Ανεξόφλητοι παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί του συμπύρηνου της Ημαθίας, σχεδόν πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, από Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών.
Μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για απλήρωτο επιτραπέζιο ροδάκινο από τον Ιούνιο.
Όπως πληροφορηθήκαμε σχετικά, χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών της Περιφερειακής μας Ενότητας Τάσος Χαλκίδης μαζί με ομάδα συνδικαλιστών αγροτών συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, προκειμένου ο τελευταίος να πιέσει με κάθε τρόπο Περιφέρεια και Πολιτεία, ώστε να κλείσουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τον κλάδο.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ «Ε»

Για το θέμα μιλήσαμε με τον Τάσο Χαλκίδη, ο οποίος μας μίλησε με τα μελανότερα χρώματα για την οικονομική κατάσταση του κλάδου του, με τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη, οποίος διαβεβαίωσε ότι ήδη απέστειλε προσωπική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα και διατύπωσε την πρόθεσή του να φέρει το πρόβλημα στο Βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Ε. Κώστα Αποστόλου που ξεκαθάρισε ότι ο κλάδος των Βιομηχάνων επέδειξε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στο θέμα των πληρωμών της παραγωγής  αλλά το πρόβλημα γεννάται πλέον κυρίως στον κύκλο συναλλαγών μεταξύ Συνεταιριστών – Παραγωγών  και Τραπεζών.

 

Τάσος Χαλκίδης

«…Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουμε. Και δεν πληρωθήκαμε όπως θα έπρεπε – τα παίρνουμε σε δόσεις – και τα επιτραπέζια είναι απλήρωτα από τον Ιούνιο.
Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη. Μας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει αλλά να δούμε. Σήμερα πληρώνει ένας Συνεταιρισμός 18 λεπτά, ενώ συμφωνήθηκε η τιμή στα 25, κρατάνε τα έξοδα, ο παραγωγός θα πάρει 20 με 21 λεπτά. Αλλά και αυτά δεν τα δίνουν όλα. Και αυτά τα δίνουν σε δόσεις. Κάποιοι Συνεταιρισμοί δίνουν 11 λεπτά και μας είπαν τα υπόλοιπα… μεθαύριο. Πότε είναι αυτό το μεθαύριο κανείς δεν ξέρει.

Αποκλείεται πιστεύω να πληρωθούμε είτε πριν, είτε μέσα στις γιορτές.

Δε γίνανε συμβόλαια για τις πληρωμές, όπως είχαμε ζητήσει εξ αρχής. Οι βιομηχανίες λένε ότι πληρώνουν αλλά με ποιο τρόπο; Άλλοι λένε ότι θα πληρώσουν το 80% άλλοι το 50%, πως όμως θα γίνει η πληρωμή, μέχρι να δούμε κανείς δεν ξέρει. Ο μήνας έχει 19. Σε τέσσερις μέρες έχουμε γιορτές. Θα πληρώσουν μέχρι τότε; Δε νομίζω… και με ψίχουλα ποιος μπορεί να κάνει Χριστούγεννα;…», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας.

 

Κώστας Καραπαναγιωτίδης

«…Συνέταξα και απέστειλα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη και θα τοποθετηθώ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες από την Περιφέρεια προς την Πολιτεία. Τώρα τι μέλει γενέσθαι θα δούμε, καθώς από τη σύσταση της Αιρετής Περιφέρειας κι έπειτα, πρώτη φορά έρχεται σε εμάς το θέμα. Μέχρι τώρα οι Αγρότες μιλούσαν απευθείας με την Πολιτεία.  Εμείς ξέρουμε από την πλευρά μας να ασκήσουμε τις πιέσεις που πρέπει. Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός έχει τον τρόπο και τη δύναμη να πιέσει και τις βιομηχανίες και κάθε προς κατεύθυνση. Άλλωστε και οι βιομήχανοι έχουν να παίρνουν πίσω Φ.Π.Α…», είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

 

Κώστας Αποστόλου

«…Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε υπό ένα συγκεκριμένο οικονομικό καθεστώς αυτή τη στιγμή; Καταρχήν πάρα πολλά συμπύρηνα ροδάκινα πληρώθηκαν το καλοκαίρι. Υπάρχουν επί της ουσίας τέσσερις κατηγορίες βιομηχανιών, 15 επιχειρήσεις στην Ε.Κ.Ε. που κάνουν κομπόστες και άλλες 10 εκτός που κάνουν χυμό κλπ. Κάθε μια από αυτές έχει τις δικές της δυνατότητες κι αδυναμίες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, που και στο δικό τους χώρο ο καθένας από αυτούς έχει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Μπορεί εγώ ως Βιομηχανία να έχω πληρώσει τα λεφτά μου στον «X» Συνεταιρισμό που μπορεί να έχει προηγούμενες ανάγκες διαχείρισης ακάλυπτες και να τα’ βαλε εκεί τα λεφτά… ή μπορεί να έχει δώσει τα συμπύρηνά του σε τρεις εταιρίες, να πλήρωσαν οι δύο ή η μία που είναι η γνωστή Βιομηχανία κατάψυξης «Ψ» δεν τα έχει πληρώσει και λέει από την άλλη ο Πρόεδρος… αν δεν τα πληρωθώ όλα δεν ξοφλάω… και πάει λέγοντας. Σε ό,τι αφορά τους Βιομηχάνους της Ε.Κ.Ε., ορισμένες εταιρίες έχουν ξοφλήσει το 100% της αξίας και είναι δύο τρεις. Υπάρχουν επίσης εταιρίες που έχουν ξοφλήσει το 70 – 80%. Υπάρχουν και εταιρίες στο 50%, αλλά υπάρχουν και εταιρίες που συνεργάζονται με την Αγροτική Τράπεζα και περιμένουν από μέρα σε μέρα τη δανειοδότηση της για να πληρώσουν. Όσον αφορά τις Συνεταιριστικές Εταιρίες να μη βάζουμε ζήτημα πληρωμής, όταν ο παραγωγός είναι και βιομήχανος! Από την πλευρά μας το μεγαλύτερο μέρος έχει πληρωθεί αλλά πολλά από αυτά τα χρήματα, έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν πάει ακόμα στους παραγωγούς.

Το επίσης μεγάλο πρόβλημα ειδικά για φέτος είναι η ανυπαρξία του τραπεζικού συστήματος. Ένα σύστημα δηλαδή που χρεώνει με 12 – 13% επιτόκιο και δεν έχει λεφτά να δώσει. Και μιλάω για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι υγιέστερες των επιχειρήσεων μ’ αυτό το θέμα…» είπε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε.

 

Κωστής Χαλάτσης