Τη διαβεβαίωση ότι δεν αποτελεί ευθύνη του Δήμου Βέροιας η έκδοση ή μη οικοδομικής άδειας προκειμένου να ξεκινήσει εκσκαφές στη «Θέση 12» η εταιρία «Ηλέκτωρ» για την κατασκευή της ΜΕΑ – ΧΥΤΥ, κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Βοργιαζίδης μετά από σχετική ερώτηση που τέθηκε στην προ ημερησίας συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας. Αναλυτικότερα, ο Αντιδήμαρχος απάντησε σε σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργου Μελιόπουλου για το αν θα έπρεπε η ανάδοχος Εταιρία – βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων – να καταθέσει και αίτηση για οικοδομική άδεια, εκτός από την αίτηση που κατέθεσε για την έναρξη των εκσκαφών και ζήτησε ο Δήμος να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Ο κ. Βοργιαζίδης είπε ότι όντως έχει κατατεθεί αίτημα από την «Ηλέκτωρ» για έκδοση άδειας εκσκαφής, όμως η Υπηρεσία προκειμένου να μελετήσει το αίτημα ζήτησε περαιτέρω στοιχεία γιατί θεώρησε ότι ο φάκελος είναι ελλιπής. «…Δεν είναι θέμα θέσης του Δήμου. Είναι θέμα νομοθεσίας και Υπηρεσίας. Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία προφανώς και θα γίνει. Δε θα αποφασίσει ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος…», ήταν η απάντησή του επί λέξει.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Τσιούντας ρώτησε τον Αντιδήμαρχο ποιος υπηρεσιακός παράγοντας θα έδινε άδεια για οποιοδήποτε αίτημα του εργολάβου, όταν γνωρίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο σε μια έκταση για την κατασκευή του εργοστασίου, υπενθυμίζοντας ότι το Σώμα καταψήφισε τη  «Θέση 12». «…Μ’ αρέσουν αυτά που λέτε αλλά γιατί υπογράψατε τη σύμβαση…;», διερωτήθηκε με τη σειρά του ο κ.Βοργιαζίδης, ενώ ο κ. Τσιούντας

απάντησε αιχμηρά:  «…Έχετε μπερδέψει τον ΕΣΔΑ με το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας…».

ΑΛΛΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ

Στην επίσκεψη της στη Στουτγάρδη το περασμένο το Σάββατο αναφέρθηκε η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου που πραγματοποίησε συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, μετά από πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης και της ομογένειας. «…Επρόκειτο για μια συμμετοχή στην εκδήλωση του Γερμανοελληνικού Συνδέσμου Πολιτισμού, όπου έγινε μια συνεργασία με τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες πάνω στα θέματα του Τουρισμού, των επενδύσεων και των ανταλλαγών καλών πρακτικών. Οι συνεργασίες που θα αναπτυχθούν θα είναι στους τομείς της νεολαίας, της ανεργίας, του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κλπ. Θα προωθηθεί επίσης η αδελφοποίηση της εκεί Περιφέρειας της Στουτγάρδης με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν αδελφοποιήσεις μεμονωμένα των Δήμων…», είπε η Δήμαρχος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Ακόμη η κ. Ουσουλτζόγλου απηύθυνε συγχαρητήρια στον Ευρωβουλευτή Γιώργο Παπαστάμκο για τη θέση που κατέλαβε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ένας εκ των Αντιπροέδρων. Είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και για τον ίδιο και την πατρίδα και ιδίως τη Βέροια και ζήτησε από το Σώμα να εκφράσει τα συγχαρητήρια του προς τον ίδιο. Ο Αρχηγός της Μείζονος Μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης συνεχάρη επίσης  το Γιώργο Παπαστάμκο και παρότρυνε τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το κύρος και τις διασυνδέσεις του στην Ευρώπη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Πρότεινε μάλιστα να διοργανωθεί σχετική εκδήλωση τιμής από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι ήδη οργανώνεται μια ημερίδα ενημέρωσης για τους αγρο-κτηνοτρόφους σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια από την Κομισιόν, με τη συνδρομή του Γιώργου Παπαστάμκου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ

Σχετική ερώτηση απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Βασίλης Γιαννουλάκης, εκ μέρους – όπως είπε – των κατοίκων του Προμηθέα που στερούνται ενός Ναού. Αναλυτικότερα υπενθύμισε πως το 2008 έγινε η θεμελίωση της Εκκλησίας αλλά ενώ ο Τύπος έγραψε ότι ξεπεράστηκαν οικονομικά, διοικητικά, ιδιοκτησιακά και άλλα προβλήματα, πέρασαν έκτοτε τρεισήμισι χρόνια και η υπόθεση δεν προχωράει.
Η Δήμαρχος απάντησε ότι τότε το Επιστημονικό Συμβούλιο παραχώρησε στη Μητρόπολη ένα στρέμμα περίπου, που το πλήρωσε ο Δήμος γύρω στα 60.000 ευρώ για να αποζημιώσει τα επικείμενα όσων ήταν εκεί. «…Γκρεμίστηκε και το κτίσμα και αποδόθηκε καθαρή η έκταση. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερος χώρος. Εκκρεμεί για το υπόλοιπο κομμάτι δικαστική διαδικασία και σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς χρειάζονται περίπου άλλες 250.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις του υπόλοιπου κομματιού. Πιστεύαμε ότι με το ένα στρέμμα θα ικανοποιούνταν το αίτημα…», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΔΙΜΗΝΙΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΛΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

Για την πρόσληψη, από την περασμένη χρονιά εκτάκτου προσωπικού του Δήμου, δίμηνων συμβάσεων το οποίο παραμένει απλήρωτο έκανε λόγο ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης παρατηρώντας: «Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε προσωπικό μην το προσλαμβάνετε και μην επικαλείσθε συνέχεια την όποια εμπλοκή της Επιτρόπου».

Η κ. Ουσουλτζόγλου απάντησε ότι οι διμηνίτες προσλήφθηκαν με απόφαση του Σώματος και όχι της Δημοτικής Αρχής, μετά από ομόφωνη απόφαση. Το αν δεν εγκρίθηκε ωστόσο η δαπάνη από τον προληπτικό έλεγχο είναι μια άλλη υπόθεση. Αναφορικά με την έλλειψη στολών εργασίας υπαλλήλων του Δήμου και σχετική ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη, δεδομένου ότι κάποιοι προσφέρθηκαν να κάνουν χορηγία των στολών και υπάρχει πρόβλημα χρήσης τους, λόγω διαφήμισης,  ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Θεοδωρίδης απάντησε ότι το Σωματείο Εργαζομένων αναγκάστηκε να ζητήσει τη χορηγία από δωρητές. «…Οι στολές έχουν βγει όμως με διαφήμιση από πίσω κάτι που θα μας έβαζε σε προβληματισμό. Ζήτησα τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας επί τούτου…», σημείωσε.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το πρόβλημα της φύλαξης των σχολείων, ελλείψει φυλάκων, σε ώρες εκτός λειτουργίας και δεδομένου ότι πλησιάζοντας οι θερινοί μήνες αυξάνουν τα προβλήματα επικινδυνότητας και παθογένειας, έθεσε στην εισήγησή της η αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωάννα Σοφρόνωφ. Ο Αντώνης Καγκελίδης αναγνώρισε το πρόβλημα φύλαξης και απάντησε στην κ. Σοφρόνωφ ότι πέρα από τις εγκαταστάσεις συναγερμών, όπου είναι εφικτό, η Σχολική Επιτροπή Β/θμιας της οποίας ο ίδιος προΐσταται, βλέπει την ενίσχυση φύλαξης με σεκιούριτι.
Παράλληλα η Αντιδήμαρχος Παιδείας Βαρβάρα Σταυροπούλου επεσήμανε ότι σε πολλά σχολεία υπάρχουν φύλακες δύο βαρδιών και ότι περί των ωραρίων τους πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση με τους Διευθυντές των σχολείων και έπεται και εκ νέου, την άνοιξη για τη διαχείριση του προβλήματος. Ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μαυροκεφαλίδης σημείωσε ότι προσπάθεια για φύλαξη από ιδιωτική εταιρία έγινε αλλά η Επίτροπος δεν ενέκρινε τις δαπάνες. «…Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και η Αστυνομία με το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς και των δικυκλιστών των Ομάδων ΔΙΑΣ και ο Δήμος βέβαια κάνει ό,τι μπορεί…», συμπλήρωσε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ερώτηση για το τι κάνει ο Δήμος για να φιλοξενήσει αστέγους σε θερμαινόμενους χώρους κι αν έχει γίνει κάποια απογραφή αστέγων, έθεσε επίσης ο κ. Γιαννουλάκης. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλίας Τσιαμήτρος πρότεινε να οργανωθούν γενικότερα πολιτικές στον κοινωνικό τομέα, ενόψει των αυξανόμενων δυσκολιών λόγω κρίσης. Να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της ανέχειας και της ανεργίας που απειλούν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βαρβάρα Σταυροπούλου απαντώντας στον κ. Γιαννουλάκη ξεκαθάρισε ότι επειδή υπάρχουν χώροι που χρειάζονται θέρμανση και φύλαξη σε 24ωρη βάση και επειδή σε Γυμναστήρια και άλλους χώρους δεν είναι εφικτό έγινε κρούση στο Γηροκομείο για συνεργασία επί τούτου. Για το θέμα της φιλοξενίας αστέγων η κ. Ουσουλτζόγλου σημείωσε ότι είναι  ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται με επιτυχία σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως Νοσοκομείο και Πρόνοια. Ο Γιώργος Μελιόπουλος με τη σειρά του ρώτησε αν τα επιδόματα πρόνοιας χορηγούνται κανονικά, ή από την αλλαγή νομοθεσίας έχει προκύψει μεταβολή του αριθμού δικαιούχων. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βέτα Αρχοντάκη απάντησε ότι γίνονται τα πάντα για να πληρώνονται στην ώρα τους και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και έκτακτες Οικονομικές Επιτροπές. Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βαρβάρα Σταυροπούλου είπε ότι όσον αφορά τα συγκεκριμένα επιδόματα ξεκινά η απογραφή των δικαιούχων από 1η Φεβρουαρίου έως και 16 Μαρτίου σε συνεργασία με την πρόνοια και τα ΚΕΠ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ 

Την κακή κατάσταση των κάδων απορριμμάτων επεσήμανε η επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Χρύσα Σαββαϊδου για τους οποίους είπε ότι αντικαθίστανται μεν αλλά το πρόβλημα υποτροπιάζει. «…Υπάρχει έλεγχος και τι θα κάνει ο Δήμος γι αυτό…;», ρώτησε. Απαντώντας ο  Αντιδήμαρχος Καθαριότητας σημείωσε ότι ναι μεν οι κάδοι καταστρέφονται είτε από κακομεταχείριση των υπαλλήλων, είτε από ανευθυνότητα των δημοτών στην εναπόθεση των απορριμμάτων αλλά η Υπηρεσία από το Σεπτέμβριο ξεκίνησε την ανακατασκευή τους και ήδη μέχρι στιγμής έχουν επιδιορθωθεί 120 και έχει προμηθευτεί άλλους 42 καινούργιους, ενώ όσον αφορά τους ελέγχους τόνισε ότι η Δημοτική Αστυνομία, όπου χρειάστηκε να παρέμβει το έκανε(παραβάσεις Κ.Ο.Κ κλπ). Παράλληλα ο Αργύρης Γκαμπέσης παρατήρησε ότι

το πεζοδρομημένο κέντρο της Βέροιας σε κάποια σημεία παρουσιάζει επικίνδυνα προβλήματα αναφορικά με την κατάσταση του οδοστρώματος. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης απάντησε ότι το δάπεδο εφθάρη από τη χρόνια επίθεση μεγάλης ποσότητας αλατιού κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο των αναπλάσεων που ξεκινούν τέλη Φεβρουαρίου εντάσσονται και οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις σε ένα σημαντικό μέρος των πεζοδρόμων.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΜΗΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννουλάκης σε άλλο ερώτημά του, ο ίδιος ζήτησε από περίπτερο να προμηθευτεί κάρτες στάθμευσης και του είπαν ότι μπορεί να παρκάρει ελεύθερα ελλείψει καρτών για δύο μήνες. «…Πότε έπεσε στην αντίληψή σας η έλλειψη, ποιος ήταν υπεύθυνος να τις παραγγείλει. Έγινε έρευνα για την απόδοση ευθυνών; Κάνουμε αγώνα για εισπράξεις και για δύο μήνες γίνεται τρύπα στον προϋπολογισμό περίπου 16.000 ευρώ…», επεσήμανε σχετικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Τσιλογιάννης απάντησε ότι διαπιστώθηκαν τεχνικά προβλήματα στα προηγούμενα τεμάχια των καρτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μπορούσαν να επαναχρησιμοποιούνται οι κάρτες από χρήστες με στυλό που σβήνει. Πρόβλημα που εξακρίβωσε η Δημοτική Αστυνομία, όπως επίσης κάτι ανάλογο γινόταν και με τη χρήση αναπτήρα. «…Αναγκαστικά αναζητήσαμε καινούργιες κάρτες, ζητώντας προσφορές, έγινε η πρώτη εκτύπωση η οποία αποδείχθηκε επίσης  προβληματική. Έγινε παραγγελία δεύτερης παρτίδας και πλέον τα περίπτερα τις έχουν προμηθευτεί…», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΜΟΝΗ  ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ 10 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ «ΟΛΓΑΝΟ»
Την αίτηση του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο για παραχώρηση του ορόφου του «Όλγανου», κτίριο στο οποίο στεγάζεται, για επιπλέον 10 χρόνια ενέκρινε ομόφωνα το Σώμα.
Ο  Άρης Λαζαρίδης που έφερε το θέμα ως έκτακτο ανέφερε ότι από το 2005 έχει παραχωρηθεί ο χώρος στην Εταιρία. Ωστόσο έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο η παραχώρηση και πρέπει να επικαιροποιηθεί. Προέκυψε δε και ζήτημα επιδιόρθωσης της στέγης με έξοδα όμως της Εταιρίας κατά πρωτοβουλία της.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρίας Στέλιος Μυόγλου, η Εταιρία αποφάσισε να συμβάλλει οικονομικά στο μέτρο του δυνατοτήτων της για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ το κόστος επισκευών μετά από επαφή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία εκτιμάται γύρω στα 3.500 ευρώ, χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντα κεραμίδια του Δήμου. Συμπλήρωσε δε, ότι τα εργατικά θα καλυφθούν από τους ίδιους και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ο κ. Γιαννουλάκης ρώτησε τον Άρη Λαζαρίδη γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση του ενός έτους από τη λήξη της παραχώρησης και προς τι το κατ΄ επείγον του θέματος.
Η απάντηση του τελευταίου ήταν ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι έληξε η παραχώρηση. Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου πρότεινε, εφόσον η Τεχνική Υπηρεσία αξιολογήσει τη ζημιά, να αναλάβουν την επισκευή εθελοντές με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο Δημήτρης Δάσκαλος είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση Χατζηαθανασίου με την αυστηρή όμως επισήμανση ότι η Τεχνική Υπηρεσία για να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση χρειάζεται την έγκριση και την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που έχει τον τελικό λόγο ακόμη και για τον τύπο κεραμιδιών που θα χρησιμοποιηθούν. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης πρότεινε, εφόσον η δαπάνη είναι ακόμη ακοστολόγητη και στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η «Πρόσβαση» να μοιραστούν τα έξοδα με αυτήν, ζητώντας και τη συνδρομή της Περιφέρειας στην οποία ανήκει η τελευταία. Τέλος ο Χρήστος Τσιούντας πρότεινε να ψηφιστεί αρχικά η ανανέωση της παραχώρησης του οικήματος για δέκα χρόνια και να αναλάβει σε πρώτη φάση η Μαθηματική Εταιρία την κάλυψη της όποιας ζημιάς.

Το δεύτερο θέμα που ψηφίστηκε ομόφωνα αφορά στην έγκριση πράξης ένταξης του Δήμου στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για την οποία κατατέθηκε από το 2009 φάκελος μελέτης. Η έγκριση αφορά 682.000 ευρώ για τη δέσμευση των οποίων πρέπει το Σώμα να απαντήσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Κωστής Χαλάτσης