Στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας τέθηκαν από τον Γιάννη Παπαγιάννη, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», κατά προτεραιότητα ως ζητήματα εκτός ημερησίας διάταξης σειρά θεμάτων:

α. Καταθέσαμε την αγωνία και δυσφορία μας για την άθλια κατάσταση στο οδικό δίκτυο του Δήμου. Επικίνδυνες λακκούβες, μπαλώματα, καθιζήσεις σε συνδυασμό με την αδιαφορία και απίστευτη αναβλητικότητα των αρμοδίων συνθέτουν μια τραγική και επικίνδυνη για την ασφάλεια μας κατάσταση. Παρακινήσαμε τους αρμοδίους άμεσα να ασχοληθούν επιτέλους με την κατάσταση στην οδό Πιερίων, ιδίως στο σημείο μπροστά στην Άλφα Τράπεζα, με το σημείο συνάντησης των οδών στο πλατάνι της Πλατείας Ωρολογίου και με το οδόστρωμα της οδού Βενιζέλου, στο σημείο που βρισκόταν η Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, όπου καταστρέφονται και φθείρονται βάναυσα καθημερινά αυτοκίνητα.

β. Επανήλθαμε με εντονότατη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση βρωμιάς, δυσωδίας και ασχήμιας που επικρατεί σε όλο το Δήμο Βέροιας αναφορικά με τα σκουπίδια. Το πρόβλημα των σκουπιδιών έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, να έχουν υιοθετηθεί οι δικές μας προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και σύγχρονες. Η σημερινή δημοτική διοίκηση αντί να βρίσκει λύσεις για την καθαριότητα της Βέροιας βρίσκει δικαιολογίες για τη συνέχιση του προβλήματος.

γ. Σε προηγούμενη συνεδρίαση προτείναμε την πρόσκληση μετεγκατάστασης σε ακίνητα του Δήμου 1. μεγάλης μονάδας τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού, ειδικότερα αυτών που δωρήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο, και αναζητείται η έδρα της, και 2. του γυναικείου τμήματος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), σε χώρους των ήδη υφιστάμενων στρατοπέδων της Βέροιας ή άλλων του Δήμου. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεπάγεται την μόνιμη παρουσία εκατοντάδων νέων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή μας με τις οικογένειές τους και την πραγματική και αληθινή ανάπτυξη της οικονομίας και ανόρθωσης της αγοράς. Θέσαμε εκ νέου το θέμα μετ’ επιτάσεως και καλούμε άπαντες τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς τώρα να διεκδικήσουμε σοβαρά και μεθοδικά και να πετύχουμε το στόχο αυτό που θα ενισχύσει δυναμικά τη Βέροια.

δ. Προτείναμε να απενταχθεί το τέως Δικαστικό Μέγαρο της Πλατείας Ωρολογίου από την «περιουσία» του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Δήμος Βέροιας πρέπει να διεκδικήσει την απόκτηση κατά κυριότητα του ανωτέρω κτιρίου και την άμεση χρήση του προς όφελος της λειτουργίας των δημοτών και των υπηρεσιών του, κατά προτεραιότητα αυτών για τις οποίες ο Δήμος σήμερα πληρώνει ενοίκια σε τρίτους σε βάρος του προϋπολογισμού του.

ε. Τονίσαμε την αντίθεσή μας στην στείρα αντιπαράθεση και προσκαλέσαμε σε συναίνεση για κοινή δράση και ειλικρινή συνεργασία τη διοίκηση του Δήμου Βεροίας με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος ευρωπαϊκών πόρων για άπορους και άστεγους συμπολίτες μας. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα «φανεί καλός», με τα χρήματα άλλων, αλλά πώς θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα και θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

στ. Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών (1955- 2015) από τη βίαιη απέλαση Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως από το βάρβαρο τουρκικό καθεστώς καλέσαμε τη διοίκηση στη διοργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου μας εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, με ομιλίες ιστορικών, προβολή ταινιών, διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης κ.λπ. Απάντηση, άμεση, δεν λάβαμε αλλά αναμένουμε και θα επανέλθουμε στο θέμα εκ νέου.

ζ. Προσκαλέσαμε στην άσκηση πίεσης από το Δήμο μας με στόχο τον περιορισμό λήψης μέτρων σε βάρος της Ρωσίας και δη όχι μέχρι 30/9/2015, όπως παρουσιάστηκε σαν δήθεν επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. αλλά το πολύ έως 31/5/2015. Τονίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο τί συνέπειες έχουν τυχόν αντίστοιχα ρωσικά αντίμετρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε βάρος της αγροτικής παραγωγής της Βέροιας και της Ημαθίας, καλώντας σε δυναμικές παρεμβάσεις ώστε να μην έχουμε και το 2015 ίδια προβλήματα με τις εξαγωγές μας του 2014.

η. Προτείναμε στο σώμα να τηρηθεί πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερησίας διάταξης ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών άξιων Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο του 1996 στα γεγονότα των Ιμίων. Η πρότασή μας έγινε ομόφωνα δεκτή.