Τα εγκαίνια νέων κλινικών και χώρων που εντάσσονται στο πλαίσιο κατασκευαστικών παρεμβάσεων και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Βέροιας, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη (αντί του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) και του  Διοικητή της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρη Μουτσιώνη. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νικόλαος Χατζηδημητρίου και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Μιλτιάδης Κοϊμτζής, οι οποίοι πραγματοποίησαν και σχετική ξενάγηση στους νέους και ανακαινισμένους χώρους. Αναλυτικότερα στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων εντάσσονται, η νέα ορθοπεδική κλινική, η αίθουσα τοκετών της μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής, η μονάδα εντατικής θεραπείας, η έναρξη κατασκευής χώρου υποδοχής και λειτουργίας στεφανιογράφου, καθώς και επισκευής των χειρουργείων.

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΝΑΟΥΣΑΣ 

Στην εισήγησή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στην σημαντική προσφορά των δωρητών που συνέβαλλαν στις κατασκευαστικές παρεμβάσεις που εγκαινιάστηκαν αλλά και όσων είναι προγραμματισμένες να δρομολογηθούν και με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, απαρίθμησε μια σειρά στόχων που έθεσε η Διοίκηση και μεταξύ αυτών ανέφερε χαρακτηριστικά:
Τη δημιουργία νέων εφημερείων και νέας Ορθοπεδικής Κλινικής με δύο δίκλινους θαλάμους, δύο τετράκλινους θαλάμους, έναν εξάκλινο και έναν μονόκλινο, έργα συνολικής δαπάνης 300.000,00€. Την αναβαθμισμένη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, με 6 κλίνες, δαπάνης 55.000,00€, με το άθροισμα 35.000 της ετήσιας απόδοσης του οικονομικού έτους 2010 από την ξύλευση του δάσους, που αποτελεί δωρεά του κληροδοτήματος του Αντωνίου Τσούπελη και με την ευγενική χορηγία 20.000,00€ της Τράπεζα “MILLENIUM BANK Α.Ε. Ακόμη, την αίθουσα τοκετών της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, με τη συνδρομή του ιδιώτη συνταξιούχου Παπαδόπουλου Γεώργιου, από την Θεσσαλονίκη, που ανέλαβε με αυτεπιστασία να καλύψει το κόστος της δαπάνης επισκευής – αναδιαρρύθμισης της παλαιάς αίθουσας τοκετών συνολικού ποσού 55.000,00€.  Την Ανακαίνιση των χειρουργείων με προσφορά 15.000,00€, που δεσμεύτηκε να επιχορηγήσει η Συνεταιριστική Μεταποιητική Βιομηχανία Αγροτικών Προϊόντων  “VENUS”,

με 15.000,00€, από την μεταποιητική Βιομηχανία αγροτικών προϊόντων “ΑΛΜΕΕ”, με τα 10.000,00€, που προσέφερε ο ιδιώτης, πρώην βιομήχανος, Παναγιώτης Πασχαλίδης, με την προσφορά του ιδιώτη Ιωάννη Κούσιου , στη μνήμη των αδελφών του Αντωνίου και Ευαγγέλου Κούσιου, ποσού 100.000,00€.

Ακόμη ανέφερε πως η Δήμαρχος της Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουτζόγλου και το Δημοτικό της Συμβούλιο, με αυτεπιστασία ανέλαβαν και κατασκεύασαν την υποδομή με οπλισμένο σκυρόδεμα, αξίας 10.000,00€ περίπου, για να τοποθετηθεί επ’ αυτής λυόμενη κατασκευή από τον ΟΚΑΝΑ. Δεν παρέλειψε επίσης, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό, να αναφέρει τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας που ανέλαβε την προμήθεια Στεφανιογράφου, αξίας 650.000,00€, ενώ σημείωσε ότι με την  προσφορά 70.000,00€ της Μαρίας Σάκκα, εξασφαλίστηκε και η ανακατασκευή χώρου υποδοχής και λειτουργίας του.  Τέλος ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στη συμβολή του Υπουργείου, καθώς και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που με 20.000.000,00€, όπως τόνισε,  ανέλαβαν  και θα υλοποιήσουν το έργο «Επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας», κατά 7.500m2 επί των 11.000m2 υπαρχόντων.

 

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΟΪΜΤΖΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Σημαντική και σημαδιακή χαρακτήρισε στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Μιλτιάδης Κοϊμτζής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε  στα πέντε έργα, που αναβαθμίζουν – όπως είπε – παλιά και «γηρασμένα» Τμήματα ή προσθέτοντας εντελώς νέα. «…Δεκαετίες αναμένουμε την πολυθρύλητη μεγάλη επέκταση του Νοσοκομείου, η οποία δεν προχώρησε ποτέ, μολονότι σήμερα είναι σε καλό δρόμο, εγκεκριμένη στο νέο ΕΣΠΑ, με προοπτική να πραγματωθεί, μετά από μερικά χρόνια…», είπε χαρακτηριστικά. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που θα προκύψουν από τις κατασκευαστικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις των Τμημάτων ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατανόηση αφενός  που επέδειξαν και για τη συμμετοχή του Υπουργείου σε μέρος της προκληθείσας δαπάνης, και αφετέρου για τη γενικότερη προσφοράς τους στην εγκατάσταση και αντικατάσταση υψηλού κόστους ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου το τελευταίο έτος, από εθνικούς πόρους, ποσό ανερχόμενο – όπως ανέφερε – στις 800.000,00€ αλλά και για τα έργα που εντάχθηκαν ήδη στο ΕΣΠΑ, κόστους 24.500.000,00€, (για Στεφανιογράφο, Κέντρο Ψυχικής Υγείας και την επέκταση του Νοσοκομείου).

 

AΡΗΣ ΜΟΥΤΣΙΩΝΗΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ’ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ο Διοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουτσιώνης με τη σειρά του χαιρέτισε την τελετή των εγκαινίων συγκεφαλαιώνοντας την ουσία των έργων στη χαρακτηριστική φράση «…Δεν ακούμε τους πολίτες αλλά τους εκφράζουμε. Η όλη προσπάθεια που ξεκινάμε θα έχει αίσιο τέλος με απτά αποτελέσματα…».

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ  – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης στο σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Περάσαμε την εποχή των παχιών αγελάδων και είμαστε οικονομικά στενεμένοι, όχι μόνο το Νοσοκομείο Βέροιας και το Υπουργείο Υγείας αλλά όλη η χώρα. Έχει σημασία για τον ελληνικό λαό που αντιμετώπισε κλύδωνες και προβλήματα στην Ιστορία του να μπορεί να λειτουργήσει με τις υπάρχουσες δυνάμεις…» και αναφέρθηκε στα προσόντα, που δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητα, όσων υπηρετούν σε σημεία κλειδιά του χώρου της Υγείας. Επίσης, ευχαρίστησε εκ μέρους της Πολιτείας, τους δωρητές για τα μικρά θαύματα – όπως τα χαρακτήρισε – που συντελούνται στο Νοσοκομείο της Βέροιας, αναφερόμενος στις ανακαινιστικές παρεμβάσεις.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ακολούθησε ο εγκαινιασμός των νέων κλινικών και χώρων του Νοσοκομείου από το Διοικητή κ. Χατζηδημητρίου και αμέσως μετά μικρή δεξίωση στο γραφείο του. Ο κ. Μπόλαρης στο περιθώριο της δεξίωσης, διατυπώνοντας τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, παραχώρησε την εξής δήλωση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «…Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι γιατί στο Νοσοκομείο Βέροιας εγκαινιάστηκαν τρία ανακαινισμένα, καίρια τμήματα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Η Διοίκηση ανακοίνωσε και τον ουσιαστικό προγραμματισμό και τη χρηματοδότηση άλλων τεσσάρων, επίσης σημαντικών. Είναι το Νοσοκομείο Βέροιας ένα εξαιρετικό παράδειγμα της επιτυχημένης συνεργασίας της Διοίκησης, των εργαζόμενων Ιατρών, Νοσηλευτών και Διοικητικού Προσωπικού, για τους οποίους το Υπουργείο Υγείας έχει μόνο καλά λόγια να πει, και των ιδιωτών – ευεργετών, που αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες που υπάρχουν, προσήλθαν χορηγοί στηρίζοντάς τις. Σε αυτήν την προσπάθεια εμείς από την πλευρά μας είμαστε δίπλα…».

Πριν την έναρξη της τελετής στο προαύλιο του Νοσοκομείου, ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, ο Ιατρός κ. Επιμελητής Α’ της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νάουσας Πρόδρομος Προδρομίδης  και ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας κ. Τσαρνούχας παραχώρησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ (περισσότερο ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο) περί της κατάστασης του Νοσοκομείου της Νάουσας και των παρεμβάσεων που θα ζητήσουν από το Υπουργείο για την αναβάθμισή τους. Παράλληλα εντάσεις σημειώθηκαν μεταξύ αγανακτισμένων πολιτών της Βέροιας και του κ. Μπόλαρη όταν οι πρώτοι διαμαρτυρήθηκαν για τη γενικότερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε βάρος των φορολογούμενων ασφαλισμένων και μη. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την ματαίωση της επίσκεψης Λοβέρδου, ο Μάρκος Μπόλαρης παρέπεμψε στη δήλωση του Υπουργού που παραχώρησε σε σχετικό Δελτίο Τύπου, αποφεύγοντας να σχολιάσει οτιδήποτε.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που δεν παραβρέθηκε τελικά στην προγραμματισμένη τελετή των εγκαινίων παραχώρησε στο Α.Π.Ε. την ακόλουθη δήλωση:
«Στις υποδομές Yγείας της Καβαλάς, της Δράμας και της Θεσσαλονίκης, εν μέσω κρίσης οι επισκέψεις μου και η συνεργασία του Υπουργείου με τις διοικήσεις και τα σωματεία των εργαζόμενων ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική. Παρά τα προβλήματα, παρά την εξοικονόμηση, το 2011, 300 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας, η προθυμία των ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού κράτησε το Ε.Σ.Υ. όρθιο.

Κάποιοι, όμως, ενοχλήθηκαν από την ηρεμία και την αποδοτικότητα της δουλειάς μας και αποφάσισαν να «ιδρύσουν» τηλεοπτικά γεγονότα, αυτοβαπτιζόμενοι σε «ελληνικό λαό»!

Σημασία, όμως, δεν έχουν αυτά. Σημασία έχει ότι και στη Βέροια άρχισε να λειτουργεί η ανακαινισμένη ορθοπεδική κλινική, με δωρεά της κας. Μαρίας Σάκκα και άψογη συνεργασία του Δ.Σ. του νοσοκομείου.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ανδρέας Λοβέρδος».

 

Κωστής Χαλάτσης