«Η μεταρρύθμιση στον τομέα της γεωργίας για μετά το 2013 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Θα ήταν το υπ΄αριθμόν ένα ζήτημα συζήτησης και προσοχής στην Ε.Ε αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες» είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των  Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Ημαθίας στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη μετά από πρόσκληση του ιδίου.

Εκφράστηκε με ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον της γεωργίας λέγοντας πως έχει μέλλον στην Ελλάδα εάν αυτοί που θα ασχοληθούν δουν το θέμα με την προσήκουσα σοβαρότητα, υιοθετώντας νέες πρακτικές, καινοτόμες ιδέες και σωστή αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας.

Ειδικότερα στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται, μειωμένες βέβαια, μέχρι το 2020, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.

Ανέλυσε τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται ο προγραμματισμός της Ε.Ε για το χρονικό διάστημα από το 2014έως το 2020, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι αναδιαρθρώσεις σε πολλούς υποτομείς προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα κάνουν τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά, φέρνοντας ως παραδείγματα τους ισχυρούς συνεταιρισμούς, τη στροφή στην ποιότητα, την αλλαγή στον τρόπο διακίνησης των προϊόντων κλπ

«Η ελληνική γεωργία μπορεί να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα, τον πιο σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση. Λυπάμαι που δεν βρίσκεται σε πρώτο πλάνο συζήτησης. Υπάρχει η προτέρα κατάσταση και χρειάζονται μέσα και επικέντρωση στόχων. Έπρεπε να έχουμε έτοιμα όλα τα σενάρια προσωμείωσης με ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους. Άλλα  κράτη δεν έχουν τα δικά μας πλεονεκτήματα. Ασχολούμαστε περισσότερο με τις τρέχουσες καταστάσεις. Πιστεύω ότι η γεωργία στη χώρα μας έχει μέλλον. Αρκεί να το θέλουμε και να το στηρίξουμε.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στους νέους αγρότες υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα. Τώρα το 2% των ευρωπαϊκών πόρων θα κατευθύνεται αποκλειστικά σ΄ αυτούς προκειμένου να στηριχθούν.

Δεν παρέλειψε ακόμα να μιλήσει για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ευρωπαϊκή κοινή πολιτική εκτός από τα συν που προσφέρει, καθώς όπως είπε, δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό με άλλα κράτη των οποίων τα προϊόντα δεν υπόκεινται σε δασμούς στα εισαγόμενα, ενώ άρχισαν και δημιουργούνται νέοι «επιθετικοί» ανταγωνιστές, όπως φερ’ ειπείν η Βραζιλία, η Αργεντινή κλπ.

Για το ίδιο θέμα μίλησε ακόμα ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας Χέλμουντ Ντες ο οποίος μίλησε για το πώς αντιμετωπίζεται από την περιοχή του (Βαυβαρία) η γεωργία, τι έχει προσφέρει στην οικονομία της χώρας και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει τροπολογία στο σχεδιασμό, η οποία  θα πρέπει να ορίζει ότι τα προϊόντα όλων των χωρών θα υπόκεινται στις ίδιες προδιαγραφές σχετικά με την ποιότητα, τη χρήση φυτοφαρμάκων, τον τρόπο καλλιέργειας κλπ..

Στη συνέχεια στην αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έδωσε περισσότερη έμφαση στην αγαστή, γόνιμη και ομόπνοη συνεργασία μεταξύ του ιδίου και του Γιώργου Παπαστάμκου δεδομένου ότι οι στόχοι είναι κοινοί, ενώ έγινε αρκετή κουβέντα για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αφού εκείνη την ώρα ανακοινώθηκε το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Λίγο αργότερα σε άλλη αίθουσα μίλησαν στους δημοσιγράφους ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, για τη σημασία της εκπαίδευσης και της παιδείας και τη συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος    Παπανικολάου, ο οποίος εξήγησε την πολιτική που ασκεί η ΕΕ σχετικά με τους λαθρομετανάστες και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την νομιμοποίησή τους ή την απέλασή τους.