Μπορεί η νέα καλλιεργητική χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, όμως ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών συμπήρυνου ροδάκινου παραμένουν ανεξόφλητοι Ωστόσο, από πλευράς βιομηχανιών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πληρωμές συνεχίζονται και αυξάνονται οι μεταποιητές που έχουν ουσιαστικά ξοφλήσει ενώ ακόμα περισσότερες βιομηχανίες είναι κοντά στην εξόφληση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι περισσότερες εξ αυτών (ιδιωτικές και συνεταιριστικές) έχουν «δώσει» πάνω από το 50%, αλλά λόγω της απόλυτης αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει τον κλάδο οι πληρωμές συνεχίζονται με βάση τις εισπράξεις από τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεν βρίσκονται ωστόσο στα επίπεδα που προσδοκούσαν οι βιομηχανίες.

O ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης   Τάσος Χαλκίδης αναφέρει: «Κάποιοι συνεταιρισμοί πλήρωσαν ωστόσο και μεταξύ αυτών οι διαφορές των τιμών που εισέπραξαν οι παραγωγοί ήταν μεγάλες. Σε μεγαλύτερο ποσοστό πάντως οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί ένα ποσοστό με 10 – 11 λεπτά/κιλό και περιμένουμε τα υπόλοιπα. Κανένας δεν μπορεί να μας πει πότε όμως θα γίνει η εξόφληση. Όλα είναι στον αέρα».
Και προσθέτει: «Υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες που έχουν ξοφλήσει αλλά οι υπόλοιποι βρισκόμαστε στην αναμονή.
Όσον αφορά την καλλιέργεια έχουμε ήδη ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα με κλαδέματα και ραντίσματα αλλά οι τσέπες μας είναι άδειες. Είναι δύσκολη η κατάσταση και ας ελπίσουμε ότι το 2012 δεν θα πάμε όπως το 2011».

ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή ροδάκινων – σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) – μειώθηκε κατά 9% για το 2011 σε σύγκριση με το 2010. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΚΕ στην περσινή πλέον περίοδο η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τ. περίπου έναντι 400.000 τ. το 2010. Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%. Απ’ αυτά, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας σε τιμή κατ’ ελάχιστον 0,25 ευρώ/ κιλό. «Έτσι ενώ η μέση τιμή για τη συνολική παραγωγή α’ και β’ ποιότητας ήταν πέρυσι 0,178 ευρώ/κιλό, φέτος ανήλθε σε 0,236 ευρώ/κιλό σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση επιπέδου 33%», αναφέρει η Ε.Κ.Ε.

 Πηγή: http://www.agrotypos.gr