ypopsifioi-Αναταραχή για την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής

 

-Θα υπάρξουν και κοινοί υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού;

 

Φωτιές άναψε και ξαναέφερε στην επικαιρότητα τις επιδιώξεις κάποιων και σε τοπικό επίπεδο, το θέμα της μετάθεσης του χρόνου των δημοτικών εκλογών, το οποίο όπως όλα δείχνουν  είναι υπαρκτό. Το ζήτημα αυτό έχει ήδη τεθεί από το Ε. Βενιζέλο στον Πρωθυπουργό και φυσικά υποστηρίζεται από Περιφερειάρχες και Δημάρχους που είχαν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, στις προηγούμενες εκλογές.. Τότε που το κλίμα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ και δυσμενέστατο για τη ΝΔ.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και ειδικά μετά την πάροδο των τελευταίων τριών ετών που η χώρα μπήκε σε μια πρωτοφανή περιπέτεια, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει μονοψήφια ποσοστά και  ο ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει μετ΄ελαχίστων εμποδίων προς την εξουσία.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ρευστότητα που καταγράφονταν, τείνει να παγιωθεί, εάν βέβαια δεν υπάρξει κάτι το συνταρακτικό που θα την αλλάξει, με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να συμβαδίζουν σε ποσοστά και σε αποδοχή του κόσμου. Μεταξύ όμως αυτών των δύο κομμάτων είναι ολοφάνερο πως δημιουργήθηκε ιδεολογικό και κατ΄επέκταση πολιτικό κενό από την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ. Ένα κενό μέσω του οποίου εκφράζεται παραδοσιακά το κέντρο.

Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο υπήρχε συνωστισμός επιθυμούντων υποψηφίων Δημάρχων. Ήθελαν να προσεγγίσουν αυτόν τον πολιτικό χώρο προσποριζόμενοι τα οφέλη που επισύρει.

Και επειδή ο καιρός περνά γρήγορα η ονοματολογία είχε αρχίσει να εμφανίζεται συχνά και δυναμικά. Οι σκέψεις όμως για παράταση και τελικά ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας, όπως είχε οριστεί από τον Καλλικράτη και όχι η διενέργεια των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τις ευρωεκλογές «πάγωσε» τους εν δυνάμει υποψήφιους. Διότι άλλο 15 μήνες αναμονής και προετοιμασίας και άλλο δυόμισι χρόνια.

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι από την πλευρά της ΝΔ δεν υπάρχει ακόμα τίποτα νεότερο, μολονότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν ακόμα να υπάρξουν και υποψήφιοι που θα στηρίζονται από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ). Ενδεχομένως γιατί η ΝΔ βλέπει ως τώρα, ότι παρά την κυβερνητική φθορά και τα σκληρά μέτρα που έχει πάρει, βαδίζει καλά και περιμένει να δει τη συνέχεια.

Όπως και νάχει, ρόλο για τις υποψηφιότητες θα παίξει το νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις πραγματοποιήσεις των προσυνεδρίων και συνεδρίων των κομμάτων που τα περισσότερα θα γίνουν την άνοιξη και ασφαλώς αν υπάρξει μια έκτακτη εθνική εκλογική αναμέτρηση.

Όσον αφορά το Δήμο Βέροιας από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ αδιαμφισβήτητη θεωρείται η επιθυμία της σημερινής Δημάρχου Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου να είναι εκ νέου υποψήφια, όπως και η επιθυμία του πρώην Βουλευτή Τάσου Σιδηρόπουλου. Επίσης γίνεται λόγος για πρόσωπα όπως ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Δημήτρης Δάσκαλος, τον οποίο, όπως τουλάχιστον λέγεται, προσπαθούν κάποιοι της παράταξής του να παροπλίσουν με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Από την πλευρά της ΝΔ ακούγεται ότι την ίδια επιθυμία έχει και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης για τον οποίο κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις και έχει αρχίσει να καταρτίζει το ψηφοδέλτιό του.

Απόστολος Νεστορόπουλος και Αργύρης Γκαμπέσης ως πρώτοι σε ψήφους Δημοτικοί Σύμβουλοι και με εμπειρία σε θητείες Δημαρχίας και Αντιδημαρχίας είναι θεμιτό να επιθυμούν μια υποψηφιότητα παίρνοντας και την «προίκα»που δημιούργησε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Τελευταία όμως έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και το όνομα του Βασίλη Γιαννουλάκη. Ειδικά δε στην περίπτωση που κάποια κόμματα θα θελήσουν να στηρίξουν κοινό υποψήφιο, δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας του, της σοβαρότητάς του και κυρίως της κοινής αποδοχής στο πρόσωπό του από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους.

Ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας παραδέχτηκε ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις, μολονότι ο ίδιος θεωρεί ότι παραπάνω χρόνος στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ή στην καρέκλα του Δημάρχου δεν επιθυμεί να υπάρξει από μέρους του, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «οφείλουμε να ανοίξουμε το δρόμο και να στηρίξουμε νεότερους».

Αναφορικά τώρα με το κενό που έχει δημιουργηθεί (σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές πάντα) μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, το κέντρο δηλαδή, υπάρχουν υποψήφιοι που επιθυμούν διακαώς να το καλύψουν και ενδεχομένως να παρουσιαστούν αργότερα κι άλλοι.

Έτσι για νέους πολιτικούς σχηματισμούς που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα ετοιμάζονται ο Αντώνης Μαρκούλης και ο πρώην Νομαρχιακός και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Καραβασίλης. Ευελπιστούν ότι με μια νέα ιδεολογική φόρμα και αφήνοντας πίσω παλαιοκομματικές αντιλήψεις , όπως τουλάχιστον διατείνονται, θα καταφέρουν να πάρουν ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που είναι σαφέστατα δυσαρεστημένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Στην αριστερά και συγκεκριμένα στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα διαφοροποιούνται. Ως προς το ΚΚΕ είναι βέβαιαο ότι θα παραμείνει σταθερό στη γνωστή πολιτική τακτική του να επιλέγει άτομα που μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά του, συμμετέχοντας με όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιοι, βλέποντας τον τρόπο που κινείται και αντιπολιτεύεται τη Δημοτική Αρχή ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Μελιόπουλος, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να είναι και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα γιατί προφανώς περιμένουν τις αποφάσεις του συνεδρίου τους, τη στάθμιση του πολιτικού κλίματος και τη ροπή των ψηφοφόρων, ώστε να αρχίσουν κάποιοι να εκδηλώνονται φανερά πλέον.

Όλα τα παραπάνω ίσχυαν και θα ισχύσουν εάν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνουν τον Ιούνιο του 2014. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και διεξαχθούν τελικά στα τέλη του 2015, προφανώς επιθυμίες και συσχετισμοί θα αλλάξουν.

 

Νικολέττα Φλιάταρη