Logo Anexarthths Ekpaideutikhs KinhshsΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι,

το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Παιδείας αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας.

ü      Ισχυρίζεται το Υπ. Παιδείας ότι στοχεύει στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ με την εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας και των μνημονίων, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει καταστήσει προβληματική ακόμη και την υποτυπώδη λειτουργία της.

ü      Ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι η «αξιολόγησή» τους δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ έχουν ψηφίσει τις διατάξεις που συνδέουν την τυχόν αρνητική αξιολόγηση με καθήλωση των αποδοχών, με στασιμότητα στην εξέλιξή τους, ακόμα και με απολύσεις.

ü      Προφασίζονται  την ανάγκη βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου, ενώ είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει σε ένα σχολείο απογυμνωμένο από βασικές δομές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενός σχολείου της επιφανειακής και αποσπασματικής γνώσης, ενός σχολείου της αγοράς μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και των μελλοντικών πολιτών, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού και με παιδιά που υποσιτίζονται στερούμενα συχνά ακόμα και την πιο στοιχειώδη φροντίδα εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των οικογενειών τους.

ü      Υποστηρίζουν ότι επιδιώκουν την ανατροφοδότηση και τη βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών. Αλλά, από την άλλη πλευρά, με την πολιτική τους υποβαθμίζουν την αρχική εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και έχουν καταργήσει ουσιαστικά την περιοδική επιμόρφωσή των υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

ü      Παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Και όμως, είναι οι ίδιοι που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας κομματικής – πελατειακής ιεραρχίας στην εκπαίδευση, όπου κάθε εκπαιδευτικός είναι έρμαιο της πειθαρχικής εξουσίας και της αυθαιρεσίας του αμέσως «ανωτέρου» του. Είναι οι ίδιοι που έχουν καταργήσει ακόμα και το τεκμήριο της αθωότητας.

ü      Επιχειρούν να αποκρύψουν τους πραγματικούς τους στόχους: να επιβάλουν ένα καθεστώς χειραγώγησης, υποταγής και εκφοβισμού, σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης των εκπαιδευτικών. Να χρησιμοποιήσουν την αξιολόγηση για να δικαιολογήσουν την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

η αξιολόγηση του Υπ. Παιδείας αποτελεί ένα ακόμα μνημονιακό εργαλείο, ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ κατατρομοκράτησης των εργαζομένων και του λαού. Επιχειρούν μέσα από την επιβολή ενός κλίματος τρόμου και φόβου να σκύψει ο λαός μας το κεφάλι, να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή τους στο βωμό της λαθεμένης και ολέθριας μνημονιακής πολιτικής. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις τεράστιες ευθύνες της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες επί σειρά ετών υιοθέτησαν θετική στάση στην αξιολόγηση στρώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο το χαλί στο υπουργείο. Είναι οι δικοί τους συνδικαλιστές πρώτοι και καλύτεροι που εφάρμοσαν την αυτοαξιολόγηση, τον προθάλαμο της αξιολόγησης. Είναι οι δικοί τους συνδικαλιστές που επιχειρηματολογούσαν χωρίς ίχνος ντροπής υπέρ της συμμετοχής των διευθυντών στον αξιολογητικό μηχανισμό.

Η αξιολόγηση πρέπει να ανατραπεί!

Η πολιτική των μνημονίων πρέπει να ανατραπεί!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

ενώ ο εκπαιδευτικός κόσμος «βράζει» από οργή, το συνδικαλιστικό μας όργανο εμφανίζεται – διόλου τυχαία – κατώτερο των περιστάσεων. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ συνειδητά έχουν μετατρέψει τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ σε φιλήσυχα σωματεία.

Όλα δείχνουν πως η ΔΟΕ θα ξαναφορέσει το γνώριμο «κουστούμι»:  1 έως 2 το πολύ 24ωρες απεργίες μέχρι το καλοκαίρι, αποσπασματικές, αποκομμένες, χωρίς κανένα συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως χωρίς καμία διάθεση περαιτέρω κλιμάκωσης και σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, σκόπιμα, απεκδύονται όλες εκείνες τις μορφές αγώνα που μπορούν να συσπειρώσουν και να βγάλουν στο δρόμο τους εργαζόμενους, δημιουργώντας δυναμική και προοπτική νίκης.

Στόχος της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ είναι να σπείρουν για μια ακόμα φορά την απογοήτευση στους συναδέλφους. Λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το πολιτικό συμφέρον των μνημονιακών τους κομμάτων και της άθλιας συγκυβέρνησής τους.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

η απάντηση στη βάρβαρη πολιτική της κυβερνητικής τρόικας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη δεν μπορεί να είναι σήμερα κλαδική. Επιβάλλεται ένας συντονισμένος, ενωτικός, παλλαϊκός ξεσηκωμός όλων των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των ανέργων, της νεολαίας με έναν και μόνο πολιτικό στόχο:

Την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας από όποια κυβέρνηση κι αν εκπορεύεται.

Α.Ε.Κ. Π.Ε. Νομού Ημαθίας