Κατά 30% περίπου αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι οι ανάγκες σίτισης των απόρων της Ημαθίας που προσφεύγουν στο αρμόδιο γραφείο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα στήριξης. Αυτό επεσήμανε στα «Ε» ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και υπεύθυνος διαχείρισης του Φιλόπτωχου Ταμείου. Το πρόβλημα φαίνεται οξυμμένο ιδιαίτερα στη Βέροια αλλά και στη Νάουσα η οποία πέρα από την δεδομένη οικονομική κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα, έχει και υψηλά ποσοστά ανεργίας.

 

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΡΙΔΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

«…Οι μερίδες σε καθημερινή βάση στη Βέροια είναι περίπου στις 100, σε σχέση με πέρσι που ήταν 70. Στη Νάουσα παρέχονται 75 μερίδες ημερησίως. Μπορεί η πόλη να έχει λιγότερο πληθυσμό αλλά έχει μεγαλύτερη ανεργία. Ωστόσο οι κυρίες που εθελοντικά εργάζονται και εδώ και στη Νάουσα καλύπτουν την αύξηση αυτή ικανοποιητικά με τη δουλειά τους. …», είπε χαρακτηριστικά ο π. Αθηναγόρας, ενώ σημείωσε ότι  στην Αλεξάνδρεια επίκειται η δημιουργία του τρίτου συσσιτίου το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με την Ενορία της Παναγίας και το Δήμο Αλεξάνδρειας. Επίσης αυξημένη είναι φέτος και η χορήγηση πρωινού στου μαθητές των ΡΟΜ που φοιτούν στα σχολεία της Βέροιας. «…Στο πρωινό που δίνουμε στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου των ΡΟΜ που έχουν ενταχθεί στα σχολεία της Βέροιας αυξήθηκαν τα τεμάχια από 40 σε 52 (σάντουιτς – χυμός)…», συμπλήρωσε ο π. Αθηναγόρας.  Οι μονάδες διανομής των συσσιτίων στη Βέροια είναι στον Ναό του Αγ. Αντωνίου, στη Νάουσα στο Πνευματικό Κέντρο της Παναγίας και στην Αλεξάνδρεια στο Ναό της Παναγίας, ενώ η διανομή του πρωινού των παιδιών ΡΟΜ γίνεται από ανθρώπους της Μητρόπολης απευθείας στα σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών.

 

ΙΑΤΡΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Πέρα από την κάλυψη της σίτισης, αυξημένες είναι και οι ανάγκες πολλών απόρων σε φάρμακα. «…Αυτοί που έχουν ανάγκη τα δέματα και τα φάρμακα πρέπει απλώς να φέρουν στο γραφείο του Γενικού Φιλόπτωχου την Αστυνομική τους Ταυτότητα, το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας και το βιβλιάριο ασφάλισης (ΙΚΑ, Απορίας κλπ) και έπειτα εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα. Αν κάποιος έχει άμεση ανάγκη φαρμάκων μπορούμε να του τα εξασφαλίσουμε, εφόσον όμως έχει συνταγή Ιατρού. Πηγαίνει στο φαρμακείο, παίρνει ό,τι χρειάζεται και στο τέλος του μήνα εξοφλούμε το φαρμακείο. Προσπαθούμε να καλύψουμε και τους ανασφάλιστους πληρώνοντας ολόκληρο το φάρμακο, εφόσον είναι δυνατόν. Για τη συνταγογράφηση καλύπτουμε είτε τη δαπάνη εξέτασης στο Νοσοκομείο των 5 ευρώ, είτε κάποιες φορές και την επίσκεψη στον ιδιώτη Ιατρό…», είπε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Μητρόπολης.

 

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ

Πέρα από τις πάγιες ανάγκες σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το τελευταίο τρίμηνο γίνονται πολλές κρούσεις βοήθειας για την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ με το λεγόμενο «χαράτσι» που εν πολλοίς κυμαίνονται από 300 έως 800 ευρώ. Μετρητά που όμως κατά τον π. Αθηναγόρα δεν υπάρχουν στο ακέραιο προς εξυπηρέτηση των αιτούντων. «…Μας έρχονται λογαριασμοί από 300 μέχρι 800 ευρώ, που δεν μπορούν να καλυφθούν. Δεν υπάρχουν αυτά τα ποσά. Αλλά και να δώσεις 100 – 150 ευρώ στον καθένα, πάλι δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί πρέπει τουλάχιστον το ήμισυ του λογαριασμού να καταβληθεί στο ακέραιο. Δηλαδή σε ένα λογαριασμό των 800 ευρώ πρέπει να καταβληθούν τα 400 πάραυτα για να μην κοπεί το ρεύμα. Βέβαια πολλοί προσφεύγουν στο Δήμο καταθέτοντας τα χρήματα μόνο του ρεύματος αλλά κι αυτό δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει τελικά. Υπάρχει ίσως ο κίνδυνος να κληθούν πολίτες από την εφορία αργότερα ως οφειλέτες των χρημάτων…», κατέληξε ο π. Αθηναγόρας.

 

Κωστής Χαλάτσης