varlamis-2013Με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση, έγιναν τα εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης του Ευθύμιου Βαρλάμη το απόγευμα του Σαββάτου στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (πρώην Μεντρεσέ Τζαμί). Η έκθεση έχει τίτλο «Ό Χριστός στην Ελλάδα Σήμερα» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και του Δήμου Βέροιας.

Παρόντες στην εκδήλωση πλην μεγάλου αριθμού πολιτών, και του Υπουργού κ. Καράογλου παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης μας,  Σεβασμιότατος κ.κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Τεχνικών Έργων Άρης Λαζαρίδης και το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θούλη Σιδηροπούλου.

Την εκδήλωση αφού προηγήθηκε η τελετή των εγκαινίων από τον Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, ο κ.κ. Παντελεήμων στο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι με αφορμή την έκθεση του συντοπίτη μας κ. Βαρλάμη μπορεί να επαναλάβει την ανάγκη του ανθρώπου για ελπίδα και την ειλικρινή και γνήσια στροφή του ανθρώπου προς το Χριστό και την εκκλησία. «Ο Χριστός είναι η ελπίδα και η καταφυγή μας, ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα που η χώρα μας δοκιμάζεται», είπε και υπογράμμισε ότι η έκθεση αποτελεί αφορμή για κατανόηση της σχέσης του Χριστού με την ελληνική εκκλησία.

«Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας χαίρεται που καταξιωμένοι διεθνώς καλλιτέχνες συνεχίζουν να προσεγγίζουν το πρόσωπο του Κυρίου μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό που είπε ο ίδιος ο Χριστός: «Ουδείς δύναται ελθείν προς με, εάν μη ο Πατήρ ο πέμψας με ελκύσει αυτόν” (Ιω.6,44).».

Παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε κυρίως στην προσωπικότητα και το έργο του καλλιτέχνη Βαρλάμη σημειώνοντας πως «μπορεί ο κ. Βαρλάμης να κατάγεται από τη Βέροια αλλά είναι γνωστός παγκοσμίως από τα έργα του, τιμά τη γενέτειρά του και όλη την Ελλάδα και αποτελεί έναν ιδανικό πρεσβευτή της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει τη χρονική σημασία της έκθεσης, αφού όπως είπε, στην Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση παρατηρείται και μεγάλη κρίση αξιών σε πολλά επίπεδα. Παρ΄όλα αυτά «η Ορθοδοξία και η θρησκευτικότητα μπορεί να προσφέρει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης σε αξίες και ιδανικά. Ο κ. Βαρλάμης μας θυμίζει με τα έργα του ότι η πίστη στο Θεό είναι δύναμη ελπίδας» και πως «η τέχνη ήταν πάντα σε αμφίδρομη σχέση με τη θρησκεία και η θρησκεία έχει βοηθήσει πολύ την τέχνη».

Η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου στην ομιλία της θύμισε ότι σ΄αυτήν την πόλη είχε κοινά παιδικά χρόνια με τον καλλιτέχνη και μολονότι εκείνος τράβηξε το δρόμο του, γινόμενος γνωστός στα πέρατα του κόσμου μέσω των έργων του, επανέρχεται συνεχώς στη γενέτειρά του και έχει προσφέρει πολλά με την τέχνη του στους συντοπίτες του.

«Ιδιαίτερα  σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, η πνευματικότητα είναι η μεγαλύτερη εφεδρεία που έχουμε για  να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά προβλήματα. Εύχομαι και ελπίζω όλοι οι συντοπίτες μας να επισκεφθούν τη μεγάλη αυτή πολιτιστική και θρησκευτική έκθεση».

Στη συνέχεια  η αρχαιολόγος δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό κομμάτι της έκθεσης και στην πρόκληση που προέκυψε με την ενσωμάτωσή της σε ένα πολιτιστικό κτίριο που κάποτε υπήρξε τόπος λατρείας μιας άλλης θρησκείας.

«Μ΄ αυτήν την έκθεση ομολογώ την πίστη μου. Τη βαθιά πίστη μου στην Ορθοδοξία και στο Χριστό μας. Δεν φοβάμαι και δεν ντρέπομαι να το ομολογήσω και να το παραδεχτώ», ήταν τα πρώτα λόγια του πασίγνωστου Αρχιτέκτονα- Ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη, απευθυνόμενος στο ακροατήριο που ήταν εκεί για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Βαθύτατα συγκινημένος έκανε μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια και στο πως μεγάλωσε μέσα σε μια θρησκευόμενη οικογένεια και γαλουχήθηκε στην πίστη και την Ορθοδοξία από την εξαιρετικά πιστή μητέρα του.

Περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο κομμάτια της ζωής του, δεν ήταν λίγες η φορές που η φωνή του  έσπαγε, σταμάταγε, δημιουργώντας έτσι κενά σιωπής, συγκινησιακά φορτισμένα. Μίλησε για τον τόπο του, την πορεία του μέχρι τώρα, τις συναντήσεις του με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και τον Πάπα στο Βατικανό, για άλλες του εκθέσεις, αλλά και για έργα που επιθυμεί να δημιουργήσει στο μέλλον τονίζοντας ότι «σαν δημιουργός δεν μπορώ να είμαι αμέτοχος στο θέμα της θρησκείας μας».

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενοι δοκίμασαν το ξυνόμαυρο κρασί Νάουσας με την ονομασία « το σύμπαν» το οποίο φτιάχτηκε ειδικά για την έκθεση του κ. Βαρλάμη από τον Συνεταιρισμό VAENI Νάουσα και προσφέρθηκαν μπουκάλια με το ίδιο κρασί, του οποίου την ετικέτα δημιούργησε και υπέγραψε ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση, που ήδη παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Artmuseum Waldviertel στην Αυστρία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει 40 έργα μεγάλων διαστάσεων με τη μορφή του Χριστού που σε μια πρωτότυπη καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά αναδρομή στην ιστορία της τέχνης, εντάσσει στους πίνακές του και αποσπάσματα από εικόνες μεγάλων μαστόρων όπως είναι ο Ελ Γκέκο, ο Βελάσκεθ, ο Καραβάτζιο, ή ο Ραφαήλ. Αυτό όμως που παραμένει σταθερό σ’ όλα τα έργα είναι η μορφή του Χριστού που ευλογεί. Του αναστάντος Χριστού.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και η επίσκεψη μπορεί να γίνει στις ώρες λειτουργίας (18.00-20.30 καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα επιπλέον και το πρωί 11.00-13.00).

Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για την πρωινή επίσκεψη και ξενάγηση μαθητών Σχολείων, στο τηλέφωνο 2331092108 του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας και στο 6978009082 (Αστ. Νένος).

Νικολέττα Φλιάταρη