Στους εννιά ανέρχονται – τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι – οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο της Βέροιας με ιογενή εγκεφαλίτιδα και κλινικά συμπτώματα, εκ των οποίων οι έξι βρέθηκαν θετικοί στον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής – Χρήστου Κούτρα από το Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, όπου έγινε και η ταυτοποίηση του ιού. Τα «Ε» βρέθηκαν στο Νοσοκομείο της Βέροιας στην πτέρυγα της Παθολογικής Κλινικής, προκειμένου ο κ. Κούτρας να μας δώσει την πιο πρόσφατη εικόνα όσον αφορά, τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και την εξέλιξη της υγείας τους.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

Όπως ανέφερε ο κ. Κούτρας η εξέλιξη της υγείας των εννιά νοσηλευόμενων είναι καλή, ενώ και το πιο βαρύ από τα περιστατικά, που αφορά την κατάσταση ενός 70χρονου με εγκεφαλίτιδα, είναι υπό έλεγχο.

«…Κρατάω ήδη αυτή τη στιγμή στα χέρια μου τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων οι έξι από τους εννιά ασθενείς μας είναι θετικοί στον ιό του Δυτικού Νείλου. Παρακολουθούμε σταθερά την πορεία της υγείας τους. Εξελίσσεται ομαλά μέχρι στιγμής. Ένα ήταν αρκετά βαρύ περιστατικό, ενός 70χρονου από τη Νικομήδεια, αλλά μετά από τρεις μέρες αγωγής βλέπω μια βελτίωση. Και καλή επικοινωνία… αλλά ίσως είναι λίγο νωρίς για να μιλήσω, γιατί απέναντι στις φλεγμονώδεις βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Γιατί δεν είναι σίγουρο ότι αποκαθίστανται όλες, ανεξαρτήτως της αγωγής που εφαρμόζουμε.

Ανεξάρτητα όμως από αυτά, ο ιός του Δυτικού Νείλου στο 80% των περιστατικών εκδηλώνεται συμπτωματικά. Δηλαδή μπορεί να κολλήσεις και μην έχεις κανένα σύμπτωμα. Ένα ποσοστό 20% εκδηλώνεται με τα γνωστά συμπτώματα (πυρετό, πονοκέφαλο κλπ) και λιγότερο από το 1% παρουσιάζει βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Είτε εγκεφαλίτιδα, είτε μηνιγγίτιδα, είτε βλάβες του νωτιαίου μυελού…», τόνισε για το θέμα.

ΥΠΟΠΤΟ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ «ΚΟΥΛΕΞ»

Παράλληλα ο κ. Κούτρας μας είπε ότι τα πρώτα δείγματα εργαστηριακών ελέγχων εξέτασης κουνουπιών σε εντομοπαγίδες που στήθηκαν, έδειξαν ότι ο κύριος φορέας μολυσμού και μετάδοσης του ιού είναι το κουνούπι «κούλεξ» το οποίο συναντάται κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ωστόσο όπως ανέφερε, ο ίδιος υποψιάζεται ως πιθανή μολυσματική εστία την τάφρο 66, που ούτως ή άλλως μαζεύει κουνούπια.  «…Σαφώς υπάρχουν τα μολυσμένα κουνούπια τα οποία ευθύνονται και για τη μετάδοση του ιού και αυτό γιατί είναι διαπιστωμένο πως οι υποδόχοι του ιού είναι τα πτηνά και τα άγρια πτηνά, καθώς και τα άλογα. Το κουνούπι από αυτά παίρνει τον ιό και τον μεταδίδει στον άνθρωπο. Οι υπηρεσίες θα προβούν στους σχετικούς ελέγχους. Έχουν βάλει ήδη εντομοπαγίδες, έχουν πάρει δείγματα τα οποία εστάλησαν στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, έχουν βγει τα πρώτα αποτελέσματα. Σήμερα είχα επικοινωνία με την κ. Άννα Παππά την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Βιολογίας, για το θέμα, και το πόρισμα είναι ότι το κουνούπι «κούλεξ» είναι αυτό το οποίο μεταδίδει τον ιό, ως επί το πλείστον. Δεν είμαι βέβαια εντομολόγος για να γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά αυτό το κουνούπι εμφανίζεται κυρίως στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Νοτιοδυτική Ασία, αλλά τελευταία και στην Αμερική, στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης η οποία είναι και ενδημική πλέον περιοχή. Αλλά και στη Ρουμανία είχαμε περιστατικά. Η σκέψη μου ειδικότερα για την περιοχή μας ήταν ότι επειδή έχουμε την τάφρο 66 εδώ κοντά η οποία είναι και μολυσμένη, και παράλληλα συγκεντρώνει κουνούπια η περιοχή, ίσως αποτελεί εστία επικινδυνότητας. Εκεί θα πρέπει να εστιάσει η πολιτεία την προσοχή της αλλά και στη λήψη μέτρων σε όλο τον νομό γενικότερα. Από τα δείγματα των κουνουπιών που πιάστηκαν στις εντομοπαγίδες που αναφέραμε, θα δούμε ποια είναι μολυσμένα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σαφώς το ενδεδειγμένο είναι να καταπολεμηθούν τα κουνούπια με κάθε μέσο. Εμείς θα δώσουμε τα στοιχεία μας και στο Κέντρο Γεωλογίας του Πανεπιστημίου, για να πάρουν εξειδικευμένα δείγματα από τις περιοχές κοντά στην τάφρο 66, ώστε να βοηθήσουμε στην έρευνα…», είπε μεταξύ άλλων.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Ειδικότερα για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα στην κοινή γνώμη μέσω της δημοσιότητας, παράγοντας που τροφοδοτεί ενδεχομένως τον πανικό των πολιτών, υπογράμμισε:

«…Δεν υπάρχουν πάντως λόγοι ανησυχίας, σε καμία περίπτωση, για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το βασικότερο είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία με συστηματικούς ψεκασμούς. Από εκεί και πέρα και οι πολίτες μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα προσωπικά τους – απλά μέτρα με εντομοαπωθητικά κλπ. Να μην ανησυχεί ο κόσμος γιατί είναι μικρό το ποσοστό που κάνει την εγκεφαλίτιδα, αλλά καλό θα ήταν να ήμαστε προσεκτικοί. Ή δυνατόν να αποφύγουμε την επαφή με τα κουνούπια, τουλάχιστον αυτό το διάστημα ακμής, γιατί πρόκειται για επιδημία που πιστεύω, πως μετά από λίγο καιρό θα εκλείψει…».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ «Ε»

Για το θέμα επισκεφθήκαμε και δύο ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής, από τη Βέροια, που νοσηλεύονται σχεδόν για δύο εβδομάδες από τη στιγμή που παρουσίασαν τη σχετική συμπτωματολογία. Ο κ. Κυριάκος Χριστοφορίδης και ο κ. Γεώργιος Ράδης μίλησαν στα «Ε» για όλη την πορεία της περιπέτειας της υγείας τους.

Κυριάκος Χριστοφορίδης – Ασθενής με Εγκεφαλίτιδα – Φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου

«…Ξεκίνησα με μεγάλη ζαλάδα και πονοκέφαλο. Τις πρώτες μέρες εδώ πέρα είχα τρελαθεί. Δεν καταλάβαινα τίποτα. Ανέβασα πυρετό 39 και… Είχα πολύ ρίγος και  ειδικά πολύ πονοκέφαλο πίσω στον αυχένα. Το λάθος μου ήταν ότι έκατσα δύο μέρες στο σπίτι με πυρετό. Νόμισα πως είναι κάτι απλό και συνηθισμένο και θα περάσει. Αλλά εδώ πέρα μόλις ήρθα τα πράγματα άλλαξαν. Με ρωτούσε ο Ιατρός το όνομά μου και δεν ήξερα. Με κοιτούσε ο γιος μου και δεν τον γνώριζα. Αλλά Δόξα τω Θεώ σήμερα είμαι καλά.  Οι Ιατροί στην αρχή δε μου είπαν κάτι. Απλά μου έκαναν γενικές εξετάσεις. Τα πάντα. Τελικά διαπιστώθηκε ότι έχω  εγκεφαλίτιδα. Έστειλαν δείγματα στη Θεσσαλονίκη για τον ιό. Είμαι ήδη μέσα στο Νοσοκομείο 13 μέρες και μου είπαν ότι σήμερα – αύριο θα βγω…».

Γεώργιος Ράδης

Ο κ. Ράδης δεν είχε μέχρι χθες ενημέρωση για το κατά πόσο είναι φορέας του ιού, ωστόσο παραμένει στο Νοσοκομείο για λόγους πρόληψης.

«…Είμαι στο Νοσοκομείο, με τη σημερινή, 12 μέρες. Ένιωσα στην αρχή έντονες ζαλάδες και έκανα πολλούς εμετούς, στο σπίτι μου. Είχα και πυρετό αλλά χωρίς πονοκεφάλους. Με έφεραν εδώ με ιλίγγους. Εδώ εμετούς δεν είχα. Μου έκαναν όλες τις εξετάσεις… αξονική τομογραφία, ακτίνες, και μου έδωσαν αγωγή. Αρχικά για τις πρώτες τέσσερις μέρες ήμουν μόνο με ορό. Μετά άρχισα να τρώω. Και ο πυρετός έπεσε στα δέκατα. Δεν μου είπαν κάτι για εγκεφαλίτιδα. Και ειλικρινά δεν ξέρω τι έχω. Όπως είπα ήρθα για ίλιγγο αλλά με κρατήσανε μέσα, γιατί φοβούνται μήπως έχω τον ιό του Δυτικού Νείλου. Προληπτικά δηλαδή. Έχουν πάρει και από εμένα δείγμα αλλά δεν μου ανακοίνωσαν αποτελέσματα. Κατά τα άλλα μας βλέπει ο κ. Κούτρας και όλα πάνε καλά. Για εξιτήριο δεν άκουσα κάτι…».

Το μήνυμα που απηύθυναν και οι δύο ασθενείς μέσω των «Ε» στον κόσμο είναι:

«…να μην πανικοβάλλεται και να μη φοβάται κανείς…». «…Αλλά όποιος παρουσιάσει συμπτώματα, να πάει αμέσως στο Νοσοκομείο και ειδικά αν είναι μεγάλος στην ηλικία. Να μην κάνει το λάθος το δικό μου που καθυστέρησα να έρθω…», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφορίδης.