κι ένθεν της εθνικής οδού , να παραμονεύει για κάποιο ποντίκι, καθώς δεν είναι από εκείνα τα αρπακτικά που μπορούν να κυνηγήσουν πουλιά στον αέρα.

Γεννάει  μια φορά το χρόνο από τρία ή τέσσερα αυγά (συνήθως μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου). Φτιάχνει τη φωλιά της από κλαδάκια και φύλλα πάνω σε δέντρα ή άκρες βράχων.

 

Υπενθύμιση .

Αν βρείτε τραυματισμένο άγριο ζώο ή πουλί ειδοποιήστε μας

Τηλέφωνα επικοινωνίας :

6973015459, 6977646360, 6947376507, 2310794811, 2331072148, 2310794811