Η ενεργειακή βελτίωση των διατηρητέων κτιρίων του ιστορικού κέντρου της Βέροιας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εργαστηρίου του Προγράμματος URBACT το οποίο διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας θα είναι υπεύθυνοι για τη γραφιστική απεικόνιση (animation) του σχετικού εργαστηρίου στο Ετήσιο Συνέδριο του Προγράμματος, με τίτλο «Πόλεις του Αύριο, Δράση Σήμερα», που θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στις 3-4 Δεκεμβρίου 2012.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα οργανωθούν τέσσερεις θεματικοί κύκλοι από τα τέσσερα βασικά μέλη της ομάδας εργασίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δήμου Βέροιας, κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου. Το κάθε μέλος θα ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη διάσταση του θέματος «Κτίζοντας την ενεργειακή απόδοση στις Ευρωπαϊκές πόλεις».

Η κ. Θεολογίδου έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο εργασίας, γύρω από τις βασικές αρχές και τους στόχους του προγράμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Κύριο αντικείμενο του σχεδίου είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά ως ευκαιρία βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των διατηρητέων κτιρίων μιας πόλης, λαμβάνοντας ως περιπτωσιολογικό πεδίο μελέτης (case study) το ιστορικό κέντρο της Βέροιας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι «Τι μπορούν να κάνουν οι πόλεις ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση στα ιστορικά – διατηρητέα κτίρια;»

Υπάρχουν διάφορες πολιτικές κινήτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπως:
• Η ανάπτυξη «τοπικών δημόσιων στρατηγικών»
• Η ανάπτυξη ενεργειακών προτύπων

Κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι η συμμετοχή των πολιτών. Πολίτες και φορείς οφείλουν να συνεργασθούν και να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες. Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 πρόκειται να δώσει στις πόλεις νέες ευκαιρίες αλλά και ευθύνες για να πετύχουν το στόχο τους. Η χρηματοδότηση από τα ERDF, ESF και CF ανοίγει νέες προοπτικές και για τη Βέροια στο πλαίσιο συμμετοχής της στο πρόγραμμα.