H Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” και η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ” ετοίμασαν τη χοροθεατρική παράσταση “ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”, την οποία παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 9 το βράδυ, στο Χώρο Τεχνών. Η είσοδος για την εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για μια χορευτική τριλογία «Δήμητρα, Άρτεμη, Αριάδνη» και αποτελεί μια καλλιτεχνική έρευνα της ομάδας δρυός τόποι και της Άννας Λάζου ειδικότερα στα θέματα της αρχαίας όρχησης, στη διαχρονική σημασία και διάσταση της θέσης της γυναίκας κατά την ελληνική αρχαιότητα και της ελληνικής ποίησης, που φέρει το γενικότερο τίτλο  «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Οι τρεις μορφές, Δήμητρα, Άρτεμη, Αριάδνη προσεγγίζονται με βάση τρία ποιητικά κείμενα: «Αγέλαστη Πέτρα της Δήμητρας» – της Λέτας Κουτσοχέρα, «Ύμνος στην Άρτεμη», απόσπασμα από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη (στα αρχαία ελληνικά) και «Αριάδνη» της Μαρίας Κέκκου. Με αφορμή τις τρεις μυθικές γυναικείες μορφές η χοροθεατρική παράσταση της δρυός τόποι παρουσιάζει όψεις του στοιχείου της «προμηθεϊκότητας» της γυναίκας, ως ενός αρχέτυπου γνώσης, γέννησης και αναγέννησης μέσα από την δοκιμασία και τον πόνο. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με μουσικοχορευτική απόδοση ποιητικού αποσπάσματος από το έργο της συγγραφέως και ποιήτριας Γιώτας Φωτιάδου, ΧΑΪΚΟΥ, με τίτλο «Άσμα Αιώνων», σαν ένας ύμνος στην διαδικασία οδύνης και γέννησης στην ανθρώπινη εμπειρία που και τα δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, διαιωνίζουν. Οι χορογραφίες διαπλέκονται με τη φωνή είτε με τη μορφή της θεατρικής απαγγελίας είτε με τη μορφή του τραγουδιού και προτείνουν εκτός των άλλων μια σύζευξη στοιχείων της αρχαίας όρχησης με το σύγχρονο χοροθέατρο καθώς και την ιαπωνική παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη του χορού. Η μουσική επίσης συνδέει σύγχρονα και παραδοσιακά στοιχεία, φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους.

Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης

Η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης λειτουργεί από το 1991

στο θέατρο Δόρα Στράτου ως πρωτοβουλία του Προέδρου καθηγητή Άλκη Ράφτη

και περιλαμβάνει φοιτητές, χορευτές, ηθοποιούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους

και άλλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιδιομορφία της ομάδας είναι ότι συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Η θεωρητική έρευνα έχει αποδώσει τη δημοσίευση πολυάριθμων βιβλίων, άρθρων

και επιστημονικών ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Η πρακτική εφαρμογή περιλαμβάνει μαθήματα χορού, σεμινάρια και καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Στο πρόγραμμά της συνδυάζονται η θεωρητική και πρακτική μελέτη και έρευνα,

τόσο της ελληνικής αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα), όσο και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων (σύγχρονος ελληνικός και παραδοσιακός, ινδικός, ανατολίτικος, αφρικάνικος, ιαπωνικός, σύγχρονος χορός κ.ά). Επίσης μελετώνται μορφές χοροθεραπείας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Σκοπός της ομάδας είναι η παραγωγή χοροθεατρικής παράστασης, που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα του Θεάτρου Δόρα Στράτου το καλοκαίρι.

Την ομάδα συντονίζει η Άννα Λάζου, Λέκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – σκηνοθέτις.

δρΥός τοΠοι

Η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «δρΥός τόΠοι» δημιουργήθηκε από το 2004 από την Άννα Λάζου ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ‘Δρυς, Δράση, Δράμα’, τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική. Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Στο ενεργητικό της έχει το χορο-θεατρικό δρώμενο: ‘Νέκυια- αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης΄, την παράσταση Wittgenstein – Βιτγκενστάιν, Νέκυια – Το αρχέγονο ταξίδι, Αντιγόνη του Σοφοκλή και Αγριοτριαντάφυλλα – Μυστήριον, χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 – 1970), Το τραγούδι του ήλιου – παιδικό διαδραστικό παραμύθι της Λέτας Κουτσοχέρα, το χοροθεατρικό δρώμενο Γυναίκα Προμηθέας.