Μια δύσκολη πολιτική άσκηση αποδεικνύεται μέχρι στιγμής για τη ΝΔ η άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων, καθώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση καις το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο εσωτερικό της εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει έναντι της κυβέρνησης.

Η ήπια στάση που κράτησε χθες ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι της κυβέρνησης εν αντιθέσει με τη σκληρή γραμμή που τήρησε ο Μάκης Βορίδης ανέδειξαν την αντίθεση που επικρατεί στη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν εξ αρχής υπέρμαχος το υποστήριξε με έμφαση και στην σύσκεψη που έγινε υπό τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή – της άποψης ότι το κόμμα πρέπει να επιδείξει υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση και να προτάξει την ανάγκη σταθερότητας της χώρας.

Αντίθετα απέναντι βρέθηκαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά που προέκριναν την σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενώ ο πρώην υπουργός βρήκε συμπαραστάτη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που εξήρε τη στάση του.

Μάλιστα σε «πηγαδάκι» που υπήρξε χθες βράδυ στη Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να είπε: «Μπράβο Κυριάκο σε στηρίζω. Είμαι με τη γραμμή σου». Και η απάντηση ήταν άμεση από τον κ. Μητσοτάκη που είπε: «Δεν είναι δική μου γραμμή. Αυτή είναι η γραμμή».

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης που το είπε στην ομιλία του όσο και άλλοι βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με τις θεωρίες που διέρρευσαν τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, περί αριστερής παρένθεσης.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν πολλοί, π.χ. ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Κώστας Αχ.Καραμανλής, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μιχελάκης, Κώστας Μαρκόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Καραχάλιος, κ.α. δεν μπορεί κανείς να θέλει να υπάρξει αριστερή παρένθεση, διότι εάν συμβεί αυτό θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για τη χώρα. «Λάθος τα περί αριστερής παρένθεσης. Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει κατάρρευση της χώρας» λέει ο κ. Μιχελάκης.

Η ομιλία Σαμαρά

Η αποψινή βραδιά θα γυρίσει το ρολόι του χρόνου τρία χρόνια πίσω όταν ο κ. Σαμαράς μιλούσε από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν και το βράδυ αναμένεται ο πρόεδρος της ΝΔ να καλέσει τον Πρωθυπουργό να επιλέξει την οδό ενός έντιμου συμβιβασμού στα πλαίσια μιας επωφελούς συμφωνίας και για τα εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να προτρέψει τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να μη διακινδυνεύσει, επιλέγοντας τη σύγκρουση με τους εταίρους, μια πιθανή επιστροφή στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος και σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού που θα σημάνει νέα μέτρα.

Για να ενισχύσει το επιχείρημά του θα επιμείνει στα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησε, και τα οποία κατά τον ίδιο είναι, το πρωτογενές πλεόνασμα, η βελτίωση επενδυτικού και αγοραστικού κλίματος, η ανάσχεση της ύφεσης, κ.α.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς θα απαντήσει σε όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ενώ με την ομιλία του θα επιχειρηθεί να προβληθεί η δικαίωση της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Η εσωκομματική γκρίνια

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κριτική για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα με πάρα πολλούς βουλευτές και πρώην υπουργούς να είναι στην πρώτη γραμμή, αν και μέχρι στιγμής η πιο δομημένη, συγκροτημένη και τεκμηριωμένη πολιτική ανάλυση επί του εκλογικού αποτελέσματος είναι της ΟΝΝΕΔ (σ.σ. πολλοί βουλευτές λένε ότι η νεολαία έχει σώσει την τιμή της παράταξης με τη σκληρή κριτική που κάνει).

Ο κ. Μαρκόπουλος επέκρινε τους πρώην υπουργούς που συμμετείχαν μέχρι πριν δυόμιση εβδομάδες στην κυβέρνηση και τώρα ασκούν κριτική, ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν μιλούσε κανείς, όπως αναφέρει και παράλληλα θέτει θέμα παραιτήσεων στο κόμμα: «Κανείς δεν σκέφτηκε να διευκολύνει την κατάσταση υποβάλλοντας παραίτηση;» διερωτάται.

Ο γραμματέας της Ν.Δ., να και θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο κόμμα δείχνει με έμφαση πως η προεκλογική στροφή του κόμματος προς το «μαύρο» αλλά και προς τα δεξιά αποφασίστηκε στο Μαξίμου και όχι στη Συγγρού, με ότι αυτό σημαίνει.

Η κυρία Κεφαλογιάννη μίλησε για γερασμένο κόμμα και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης, ενώ ο κ. Καραχάλιος, στενός πολιτικός φίλος του κ. Μεϊμαράκη, θέτει θέμα ιδεολογικού επαναπροσανατολισμού της ΝΔ, λέγοντας: «Η ΝΔ δεν χρειάζεται να ανακαλύψει την πυρίτιδα για να διαμορφώσει τη στρατηγική της επόμενης δεκαετίας. Η επιλογή του κοινωνικού κέντρου, που έκανε ομόφωνα αποδεκτή το 7ο συνέδριο, είναι ο δρόμος που θα αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και σταδιακά θα την επαναφέρει σε πλειοψηφική θέση στο πολιτικό σύστημα».

tovima.gr