Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στην χθεσινοβραδυνή τακτική συνεδρίαση, η συμμετοχή του Δήμου σε Κοινωνική Σύμπραξη, στα πλαίσια της επικείμενης υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ-FEAD)» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Στην αιχμή του δόρατος της συζήτησης βρέθηκε, με πολλά ερωτήματα και απορίες, η κόντρα μεταξύ Δήμου Βέροιας και Π.Ε. Ημαθίας που έχει ξεσπάσει από τα τέλη Ιανουαρίου, για το ποιος από τους δύο είναι ο αρμοδιότερος να αναλάβει το συντονισμό και την υλοποίηση του Προγράμματος, με την έκφραση φόβων, μήπως αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια του προγράμματος.

Αναλυτικότερα, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Κ. Καραπαναγιωτίδης επεσήμανε ότι μια κόντρα με την Π.Ε. Ημαθίας δεν συμφέρει κανέναν. “…Πρώτη φορά βλέπω κόντρα μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας αλλά δεν πιστεύω ότι θα χαθεί το Πρόγραμμα. Όποιος αναλάβει τελικά θα πρέπει και να ενδιαφερθεί να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Οι άλλοι δύο Δήμοι δε θα έβλεπαν με καλό μάτι μια αποκλειστική υλοποίηση από τη Βέροια, με την καχυποψία της μεροληπτικής εύνοιας υπέρ των κατοίκων της, ανεξαρτήτως του αν η Βέροια έχει τις δομές…”, είπε και δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό.

Ο Νίκος Μπέκης τόνισε ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει την κόντρα και διαβλέπει πολιτικά κριτήρια και διαφωνίες. Τις προσπερνά όμως και ομολογεί ότι οι δομές του Δήμου είναι υπαρκτές. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδρομής και άλλων κοινωνικών φορέων, όπως Ενεργοί Πολίτες, Ανθρώπινο Δυναμικό κλπ, όχι μόνο της Βέροιας αλλά και των άλλων Δήμων. ”…Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται από τα στοιχειωδέστερα οργανωμένα σχήματα που είναι εν προκειμένω οι Δήμοι που έχουν αμεσότητα στη σχέση με τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Υποστηρίζουμε την ανάληψη του προγράμματος από το Δήμο, κι αν αναλάβει η Περιφέρεια θα τη στηρίξουμε…”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο Αντώνης Μαρκούλης σχολίασε: “….Μιλούμε για τη διαχείριση της φτώχειας, με αναφορά στο υψηλό ποσοστό ανεργίας και πτώσης του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, με συνέπεια την αύξηση της εγκληματικότητας, του κοινωνικού ρατσισμού, κλπ. Διαπίστωσα ότι το αίτημα του Δήμου δεν υποστηρίζεται από άλλους φορείς. Η ανάγνωση του προβλήματος πρέπει να είναι μια: Πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα, όταν η δράση είναι εξ ορισμού εσφαλμένη. Έπρεπε να δίνεται κάποιο σταθερό επίδομα σε αυτές τις ομάδες παρα η ελεημοσύνη της Ε.Ε. που προωθείται εκ του προγράμματος. Να φροντίσουμε για να υπάρξει σύγκλιση, με προηγούμενο διάλογο, χωρίς αντίθετες απόψεις μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας. Να βρεθεί κοινή συνισταμένη, με κοινή συνεννόηση ή και συνεδρίαση, αν χρειαστεί…”.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σημείωσε ότι ο στόχος του προγράμματος, πέρα από την κόντρα, είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τη συντήρηση των αντιλαϊκών πολιτικών μιας καπιταλιστικής λογικής διαχείρισης αγαθών που ανήκουν στο λαό και ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμμετοχή.
Ο Γραμματέας του Σώματος Σάκης Αποστολόπουλος είπε ότι ήρθε η ώρα της διαχειριστικής αυτονομίας του Α’ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τη νέα κυβερνητική αλλαγή, και είναι η μεγάλη ευκαιρία ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία.

Ο Ζήσης Πατσίκας, παρατήρησε ότι η διαμάχη γίνεται για τη… μαρκίζα, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί με πνεύμα σύμπνοιας και δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό.

Ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα μαρκίζας και έκανε λόγο για την από ετών κοινωνική πολιτική του Δήμου που έστησε, όπως είπε, πρώτος, κοινωνικό δίχτυ, αρχής γενομένης με το Δημοτικό Ιατρείο, που στήριξε και άλλες τοπικές δομές, όπως Έρασμο, ΚοιΣΠΕ κλπ. “…Φτιάξαμε ‘ενα πρότυπο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής…”, πρόσθεσε, ενώ στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Σώματος Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, μιλώντας επί παραδείγματι για την κοινωνικη πολιτική δράσεων του Δήμου στην περίπτωση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ του Εργοχωρίου.

Κωστής Χαλάτσης

faretra.info