Οι κυβερνήσεις φεύγουνε αλλά οι ψευδαισθήσεις μένουν. Όλοι περιμέναμε να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα  στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να δίνει απαντήσεις για το πώς θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και πώς θα υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να πείσει τους δανειστές να βοηθήσουν σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα την κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε.

Αντ’ αυτού ακούσαμε – μαζί δυστυχώς και οι δανειστές μας  – υποσχέσεις τους κ. Τσίπρα  για παροχές και αύξηση δαπανών χωρίς σχέδιο χρηματοδότησής τους που εάν υλοποιηθούν αφήνουν πελώριες τρύπες στον προϋπολογισμό αλλά και πατριωτικές κορώνες περί ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας και περί αποκατάστασης της αξιοπρέπειας του λαού από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία δεν σκύβει  το κεφάλι -“δεν πέφτει στα τέσσερα”, όπως πολύ παραστατικά δήλωσε στο δικό του υψηλό επίπεδό, ο συγκυβερνήτης Π. Καμένος.

Ο κ. Τσίπρας αντί να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις, υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και έκανε τρεις εξαγγελίες που αν υλοποιηθούν θα φέρουν απώλειες εσόδων γύρω στα 3 δισ ευρώ!

Υποσχέθηκε 13η σύνταξη στους πολίτες με απολαβές μικρότερες των 700 ευρώ ( κόστος περίπου 500 εκατομμύρια ευρ;v), καμία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις ( κόστος περίπου 480 εκατομμύρια ευρώ) ,κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν  φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (κόστος γύρω στο 1,8 δισ ευρώ εάν η αφορολόγητη αξία των ακινήτων φτάσει τα 200.000 ευρώ) .

Υποσχέθηκε κι άλλες ρυθμίσεις με άγνωστο δημοσιονομικό κόστος όπως την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για όλους τους πολίτες  στα 12.000 ευρώ το χρόνο, το «πάγωμα»  στις αποκρατικοποιήσεις καθώς επίσης και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και επαναφορά των τριετιών .Σημειώνεται ότι με το αφορολόγητο στις 12.000  οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες  θα μαγειρεύουν έτσι τις δηλώσεις τους ώστε να μην ξεπερνούν το όριο αυτό και να  πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη εφορία ενώ στη μαύρη τρύπα θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα που εισέπραττε ως τώρα το κράτος από τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Πρωθυπουργός δεν εξήγησε που θα βρεθούν τα  αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για την υλοποίηση των εξαγγελιών του, εξέφρασε όμως την βεβαιότητά του ότι η κυβέρνησή θα πετύχει ισοσκελισμένους ισολογισμούς.

Αρκέστηκε να αναφέρει γενικώς (όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις )ότι τα χρήματα θα βρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής ,τη φορολόγηση των πλουσίων(ποιος είναι άραγε θεωρείται πλούσιος από την νέα κυβέρνηση)  και την πάταξη  του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Όμως περισσότερο από τις εξαγγελίες ,οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν κάποια συμβολικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Μέτρα- πιστοποιητικά αριστερής διακυβέρνησης που αφορούσαν την κατάργηση των βουλευτικών  αυτοκινήτων, τη  μείωση του 30 % των συμβούλων  του Μαξίμου, την πώληση ενός πρωθυπουργικού αεροσκάφους και κάποιων θωρακισμένων αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι το «λίζινγκ» των αυτοκινήτων των βουλευτών από τη Βουλή κοστίζει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (όλο το μισθολογικό κόστος των βουλευτών φτάνει τα 20,5 εκατομμύρια ευρώ) ενώ κανείς -φυσικά- δεν μπορεί να αποτιμήσει το κόστος ενός χτυπημένου από τρομοκράτες έλληνα ή ξένου αξιωματούχου λόγω της πώλησης θωρακισμένων αυτοκινήτων που έχει η κυβέρνηση. Όσο για το μικρό αεροσκάφος Εμπραέρ που «βγαίνει στο σφυρί» θυμίζω ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε επίσης να το πουλήσει .

Με λίγα λόγια ,ενώ η τρύπα από τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ είναι κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ , ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση για χαϊδέψει τα αυτιά του αριστερού του ακροατηρίου σε πιθανά έσοδα μερικών εκατομμυρίων ευρώ!

Ο κ.Τσίπρας μιλώντας την Κυριακή στον ελληνικό λαό δεν θέλησε να αναφερθεί σε κάποια σημεία -έστω- της  κρίσιμης διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση .  Δήλωσε  μόνο ότι “η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου” χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο πρόγραμμα- γέφυρα που προτείνει η Αθήνα ούτε στις μεταρρυθμίσεις- έκπληξη  που αναμένεται να παρουσιάσει  το υπουργείο οικονομικών στο αυριανό Eurogroup .

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στις παραμονές μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Ευρώπη που μπορεί να μας οδηγήσει ακόμη και εκτός Ευρωζώνης και αντί να συζητάει για το σημαντικό αυτό θέμα, ασχολείται με το δάκρυ του Πρωθυπουργού και τα αυτοκίνητα των βουλευτών.Κινδυνεύουμε δηλαδή να βρεθούμε στο κενό ζητωκραυγάζοντας από χαρά για τις κάζουαλ εμφανίσεις του υπουργού Οικονομικών και τις  επιτυχίες – έτσι χωρίς πρόγραμμα -της κυβέρνησης.tovima.gr