Στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης κυριάρχησε η τοποθέτηση του κ. Παλουκίδη σχετικά με την Παλιά Μητρόπολη και τον Τριπόταμο.

Κ. Παλουκίδης: Θάθελα να επαναφέρω δύο θέματα γιατί ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τα πεντάλεπτα λόγου που μας δίνονται  απάντησε δυστυχώς μόνο ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης και δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω. Πρόκειται για τον Τριπόταμο και την Παλιά Μητρόπολη Επανήλθε δε λέγοντας:

Τα εφαπτόμενα κτήρια στην Παλιά Μητρόπολη

«Από την στιγμή που ανέκυψε το θέμα της ανακατασκευής των Οθωμανικών κτηρίων τα οποία εφάπτονται με το κτήριο, ως πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας σύστησα Επιτροπή  και μάλιστα επιστημονική, η οποία σε πολύ λίγες εβδομάδες θα βγάλει τα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα όλου αυτού του διαστήματος που δούλεψε το θέμα. Για την ιστορία να αναφέρω ότι η Επιτροπή απαρτίζεται από την Αναστασία Πάπαρη, δρ. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, τον Δημήτρη Καπρίνη Αρχιτέκτονα- Μηχανικό Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, την πολύτιμη συμμετοχή του Γιώργου Ουρσουζίδη, φίλο του Προέδρου της ΔΕΥΑΒ Στέργιου Διαμάντη, τον  Απόστολο Ιωσηφίδη Ιστορικό –Νομικό, το μέλος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Στέργιο Μποζίνη, η οποία θα μας κάνει μια παρουσίαση όπυ θα συμμετέχει ενεργά και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΕ Ημαθίας φυσικά.

Από κει και πέρα οφείλω να καυτηριάσω την θέση τη δικιά μας, την οποία ως Δήμος έπρεπε να είχαμε συμμετάσχει στο μέτρο του δυνατού. Κάτι να κάνουμε κ. Δήμαρχε! Λέγοντας ότι είναι αρχαιολογικός χώρος δεν φτάνει. Θα έπρεπε να σταματήσουμε τις εργασίες. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν ογδοντάρηδες άνθρωποι με εκείνη την Πρωτοβουλία Πολιτών Βεροίας που συμμετείχαν ο γιατρός κ. Πολυχρονιάδης, ο κ. Αβραμίδης ο γιατρός και άλλοι. Δυστυχώς συνεδριάζουν την ίδια στιγμή και δεν μπορούμε να είμαστε εκεί τώρα. Επαναδραστηριοποιούνται άνθρωποι 80 χρονών προσπαθώντας να προλάβουν κάτι. Εμείς πάντως θα είμαστε σημαιοφόροι και της δικής τους προσπάθειας για το μνημείο της πόλης. Αυτά που γίνονται έπρεπε και σεις να τα κάνετε, να πιέσετε, να προσπαθήσετε ώστε να σταματήσετε τις εργασίες, αφού υπάρχει τόσο έντονος προβληματισμός και αντιδράσεις πολιτών. Εκτός αυτού, υπήρξαν και συνεχή δημοσιεύματα στον τύπο για το θέμα.

Εμείς ως παράταξη θα φέρουμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει μια Επιτροπή από τον Δήμαρχο, τους αρχηγούς των παρατάξεων, τον εκπρόσωπο της κίνησης πολιτών, το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο. Πρέπει να φροντίσουμε να παραδώσουμε το κτήριο όπως πραγματικά πρέπει».

Μελέτη για φράγμα στον Τριπόταμο

Συνεχίζοντας ο κ. Παλουκίδης έθεσε το ζήτημα του Τριποτάμου κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, δια της οποίας υπενθύμισε τις προσπάθειες που έγιναν από την παράταξη της κ. Μπατσαρά και τον ίδιο, ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση για αντιπλημμυρική μελέτη.

«Η λέξη φράγμα στο λεξιλόγιό σας δεν υπήρχε ως λύση», σημείωσε. « Όμως τελευταία αναφέρθηκε από τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο και μετά με από τον Άρη Λαζαρίδη. Μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε από την δωρεά που έγινε και από την Περιφέρεια κατά 80% και το υπόλοιπο 20% να το καταβάλει ο Δήμος. Γνωρίζουμε και το σημείο που πρέπει να γίνει και βρίσκεται κοντά στις πηγές. Θα είναι βέβαια ταμιευτήρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση»

Η απάντηση του Δημάρχου

Όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, το φράγμα έχει ακουστεί εδώ και κάποια χρόνια. «Από την ΔΗΠΕΧΩ όταν μας είπαν πως δεν μπορεί να προχωρήσει η μελέτη, ακούστηκε πριν 3 χρόνια περίπου, η λύση του φράγματος». Τόνισε πως ο Κώστας Παλουκίδης παραποίησε την πραγματικότητα, γιατί «εγώ ο ίδιος είπα εδώ μέσα ότι πήγαμε στην Περιφέρεια, στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπίλλια ο οποίος μας είπε ότι 4.000.000 είναι πάρα πολλά. Μπορούμε να διαθέσουμε 400.000. Δηλαδή μόλις το 10%. Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Μπίλια , αλλά και του Περιφερειάρχη με τον οποίο μίλησα για το θέμα. Νομίζω ότι το ίδιο είπαν και σε σένα. Και ειπώθηκε εδώ μέσα».

Παρεμβαίνει ο κ. Παλουκίδης και προτείνει να γίνουν τμηματικά οι μελέτες και να παρθεί το ποσό που δίνουν, με τον Δήμαρχο να αντιπαραβάλλει το ποσό που χρειάζεται (4 εκατ) και είναι δυσθεώρητο για τα οικονομικά του Δήμου.

Αναφορικά με την Παλιά Μητρόπολη επανέλαβε τη θέση του ότι δηλ. και ο ίδιος διαφωνεί μ΄ αυτό που γίνεται, αλλά οφείλει να υπακούσει τη νομοθεσία και την αρμόδια υπηρεσία που λέει ότι νομίμως γίνονται όσα γίνονται. «Να είστε σίγουρος» είπε «ότι αν γινόταν κάτι διαφορετικό θα το έκανα».