Την διαβεβαίωσή της ότι ο Δήμος Βέροιας κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την παρατεταμένη πολυήμερη κακοκαιρία που πλήττει την Ημαθία, κατέθεσε η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου σε σχετική με το θέμα συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο.

 

Χ.ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ»

Αναλυτικότερα, η Δήμαρχος, πλαισιωμένη από τους Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Παιδείας, Τεχνικών, καθώς και ομάδας υπαλλήλων του Δήμου που διαχειρίζονται την κατάσταση, υπογράμμισε στην εισήγησή της μεταξύ άλλων ότι όλος ο μηχανισμός του Δήμου για τον αποχιονισμό και των δυσκολότερων περιοχών του Καλλικρατικού Δήμου είναι στην κυριολεξία – όπως είπε – επί ποδός. «Υπάρχουν άνθρωποι που για 24ωρα ολόκληρα κινδυνεύουν, και μιλάμε για τους χειριστές των μηχανημάτων του αποχιονισμού. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους ελάχιστους υπαλλήλους μας, στους εθελοντές που συνεισέφεραν στην προσπάθεια, όπως και σε πολλούς απλούς συμπολίτες που βοήθησαν με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, και αυτό αποτελεί και ένα κάλεσμα προς όλους μας για την ενίσχυση της κατάστασης…», ήταν τα πρώτα λόγια της.
Η κ. Ουσουλτζόγλου συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια των προσλήψεων προσωπικού ή της χρήσης ιδιωτικών συνεργείων για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων από την κακοκαιρία και ότι οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως κυρίως η πόλη της Βέροιας δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις δύσκολες καιρικές περιστάσεις όλων των εποχών του έτους. Μάλιστα αναφερόμενη ειδικότερα στο έργο των χειριστών των αποχιονιστικών μηχανημάτων, σημείωσε ότι την ώρα που πραγματοποιούνταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, γινόταν ο καθαρισμός του δρόμου στην Καστανιά ίσως για δεύτερη ή και για τρίτη συνεχόμενη φορά και κατέληξε ότι για την πληρέστερη αντιμετώπιση της κατάστασης πρέπει να αλλάξει η γενικότερη νοοτροπία όλων.

 

Κ. ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ: «ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Στην κακή νοοτροπία κάποιων πολιτών που συνοδεύεται από την αντίδραση και την έκφραση δυσαρέσκειας πάνω στο έργο που παράγει ο Δήμος αλλά και στην επιπόλαιη συμπεριφορά άλλων που παρεμποδίζουν το έργο του αποχιονισμού εστίασε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κώστας Βοργιαζίδης. «…Ο Δήμος καθαρίζει τους δρόμους για να είναι πρωτίστως ασφαλείς, όχι για να επαναπαύονται οι οδηγοί και να μη βάζουν αλυσίδες. Έχουμε ξοδέψει τόνους αλατιού και πετρελαίου για να εργαστούμε και πολύς κόσμος γκρινιάζει χωρίς να βοηθάει το έργο των παιδιών που δουλεύουν ασταμάτητα 16 μέρες τώρα…», είπε μεταξύ άλλων, ενώ ανέφερε ότι η όλη προσπάθεια διεξάγεται με συγκεκριμένο σύστημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων περιοχών αλλά πάντα με κατ’ εξαίρεση προτεραιότητες αμέσου ανάγκης (Νοσοκομείο, κλήσεις πολιτών που χρειάζονται ανοιχτό δρόμο για περιστατικά υγείας κ.α.). Όσον αφορά το στόλο του Δήμου ανέφερε ότι δουλεύουν έξι μηχανήματα, εκ των οποίων τα δύο μικρότερα καθαρίζουν την πόλη της Βέροιας και τα άλλα τέσσερα τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και πιο συγκεκριμένα δύο μηχανήματα στο Δοβρά, άλλα δύο στο Μακεδονίδας και από ένα στον πρώην Δήμο Βεργίνας και Απ. Παύλου.

 

Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Σχετικά με το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών έξω από τους κάδους στην πόλη της Βέροιας, με αποτέλεσμα τη διασκόρπισή τους και την παρεμπόδιση του έργου του αποχιονισμού, έκανε λόγο  ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Θεοδωρίδης. «…Πολλοί από τους πολίτες δεν υπάκουσαν στην παράκλησή μας να μην αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους, κάτι που επιβάρυνε σημαντικά τον αποχιονισμό των οχημάτων. Αυτό που κάνουμε είναι να καθαρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε τους κοινόχρηστους χώρους ευθύνης μας αλλά δε βοηθούν και οι πολίτες…», είπε για το θέμα.

 

Α.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ»

«…Δεν έχουμε γενικότερα ως χώρα την ετοιμότητα και την οργάνωση για μακροχρόνιες κακοκαιρίες. Δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του Δήμου μας…», παρατήρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης και συμπλήρωσε ότι η παράταση των ημερών της κακοκαιρίας έθεσε αναγκαστικά εκτός προϋπολογισμού σε μεγάλο βαθμό το Δήμο όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου και αλατιού.
«…Το ημερήσιο κόστος κίνησης των μηχανημάτων σε πετρέλαιο, για παράδειγμα, από 1000 ευρώ περίπου που ήταν, τις τελευταίες μέρες άγγιξε τα 4000 ευρώ…», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τη χρήση του αλατιού ότι χρειάστηκαν ήδη 100 επιπλέον τόνοι από τους 300 που προβλέπονταν αρχικά. Όσον αφορά τα παράπονα πολλών πολιτών γιατί συσσώρευση χιονιού μπροστά στις εισόδους των σπιτιών, είπε ότι το αποχιονιστικό αναγκαστικά σπρώχνει τα χιόνια εκατέρωθεν του δρόμου, οπότε ίσως χρειάζεται και οι πολίτες να βάλουν λίγο φτυάρι.

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αξιοσημείωτες υπήρξαν οι μαρτυρίες που κατέθεσαν στη συνέντευξη οι ίδιοι οι τρεις χειριστές, καθώς και ο υπάλληλος Στέργιος Διαμάντης, για τα πρακτικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έργο του αποχιονισμού. Πιο συγκεκριμένα οι χειριστές δήλωσαν ότι γενικότερα οι δημότες δε δείχνουν τη δέουσα κατανόηση για τις αντικειμενικές δυσκολίες του καθαρισμού, δε συνεργάζονται, ενώ πολλές φορές με απροσεξίες τους παρεμποδίζουν το έργο ή και ακόμη έχουν και κάποιες παράλογες απαιτήσεις, όπως να βοηθήσουν οι χειριστές οδηγούς που δεν μπορούν να βάλουν αλυσίδες, να απεγκλωβίσουν οχήματα που έπεσαν στο χιόνι, να καθαρίσουν εισόδους κατοικιών και ουκ ολίγες φορές αναγκάζονται οι ίδιοι να μαζέψουν από το δρόμο που καθαρίζουν, διασκορπισμένα απορρίμματα. Ο κ. Διαμάντης, ο οποίος δέχτηκε ιδιαίτερα συγχαρητήρια για τη συνολική προσφορά του τόσο από τη Δήμαρχο, όσο και από τον κ. Θεοδωρίδη, απηύθυνε με τη σειρά του έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το θέμα των σκουπιδιών.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

Τέλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Βαρβάρα Σταυροπούλου έδωσε διευκρινιστικές εξηγήσεις ειδικότερα για το θέμα των σχολείων που έκλεισαν την περασμένη Τρίτη ξαφνικά μετά τις 10 το πρωί, ενώ αρχικά οι μαθητές πήγαν για μάθημα,  με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

Δήλωσε συγκεκριμένα πως η διακοπή των μαθημάτων αποφασίστηκε έπειτα από διαπίστωση δυσκολίας κίνησης των Αστικών και των Λεωφορείων που καλύπτουν τα μαθητικά δρομολόγια, λόγω επιδείνωσης της κακοκαιρίας και τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, προέχει η ασφάλεια των παιδιών.

 

Κωστής Χαλάτσης