Για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καζάν του Ταταρστάν, ομοσπονδιακό κρατίδιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανατολικά της Μόσχας, ενημέρωσε σήμερα τον Περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη και του Αντιπεριφερειάρχες Κ. Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Αναφέρθηκε στον πλούτο μιας περιοχής περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων με συνεχή ανοικοδόμηση και μηδενικά ποσοστά ανεργίας, που έχει μεγάλες ανάγκες σε καλής ποιότητας φρούτα και λαχανικά, απ’ αυτά που επιτυχώς παράγονται σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας και ειδικά της Ημαθίας. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης αναφέρθηκε επίσης στις άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει ο ίδιος με σημαντικά στελέχη της ομόσπονδης κυβέρνησης του Ταταρστάν, οι οποίες σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πολιτικές στους τομείς της γεωργίας, του πολιτισμού και του τουρισμού μπορούν να αποφέρουν άμεσα κέρδη και συνάλλαγμα στη χώρα μας.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης στη διάρκεια της επίσκεψής του (1-5 Νοεμβρίου) συναντήθηκε με τον πρώτο Πρόεδρο του Ταταρστάν κ. Σαμίεφ, τον σημερινό Πρόεδρο κ. Μιντιχάνοφ, τον Υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας κ. Μεντίνσκι, εκπροσώπους της Ουνέσκο από Ιταλία (Στέφανο Ντι Κάρο) και από Γαλλία (Βουσινάκι), κυβερνητικά στελέχη του Ταταρστάν κ.ά.
Αντικείμενα των συζητήσεων του Αντιπεριφερειάρχη ήταν μεταξύ άλλων η ανάπτυξη εμπορικών και τουριστικών σχέσεων, η προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στο Καζάν, η Γιουνιβερσιάδα που θα διεξαχθεί το 2013 στο Καζάν.
Προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτές οι πολιτικές συζητήθηκε η ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του Καζάν με τη Θεσσαλονίκη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπως σήμερα, θέματα βίζας των κατοίκων του ομόσπονδου κρατιδίου κ.ά.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης κάλεσε όλους τους συνομιλητές του στην Κεντρική Μακεδονία και την Ημαθία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να καταστρώσουν στην πράξη τους συγκεκριμένους εμπορικούς σχεδιασμούς, με συναντήσεις με εκπροσώπους ομάδων παραγωγών για την αποστολή προϊόντων σε όλη τη διάρκεια του έτους (ροδάκινα, μήλα, κεράσια, λαχανικά, κρασί κ.ά.).
Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό είχαμε φιλοξενήσει στην Ημαθία 40 φοιτητές από Πανεπιστήμιο του Καζάν, οι οποίοι διοργάνωσαν προς τιμήν του κ. Καραπαναγιωτίδη απογευματινή συνάντηση με φοιτητές και άλλων Πανεπιστημίων. Ομιλητής της συνάντησης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στον φυσικό, πολιτισμικό και παραγωγικό πλούτο της Κ. Μακεδονίας και ειδικά της Ημαθίας, αλλά και στην εν γένει πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης επισκέφθηκε επίσης τη Μόσχα όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόξενο της Ελλάδος κ. Θεοδόσιο Θέο και τον Εμπορικό – Οικονομικό Ακόλουθο κ. Ηλία Θάνασα. Είχε επίσης συνάντηση με επιχειρηματίες της ελληνικής κοινότητας οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα μας και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν.