Τι δήλωσαν στα «Ε» εκπρόσωποι της αγοράς και καταστηματάρχες 

Στο 20% περίπου πιο κάτω από πέρσι κινείται η αγορά της Βέροιας σχεδόν μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, τόσο στο χώρο του τροφίμου, όσο και του παιχνιδιού, που πάντοτε αποτελούσαν τα κεντρικά καταναλωτικά σημεία αναφοράς των εορταστικών ημερών, ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές.
Έντονη κρίση ωστόσο φαίνεται να διέρχεται και το κομμάτι της αγοράς που αφορά καύσιμα και μετακινήσεις αναλογικά με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα περασμένων ετών.  Σε έρευνα μικρής έκτασης που πραγματοποιήσαμε μιλώντας δειγματοληπτικά με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της αγοράς που καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τα φετινά δεδομένα, καταλήξαμε πως τα πράγματα εξελίσσονται πλέον απρόβλεπτα, αναλογικά και σε συνάρτηση με την αγοραστική δύναμη των τοπικών καταναλωτών η οποία εν πολλοίς εξαρτάται άμεσα από την καταβολή του Χριστουγεννιάτικου δώρου που φέτος για πρώτη φορά σε κάποιους δε θα γίνει ή αναμένεται να καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΑ «Ε»
Πιο συγκεκριμένα μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αναστάσιο Κοντογουλίδη, τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Αναστάσιο Συμεωνίδη,
Τον κρεοπώλη Σίμο Ταϊπλιάδη, καθώς και με έναν υπάλληλο πρατηρίου καυσίμων και μια υπεύθυνη καταστημάτων πώλησης παιχνιδιών που κατέθεσαν τις απόψεις τους ανώνυμα.

Αν. Κοντογουλίδης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
«…Μια περιορισμένη αισιοδοξία υπάρχει, για τις κυρίως μέρες της εορταστικής περιόδου. Ελπίζουμε δηλαδή σε κάποια ικανοποιητικότερη κίνηση που θα στηρίξει λίγο την αγορά. Επάρκεια των αγαθών στο μέτρο του δυνατού υπάρχει, οι τιμές είναι καλές με πολύ μεγάλες προσφορές στα καταστήματα και όλα αυτά βέβαια είναι υπέρ του καταναλωτή και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην κοινωνία. Τα πράγματα όμως από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, προκειμένου να γίνουν όλα τα παραπάνω για τον καταναλωτή, δεν είναι αισιόδοξα. Ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε να περιοριστούν τα λουκέτα. Τώρα αν θελήσουμε να μιλήσουμε συγκριτικά με παλιότερα στάνταρτ, συγκρίσεις μπορούν να γίνουν μόνο με τα περσινά δεδομένα, γιατί τις άλλες χρονιές ήταν σίγουρο και το δώρο των Χριστουγέννων που φέτος θα λείψει από πολύ κόσμο και όσοι το πάρουν θα αργήσουν.
Εκτιμώντας λοιπόν τα φετινά δεδομένα θα λέγαμε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρσι που επίσης δεν ήταν καλά. Φέτος ειδικά που ο κόσμος έχει και περισσότερα οικονομικά προβλήματα και υπάρχει και μια δυστοκία στον αγροτικό κόσμο, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ. Η εικόνα της αγοράς όμως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Δηλαδή από τη στιγμή που υπάρχει μια ποικιλία επαγγελμάτων και επαγγελματιών, το φαινόμενο επηρεάζεται και σε σχέση με την προετοιμασία που έχει κάνει το κάθε μαγαζί. Είναι και θέμα οργάνωσης και επάρκειας αγαθών, ώστε να μην κινδυνέψει  ο τζίρος. Κάποια μαγαζιά είναι αρκετά καλά προετοιμασμένα. Βέβαια η φετινή κρίση θα κτυπήσει αναλογικά και κατά είδος τα μαγαζιά. Αναμένεται να είναι δύσκολη η χρονιά για το τρόφιμο, τα είδη ένδυσης υπόδησης θα παρουσιάσουν πτώση αλλά ίσως όχι τόσο μεγάλη όσο τα είδη δώρων. Αυτή η κατηγορία ήταν σχεδόν στο απυρόβλητο των κρίσεων της αγοράς.
Φέτος βλέπουμε μια απαξίωση και αδιαφορία, ακόμη και στο δώρο…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντογουλίδης, ενώ σχολιάζοντας το πνεύμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε πρόσφατα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντροδυτικής Μακεδονίας, για την όψιμη  – όπως τη χαρακτηρίζει – κινητοποίηση του ΣΔΟΕ για την Χριστουγεννιάτικη αγορά, συμπλήρωσε: «… Όλοι θα κάνουν σήμερα τη δουλειά τους. Το ίδιο και η Εφορία και το ΣΔΟΕ. Δε θα μπορούσα να σχολιάσω αρνητικά τη δράση τους. Αλλά ο τρόπος των ελέγχων οφείλει να είναι λίγο διακριτικός.
Εάν διαπιστωθεί παραβατικότητα βεβαίως και πρέπει να γίνουν τα δέοντα…».

 

Αν. Συμεωνίδης  –  Πρόεδρος ΚΤΕΛ
«…Είμαστε οικονομικά νεκροί. Τόσο, όσο και όλη η αγορά. Είμαστε νομός καθαρά αγροτικός και η κίνησή μας εξαρτάται από την τσέπη του αγρότη. Είναι αλυσίδα. Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα τα πράγματα είναι δραματικά και ειδικά στο δρομολόγιο Βέροια – Αθήνα – Βέροια. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε προνοήσει προγραμματίζοντας και διπλά και τριπλά δρομολόγια από εκεί. Φέτος δεν έχουμε κλείσει τίποτα και δεν ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα δύο δρομολόγια καθημερινά αλλά και σε αυτά η κίνηση είναι υποτονική. Θα θέλαμε πολύ να αλλάξει κάτι τις κυρίως μέρες των γιορτών για το συγκεκριμένο δρομολόγιο αλλά φοβάμαι ότι δε θα αλλάξει κάτι. Το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης πάει καλύτερα. Αυτό κινείται λίγο περισσότερο σε σχέση με τις γιορτές που έρχονται…».

 

Σίμος Ταϊπλιάδης  – Κρεοπώλης
«…Σε σχέση με άλλες χρονιές, αυτές τις μέρες σίγουρα είναι μειωμένη η κίνηση στην αγορά. Και αυτό κυρίως επειδή ο κόσμος έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη, οπότε εξυπακούεται ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και σε μας. Μάλιστα αν κρίνω από το περασμένο Πάσχα, που θεωρητικά δεν είχαν παρθεί ακόμα τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης και ο κόσμος γενικότερα ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, και παρόλα αυτά ήταν ήδη πεσμένη η δουλειά μας και πάλι σε σχέση με αντίστοιχα δεδομένα άλλων ετών, περιμένω και επιπλέον πτώση της δουλειάς 10 – 20 % πιο κάτω, τις μέρες κοντά στις γιορτές. Δηλαδή ενώ υπολογίζαμε σε μια ρεαλιστική πτώση, ούτως ή άλλως του 10 – 20 %, τελικά θα περιμένουμε ίσως και κοντά στο 40% συνολικά. Και βέβαια χαρακτηριστικό των ημερών είναι ότι και αυτοί που ψωνίζουν, οι περισσότεροι επιλέγουν πλέον το φθηνότερο κρέας, δηλαδή κυρίως κοτόπουλο και χοιρινό και όχι τόσο γαλοπούλα και αρνί, δηλαδή τα εποχικά είδη του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όπως παλιά. Επίσης φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δε θα κάνουμε προσφορές, που δίναμε κάποιο σεβαστό ποσό και δωρίζαμε συνήθως κάποιο κρασί κλπ. Φέτος αυτό δεν είναι εφικτό και αυτό φυσικά επειδή δεν μπορούμε πλέον. Είμαστε στραγγισμένοι και οικονομικά και ψυχολογικά…».

 

Υπεύθυνη καταστήματος πώλησης παιχνιδιών
«…Η πτώση της αγοράς αυτές τις μέρες κινείται στο  -20%.  Η πόλη είναι μία, ο πληθυσμός μας συγκεκριμένος και στο χώρο του επώνυμου παιχνιδιού είμαστε δύο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Και παρότι η δική μας επιχείρηση είναι από τις συγκυρίες πιο ευνοημένη και η πελατεία της Βέροιας θέλει να στηρίξει την τοπική αγορά, είμαστε και πιο κάτω κατά 20%. Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα από πουθενά…».

 

Υπάλληλος Πρατηρίου Καυσίμων 
«…Παρόλο που οι γιορτές πλησιάζουν η κίνηση παραμένει πεσμένη, χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές. Δηλαδή οι όγκοι των καυσίμων που φεύγουν σε καθημερινή βάση σε σύνολο δύο ημερησίων βαρδιών είναι ακόμα όπως όλες τις περιόδους του χρόνου, στα τέσσερα κυβικά περίπου η βενζίνη και δύο με τρία το πετρέλαιο. Οι περισσότεροι οδηγοί, εκτός του ότι δε φουλάρουν, βάζουν συνήθως καύσιμο για όχι πάνω από 10 –15 ευρώ.  Πάντως αν είναι να αλλάξει κάτι, θ’ αλλάξει τις μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή καλύτερα όταν οι υπάλληλοι πληρωθούν τα δώρα τους – αν και όσοι τα πληρωθούν.

Κωστής Χαλάτσης