Κοινή συνέντευξη Τύπου της Δημάρχου Βέροιας με τους Β. Σταυροπούλου, Τ. Χατζηαθανασίου, Χρ. Γαϊτάνου και Π. Παυλίδη  

 

Κοινή συνέντευξη Τύπου, με θεματολογία σχετική με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βέροιας, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι η Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βαρβάρα Σταυροπούλου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Χριστίνα Γαϊτάνου, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου και Παύλο Παυλίδη.

Η κ. Ουσουλτζόγλου στη σχετικά σύντομη εισήγησή της αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, την οποία χαρακτήρισε και ως πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. «…Σήμερα είμαστε εδώ για να μάθουν οι πολίτες μέσα από εσάς, τι μπορεί να τους προσφέρει ο Δήμος. Ο Δήμος που άνοιξε εδώ και τρία χρόνια μια ζεστή αγκαλιά και τη διευρύνει διαρκώς με νέες κοινωνικές δομές και παροχές, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει…», είπε ειδικότερα για το πνεύμα της πραγματοποίησης της συνέντευξης Τύπου.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Παρενθετικά η Δήμαρχος έθεσε και το θέμα της αυξανόμενης τοπικής εγκληματικότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων καταστημάτων χρυσοχοΐας και πάνω στο θέμα ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα συνεργαστεί όσο πιο στενά γίνεται με την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας (ήδη έχουν προηγηθεί σχετικές επαφές), όπως επίσης και το ότι υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο να συνδράμει και η Δημοτική Αστυνομία με βραδινές βάρδιες περιπολίας.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στο σχεδιασμό του Δήμου και τις επιμέρους δράσεις του στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, η κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι ο Δήμος Βέροιας είναι ένας από τους λίγους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που διαθέτει ισχυρή θωράκιση σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει τα πάντα αλλά από την άλλη, η πληροφορία για όλα αυτά δεν διαχέεται ικανοποιητικά στην κοινωνία και εν τέλει στους ωφελούμενους.

Μιλώντας για τις ήδη υπάρχουσες δομές και την αξιοποίησή τους είπε: «…Τα κλασσικά υπάρχοντα είναι οι Παιδικοί Σταθμοί που κινούμαστε για να τους πιστοποιήσουμε και να συνεχίσουν να ενισχύονται οικονομικά από τα υπάρχοντα προγράμματα, το ΒσΣ, και ΚΗΦΗ που παλεύουμε σε κεντρικό επίπεδο τη διατήρησή τους, την υποστήριξη ανέργων. Σημαντική είναι η συνεργασία με εθελοντές (οργανώσεις εθελοντών) στον τομέα της προστασίας του παιδιού και της αντιμετώπισης φαινομένων βίας στην οικογένεια…».

 

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

«…Είναι γνωστό πως τα οικονομικά προβλήματα αυξάνουν τα κοινωνικά.

Παρεμβαίνουμε στον τομέα της περίθαλψης ευπαθών κοινωνικών ομάδων  και την πρόληψη.  Ενισχύουμε τον τομέα ανακύκλωσης αγαθών, τροφίμων και ρούχων (το Κέντρο Αλληλεγγύης του Δήμου), δημιουργούμε δημοτικούς κοινωνικούς λαχανόκηπους για να διαθέσουμε χώρο για την καλλιέργεια κηπευτικών σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που ζουν στο πυκνοδομημένο αστικό κέντρο και δεν διαθέτουν άλλη περιουσία. Ξεκίνησε μελέτη με χρονοδιάγραμμα περάτωσης τις 15 μέρες…», είπε επί λέξει η Δήμαρχος.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μιλώντας ειδικότερα για το τοπίο των δυσχερειών στην εφαρμογή της Κοινωνικής Πολιτικής  αλλά και στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής σε αυτό το κλίμα συνθηκών, σημείωσε: «…Σε μια εποχή που όλα δείχνουν ότι η κοινωνία εισέρχεται σε μια απροσδιόριστη χρονικά βαθιά περίοδο οικονομικής κρίσης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να οργανώσουν τον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η κρίση βέβαια δεν είναι κάτι που αφήνει ανεπηρέαστους τους Δήμους, που πλήττονται βαθιά με την δραματική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και την απαγόρευση ενίσχυσης τους με προσωπικό στους τομείς που επιθυμούν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση, όπως είναι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Βέροιας πολύ πριν η Κρίση αποκτήσει τις σημερινές διαστάσεις, απ’ την περασμένη 4ετία,  είχε ξεκινήσει την οργάνωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών και πλέον η μέριμνα μας για περισσότερες και ποιο ποιοτικές κοινωνικές παροχές εντείνεται…».

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ακόμη η κ. Ουσουλτζόγλου δεν παρέλειψε να απαντήσει εμμέσως – πλην σαφώς, σε κριτικές που δέχεται, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των πρόσφατων επικρίσεων στο πρόσωπό της, τόσο από τον πρώην Δήμαρχο Χρήστο Σκουμπόπουλο, μέσα από πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του στον Τύπο, όσο και από τις «βολές» Τσαβδαρίδη που εξαπέλυσε κατά της Δημοτικής Αρχής και της ίδιας, κατά την κοπή πίτας του συνδυασμού του, προ ημερών. «…Ακούγονται διάφορες απελπισμένες κραυγές προσωπικών φιλοδοξιών, που ανταγωνίζονται η μία την άλλη, σε μια εποχή που τις αναδεικνύει φάλτσες κι αταίριαστες με το κοινωνικό τοπίο. Κατηγορηματικά φωνάζω προς πάσα κατεύθυνση ότι ο κόσμος δεν νοιάζεται ποιοι ετοιμάζονται για βουλευτές κι ακόμη περισσότερο ποιοι ετοιμάζονται για Δήμαρχοι και Περιφερειακοί, σε εκλογές που ενδεχόμενα θα γίνουν μετά από δυόμιση χρόνια. Όσο για τα ψεύδη και τις ανακρίβειες, οι απαντήσεις θα δοθούν, με νούμερα και στοιχεία, όπως πρέπει κι όπου πρέπει, γιατί και ο λαϊκισμός και η ασύστολη ψευτιά, έχουν τα όριά τους…», ήταν τα λόγια της.

 

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Δημοτικού Ιατρείου, ο οποίος μίλησε για το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία λειτουργίας της δομής. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο ρόλος του Ιατρείου δεν πρέπει να περιορίζεται απλώς στην παροχή Α/θμιας φροντίδας και περίθαλψης αλλά στην ενεργό παροχή συνολικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης επί των θεμάτων υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, με την ανοιχτή συνεργασία και άλλων φορέων.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη να εκλείψουν τα στεγανά με μεταξύ των φορέων της υγείας, και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Δημοτικό Ιατρείο βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο της Βέροιας για τη μεταφορά του Οικογενειακού Προγραμματισμού στο πρώτο, ενώ το Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου της μήτρας μπαίνει σε άμεση προτεραιότητα για την δρομολόγηση του συστηματικού ελέγχου όλου του γυναικείου πληθυσμού.
Ανακοίνωσε μάλιστα τη δωρεάν παροχή φαρμάκων, μετά από συνεννόηση με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, η διάθεση των οποίων θα προκύπτει από ακυρώσεις ή αλλαγές συνταγογραφιών. Κάτι που σημαίνει ότι τα φάρμακα που θα διατίθενται στο Δημοτικό Ιατρείο θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς χρήσης από όσους τα χρειαστούν.

Ακόμη ο κ. Χατζηαθανασίου επεκτάθηκε στην ενεργοποίηση και άλλων δραστηριοτήτων, όπως το σχολικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που αφορά το αντικείμενο της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων, την αντιμετώπιση του διατροφικού προβλήματος της παιδικής ηλικίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας (με ενημέρωση των γονέων από ειδικούς) και τέλος την ένταξη του Δήμου στο Διαδημοτικό Δίκτυο.

 

ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε για την επαναλειτουργία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής, κάτι που ξεκίνησε αρχικά μεμονωμένα στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Μακεδονίδος, μόνο που τώρα περιέρχεται στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, υπό τη διεύθυνση του κ. Καρούλια.

Ακόμη αναφέρθηκε στη λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης της κακοποιημένης γυναίκας, για το Δήμο Βέροιας ο οποίος πληροί τις πληθυσμιακές προϋποθέσεις και εντάχθηκε στο πλαίσιο δημιουργίας πανελλήνιου δικτύου Συμβουλευτικών Κέντρων που θα λειτουργήσουν σε 27 Δήμους συνολικά.

Ειδικότερα για το θέμα των αστέγων η κ. Σταυροπούλου σημείωσε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν χρόνια διεγνωσμένα περιστατικά, ο Δήμος,  προηγηθείσας και της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας, προχώρησε σε συνεννόηση με το γηροκομείο, ώστε να μπορέσει να δεχτεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κυρίως άτομα γ’ ηλικίας. Επίσης προχώρησε σε συνεννόηση με ξενοδοχεία της περιοχής που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν αφιλοκερδώς άτομα, για επίσης συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μιλώντας η Αντιδήμαρχος για όσα ακούστηκαν πρόσφατα περί υποσιτισμού σε σχολεία, τόνισε ότι απεστάλη έγγραφο στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να καταγράψουν οποιαδήποτε κρούσματα υποπέσουν στην αντίληψη  Δασκάλων και Καθηγητών, να ενημερωθεί αρμοδίως η Αντιδημαρχία και να απευθυνθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο, όπως είπε, εκπονεί σχετικά προγράμματα, ώστε να εντάξει και το Δήμο Βέροιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μεμονωμένα, ελάχιστα περιστατικά που τυχόν εντοπίζονται, αντιμετωπίζονται άμεσα και κατά περίπτωση με άλλους πρακτικούς τρόπους. Για το θέμα της δομής Ημιαυτόνομης Διαβίωσης των ΑΜΕΑ δήλωσε ότι η εδαφική έκταση για εγκατάσταση λυόμενου που δόθηκε αρχικά από το Δήμο για τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ επεστράφη από το Νοσοκομείο και πάλι στο Δήμο για τον σκοπό της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΪΤΑΝΟΥ

Η Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη λειτουργίας του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού «Θεανώ Ζωγιοπούλου» μίλησε για την πολιτική στήριξης των γονέων μέσα από τους βρεφονηπιακούς του Δήμου και πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, πολλοί δημότες «ανάσαναν» οικονομικά με το μέτρο κάλυψης 350 περίπου οικογενειών, των εξόδων 3500 ευρώ ανά παιδί ετησίως, που ισχύει μέχρι το 2013.

 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Τέλος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Βέροιας Παύλος Παυλίδης ανακοίνωσε τη σταδιακή συγχώνευση λειτουργίας του ΚΑΠΗ με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στη βάση της συναλληλίας παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους εργαζομένους του Προγράμματος για την γενναιόδωρη βοήθεια που προσφέρουν στο Νομικό Πρόσωπο.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να λειτουργήσει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Παλατιτσίων, κάτι που κατά τα λεγόμενά, του υπήρξε χρόνιο αίτημα των κατοίκων του χωριού αλλά και δέσμευση της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο η έναρξη λειτουργίας του πιθανολογείται μετά το Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί ανάλογο προσωπικό, κάτι που είναι επί του παρόντος αρκετά δύσκολο.

 

Κωστής Χαλάτσης