Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στη Νάουσα Ημαθίας ημερίδα-τηλεοπτική εκπομπή με θέμα: “Για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη της Υπαίθρου”. Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και Χρυσούλα Παλιαδέλη, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης και οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Νομού, Θανάσης Γικόνογλου, και Άγγελος Τόλκας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν ζωντανές συνδέσεις με Περιφερειακά Κανάλια και τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές τόσο από τους παριστάμενους στην εκδήλωση όσο και από δημοσιογράφους των επαρχιακών ΜΜΕ.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον Δορυφόρο W2Α αναμεταδόθηκε και από τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης κλήθηκε να απαντήσει αρχικά στο ερώτημα αν θα έχουμε μια πολιτική χωρίς νέα μέτρα. Ο κ. Μπόλαρης απάντησε πως η συζήτηση για το θέμα αυτό γίνεται σε λάθος βάση. Εντόπισε το ουσιαστικό πρόβλημα του τόπου στο έλλειμμα πολιτικής που παρατηρείται σήμερα στην Ε.Ε. Όλη η συζήτηση επικεντρώνεται, ανέφερε, στα δημοσιονομικά των χωρών, στη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του Ευρώ, αλλά παρόλα αυτά η κατάσταση χειροτερεύει. Το πολιτικό διακύβευμα τόνισε είναι αν τι Ευρώπη θέλουμε. Μια Ομόσπονδη Ε.Ε ή μια Ευρώπη 2 ταχυτήτων; Είναι αναγκαίο συνέχισε να εστιασθούμε στην πολιτική βάζοντας στο επίκεντρο τους λαούς της Ευρώπης και όχι τις προτεραιότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αναρωτήθηκε ως προς τη σκοπιμότητα της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ε.Ε βάζοντας το ερώτημα μήπως η Γερμανία προσβλέπει σε αλλαγή στρατηγικής με μια περιορισμένη Ευρωπαϊκή ¨Ένωση.  Σε αναφορά με την κατάσταση στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρατήρησε πως δεν έχουμε μόνο πρόβλημα θεσμικού ελλείμματος στην Ε.Ε. αλλά και κατάρρευση του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Για να καταλήξει πως η Κυβέρνηση κλήθηκε να λειτουργήσει μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλλαν διεθνώς οι χρηματοπιστωτικές δυνάμεις και οι φιλελεύθερες επιλογές των ισχυρών της Ε.Ε.

Στη συζήτηση για την ανάπτυξη της υπαίθρου ο. κ. Μπόλαρης ήταν κατηγορηματικός ως προς την αναγκαιότητα των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων ενίσχυσης τονίζοντας πως αυτά επέδρασαν καταλυτικά στην κατάρρευση του πρωτογενή τομέα. Οι επιδοτήσεις είπε χαρακτηριστικά αντί να κατευθυνθούν στην αναδιάρθρωση του αγροκτηνοτροφικού τομέα επέβαλλαν μια νοοτροπία έκπτωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων συνδέοντας τις εκτατικές καλλιέργειες με τις επιδοτήσεις. Γι αυτό χρειάζεται, τόνισε, αλλαγή νοοτροπίας για ποιοτικό εξαγώγιμο προϊόν με προγράμματα που θα στηρίξουν αποκλειστικά τις νέες εξωστρεφείς αγροτοκτηνοτροφικές παραγωγές.

Ως προς την ερημοποίηση της υπαίθρου, σε παρέμβαση δημοσιογράφου από τον Έβρο που περιέγραψε τη δραματική πληθυσμιακή συρρίκνωση στην περιοχή τους ενός χωριού, ο κ. Μπόλαρης απάντησε πως την ώρα της κρίσης δεν χρειαζόμαστε μνημόσυνα αλλά μαχητικότητα και δουλειά. Είναι σημαντικό, ανάφερε στο τέλος να κατανοήσουμε πως για τη σημερινή κρίση ευθύνονται οι δυνάμεις που προτάσσουν την υπεροχή της αγοράς έναντι της πολιτικής.

Η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη στην παρέμβασή της ανέφερε πως εντέλει η τάση που επικράτησε στη πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών είναι λιγότερη σκληρή και πρέπει να εργασθούμε για να προσαρμοσθούμε στα νέα δεδομένα. Άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά, μετά τις παρεμβάσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που ανάδειξε εξ αρχής το συστημικό πρόβλημα στη λειτουργία της Ε.Ε. έγινε αντιληπτό πως δεν είμαστε οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας.

Ο Ευρωβουλευτής κ.  Σπύρος Δανέλλης ανέφερε πως το κλίμα στην Ε.Ε είναι σκληρό και ο χρόνος είναι πλέον πολιτικά συμπυκνωμένος. Κατήγγειλε την εμμονή σε φιλελεύθερες πολιτικές που περιορίζονται στην επιβολή μέτρων λιτότητας. Μίλησε χαρακτηριστικά για κινήσεις που αποβλέπουν στην αναζήτηση τρόπων λύσης εκκρεμοτήτων από το παρελθόν.  Περιέγραψε το πέρασμα στη άυλη οικονομία και την παράδοση της εξουσίας σε εξωθεσμικά κέντρα σαν το τέρας του Φραγκεστάϊν που στρέφεται εντέλει κατά του δημιουργού του.