Με εννιά θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδριάζει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 8.00 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Μεταξύ των θεμάτων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή ή όχι του Δήμου στο έργο «ΗΜΑΘΙΑ 2012-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ». Για το έργο στην εισήγηση που έχει ετοιμαστεί και θα τεθεί προς συζήτηση αναφέρονται τα παρακάτω: «Στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» προκηρύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πρόγραμμα με τίτλο «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες».

Κεντρικό στόχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 αποτελεί η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο κεντρικός αυτός στόχος αναλύεται σε δύο επιμέρους Στρατηγικούς Στόχους:

  1. Ποιοτική αναβάθμιση και προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων.
  2. Καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αντικείμενο των «Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες» είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, μιας οριοθετημένης περιοχής, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως  αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και  ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Οι πράξεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες. Οι υλοποιούμενες πράξεις έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Έμφαση θα δοθεί τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής μέσω της υποστήριξης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και της ανάδειξης νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο βαθμός επίτευξης του στόχου της πράξης βεβαιώνεται ως εξής:

  • για ίδρυση νέας επιχείρησης, η σύνταξη business plan και η βεβαίωση έναρξης επιχείρησης από την εφορία.
  • για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, η αναγγελία πρόσληψης, και η διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες
  • για ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα (ΕΠΑΕ, Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδυτικός Νόμος κλπ), η σύνταξη business plan και η αίτηση υπαγωγής για χρηματοδότηση από το αντίστοιχο πρόγραμμα,
  • για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Οι ωφελούμενοι των Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι/ες στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Επίσης, δυνητικοί ωφελούμενοι/ες μπορεί να είναι οι εγγεγραμμένοι/ες σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας.

Ωφελούμενοι/ες δύνανται να είναι :

  • Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
  • Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
  • Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια

 

Τα Σχέδια Δράσης θα υλοποιηθούν από Αναπτυξιακές Συμπράξεις βάσει του άρθρου 18 του ν. 4019/2011. Η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά την υποβολή από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα συσταθούν να καταθέσουν τους φακέλους των προτάσεων τους μέχρι τις 5 Μαρτίου 2012. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 799.500 ευρώ, και οι ωφελούμενοι από αυτό είναι συνολικά ογδόντα (80) άτομα.

 

Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο  Δήμου Βέροιας να αποφασίσει

 

1. Την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Βέροιας στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη με τίτλο «ΗΜΑΘΙΑ 2012» που θα συσταθεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την εκτέλεση του Έργου «ΗΜΑΘΙΑ 2012 – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ», (Ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη και τη συμβολή των Ειδικών Κοινωνικά Ομάδων στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση) στο πλαίσιο της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013» και

2. Τον ορισμό νόμιμου εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΗΜΑΘΙΑ 2012 – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ».

 Όλα τα τακτικά θέματα που θα συζητηθούν είναι :

 

ΘΕΜΑ-1ο :-Έγκριση ή μη συμμετοχής στο έργο «ΗΜΑΘΙΑ 2012-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ».

ΘΕΜΑ-2ο :-Έγκριση ή μη αποδοχής όρων συμμετοχής και υλοποίησης έργου, υποβολής σχετικού φακέλου και δέσμευσης για απόφαση έγκρισης εγχειριδίου διαδικασιών μετά τη συγκρότηση σε σώμα Αναπτυξιακής Σύμπραξης για το έργο «ΗΜΑΘΙΑ 2012-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ»

ΘΕΜΑ-3ο :-Έγκριση ή μη απασχόλησης για πρακτική άσκηση μαθητών των ΕΠΑΣ (επιδοτούμενη) και καθορισμός αριθμού μαθητών.

ΘΕΜΑ-4ο :-Έγκριση ή μη επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων στον Κωνσταντίνο Ασβεστάρα.

ΘΕΜΑ-5ο :-Έγκριση ή μη παράτασης εργασιών του έργου «Συντήρηση-Επισκευή οδών Τ.Κοινοτήτων».

ΘΕΜΑ-6ο :-Έγκριση ή μη τροποποίησης της υπ’ αριθ. 183/2006 απόφασης Δ.Σ «Έγκριση ονομασίας οδών της πόλης»(οδός Μοράβα).

ΘΕΜΑ-7ο :-Εισήγηση της Τ.Κ. Άμμου για Μ.Π.Ε. για την αδειοδότηση του έργου «Αμμοληψία και αποκατάσταση στα με αριθμό 191,192 και 193 ιδιόκτητα αγροτεμάχια του αγροκτήματος Άμμου στην παρόχθια περιοχή του ποταμού Αλιάκμονα» από την εταιρία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΟΕ».

ΘΕΜΑ-8ο :-Έγκριση ή μη διαγραφής βεβαιωθέντων προστίμων σύμφωνα με το Ν.3843/2010

ΘΕΜΑ-9ο :-Έγκριση ή μη εκτέλεσης με αυτεπιστασία του έργου «Δαπάνες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επικινδύνων και ρυμοτομούμενων κτισμάτων».